Kırmızı Çay

Favorilerime
Ekle

Güney Afrika'da doğal olarak yetişmekte olan kızıl çalı bitkisinden elde edilen roobios çayı, ülkemizde "kızıl çay ve kırmızı çay" adlarıyla bilinmektedir.Baklagiller familyasından gelen kızıl çalı, Güney Afrika yerlileri tarafından yaygın olarak tüketilmektedir.

Demlendiğinde kırmızı bir renk alan ve kafein barındırmayan kırmızı çay, tatlı bir aromaya sahiptir. Bu sayede midesi hassas olan kişiler ve çocuklar tarafından da tüketilebilmektedir. İçeriğindeki tanen miktarı oldukça düşüktür ve zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Kırmızı çay nasıl demlenir?

Kırmızı çay hazırlamak için 1 çay kaşığı kurutulmuş kızıl çalı, büyük bir bardak kaynamış suyun içine atılır. Üzeri kapatılarak 5 dakika süresince demlendikten sonra süzülerek içilir. Güney Afrika'da, içine süt ve şeker karıştırılarak tüketilen kırmızı çay, arzuya göre bal ya da limonla tatlandırılabilir. Meyvemsi bir tadı olan kırmızı çay, şekersiz olarak da rahatlıkla içilebilmektedir. Kilo vermek isteyen kişiler, yemeklerden önce kırmızı çay içerek tatlıya olan isteklerini bastırabilir.

Kırmızı çayın faydaları nelerdir?

- Tıpkı siyah çay ve yeşil çay gibi hücre yenileyici niteliği bulunan kırmızı çay, kanserli tümörlerin küçültülmesine yardımcı olur.

- Yaşlanmanın olumsuz etkilerine, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

- Sinir sistemini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Alzheimerdan koruduğu gibi, hastalığın ilerlemesini de yavaşlatmaktadır.

- Bulantı, kusma, mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetlerin yanı sıra mide ülseri belirtilerini hafifletir.

- Kalsiyum ve manganez mineralleri yönünden zengin olan kırmızı çay, sağlıklı kemik ve diş gelişimini destekler.

- Bol miktarda çinko ihtiva ettiği için cilt kuruluğu, tahriş, pişik, hafif yanıklar, aft ve uçuk gibi pek çok cilt sorununun tedavisini hızlandırır.

Kırmızı çayın zararları nelerdir?

Kırmızı çay, genel olarak güvenli kabul edilmektedir, ancak aşırı dozda kullanıldığında bazı yan etkilere yol açabilir. Yeşil ve siyah çaya kıyasla çok daha az tannik asit barındırmasına rağmen, demir emilimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle demir anemisi olan kişilerin kırmızı çay tüketmesi önerilmez.

Kırmızı çay, kanser ilaçları kullanan kişilerde bazı enzimlerin artışını tehlikeli oranlarda tetikleyebilir. Ayrıca antioksidan takviyesi alanlar ile gebelik ve emzirme dönemindekiler de kırmızı çay tüketiminden kaçınmalıdır. Östrojen hormonunu aktive eden kırmızı çayın, meme kanseri tedavisi gören kişilerce kullanımı tavsiye edilmez.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?