Enginar, papatyagiller familyasından gelen, Latince adı Cynara Scolymus olan çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Dik gövdesi ve sapsız yaprakları ile tanınan bitki, olgunlaşınca çiçek açar. Enginar çiçek açmadan toplanır ve farklı yemeklerde sebze olarak kullanılır.
Akdeniz mutfağında önemli bir yeri olan enginar, tarihte bilinen en eski sebzelerden biridir. Geçmişte yemek yapımı dışında doğal ilaç yapımında da kullanılan enginar, doğurganlık sembolü olarak kabul görmüştür. Günümüzde ise hem sebze olarak hem şifalı özellikleri ile tüketilmeye devam etmektedir.
Enginar çayı nasıl hazırlanır ve püf noktaları nelerdir?
Enginar çayı taze veya kurutulmuş enginar yapraklarından hazırlanabilir. Taze enginardan çay hazırlamadan önce enginarı bol su ile yıkamak gerekir. Enginar yıkandıktan sonra sap kısmı kesilir çünkü sap kısmı çaya acı bir tat verecektir. Dip kısmı kesilen enginar bütün halinde kaynayan suyun içine atılır ve 45 dakika kadar kaynatılır. Kaynayan su kahverengiye dönünce ocak kısılır ve ağır ateşte yarım saat daha pişirilir. Yarım saat sonra iyice demlenen enginar çayı ocaktan alınıp içilebilir.
Kurtulmuş enginar yapraklarından çay hazırlarken ise enginar yaprağı üç eşit parçaya bölünür ve kaynamış suyun üzerine atılır. Enginar yaprağı, suyun rengi kahverengiye dönene kadar buharı dışarı çıkmayacak şekilde kaynatılır ve süzülerek içilir. Enginar çayı sert bir tada sahip olduğu için bal ile tatlandırılabilir.
Enginar çayının faydaları nelerdir?
- Enginar çayı karaciğer ve safra kesesinde biriken yağı ve alkolü vücuttan atmaya yardım eder.
- B vitamini açısından zengin olan enginar çayı, iştah açar ve vücuda kuvvet verir.
- Enginar çayı ginseng ve oolong çayı gibi kalp sağlığını korumaya, damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
- Tarçın çayı ve pirpirim otu gibi zihin yorgunluğuna iyi gelir.
- İdrar sökücü özelliği ile vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar.
Enginar çayının yan etkileri
Enginar çayının bilinen bir yan etkisi yoktur. Fakat hassas ve alerjik bünyeli kişilerin enginar çayını kullanmadan önce doktora danışması önerilir. Özellikle papatyaya ve karahindibaya alerjisi olanların enginar çayından uzak durması gerekir. Böbrek hastalığı olanların ve hamile kadınların da enginar çayı içmesi tavsiye edilmez.
Görselin kaynağı: http://www.milliyet.com.tr/
Yorumlar
0