Isırgan Otu Çayı

Favorilerime
Ekle

Isırgan otu bitkisinin kökü, tohumları, gövde ve yapraklarından elde edilen ısırgan otu çayı, şifalı etkileriyle birçok rahatsızlığın tedavisine destek olmaktadır. Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek veren ısırgan otu, boyu 20-100 santimetreye kadar uzayabilen, tek evcikli, otsu bir bitki türüdür. Oval şekilde, kenarları tırtıklı ve koyu yeşil tonda yapraklara, yakıcı tüylere sahiptir. Meyveleri fındıksı ve esmer renktedir.

Urtica dioica, urtica urenus, urtica membranacca adlarıyla da bilinen bitki, Batı tıbbında birçok ilaçta kullanılmaktadır. Asya, Kuzey Amerika, Avrupa'nın soğuk bölgelerinde ve Kanada'da doğal olarak yetişen ısırgan otu, bahar aylarının başından sonbaharın sonuna kadar toplanabilmektedir.

Isırgan otu çayı nasıl demlenir?

Isırgan otu çayı pek çok farklı yöntemle hazırlanabilir. Bunlar arasındaki en kolay tarif 1 bardak kaynamış su içerisine, 1 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu atmak ve bitkiyi 10 dakika süresince demlenmeye bırakmaktır. Isırgan otunun demlenme işlemi, bitkinin ihtiva ettiği sağlığa faydalı bileşenlerin suya geçmesini sağlarken, ciltte tahrişe neden olan kimyasalları da etkisiz hale getirir. Dolayısıyla ısırgan otunun en az 10 dakika boyunca demlenmesi oldukça önemlidir. İyi demlenmeden içilen ısırgan otu çayı, mide ağrısı ve boğazda kaşıntıya neden olabilmektedir.

Isırgan otu çayının faydaları nelerdir?

- Kanı temizleyici niteliğe sahip olan ısırgan otu çayı, tıpkı karabaş çayı gibi mantar hastalıkları ve egzamaya karşı etkilidir.

- Çeşitli rahatsızlıkların neden olduğu şiddetli baş ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.

- Kan şekerini dengeler. Vücuda enerji ve zindelik verir.

- Soğuk algınlığı ve gribe karşı vücudu savunur.

- Kan yapıcı özelliğiyle sarılık ve anemi gibi hastalıkların belirtilerini hafifletir.

- Böbrek taşları, idrar yolu hastalıkları ve enfeksiyonların tedavi sürecini hızlandırır.

- Isırgan otu çayıyla yıkanan saçlar kepekten arınırken, canlı ve parlak bir görünüme kavuşur.

- Gargarası nefesi ferahlatır. Isırgan otu çayının cilt sorunları üzerinde de iyileştirici etkisi bulunmaktadır.

Isırgan otu çayının zararları nelerdir?

Bitki, kan şekerinde ani düşme ya da yükselme gibi şikayetlere neden olabileceği için, kan şekeri düzeyinde sorun olan kişilerin, ısırgan otu çayını bir uzmana başvurmadan kullanmaması gerekmektedir. İdrar söktürücü tesire sahip olan ısırgan otu çayının, mesane ve böbrek rahatsızlığı olanlar tarafından doktor kontrolünde tüketilmesi önerilmektedir.

Isırgan otu çayı, kan sulandırıcı özelliği olan ilaçlarla ve yüksek tansiyon ilaçlarıyla bir arada kullanılmamalıdır. Aksi takdirde ilaçların etkisini daha da artırabilmektedir. Vücuttan su atmak için kullanılan ilaçlarla da etkileşime girebilen ısırgan otu çayı, dehidrasyon riskini tetiklediği için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?