Tirebolu Çayı

Favorilerime
Ekle

Giresun'a bağlı Tirebolu’da özel olarak üretilen Tirebolu çayı, hoş kokusu ve yumuşak tadı ile tanınır. Hindistan kökenli Seylan çayına benzer bir tada sahip olan çay, çay üretilen diğer bölgelere oranla daha fazla güneş olan yerlerden toplanır.

Özel olarak üretilen bu çayın asıl adı “42 Numara Tirebolu Çayı”dır. Parlak kırmızı bir renge, buruk ve aromalı bir tada sahip olan çay, siyah çay gibi makasla değil el ile toplanır. Tirebolu çayı, çay filizinin en üst kısımdaki iki buçuk yaprağından hazırlanır ve toplanan çaylar bekletilmeden aynı gün ya da ertesi gün fabrikada işlenir. Tirebolu çayı, ilaç ve kimyasal madde içermediği için doğal çay olarak bilinir.

Tirebolu çayı nerede satılır?

Tirebolu çayı, Rize çayı gibi Türkiye geneline yayılmadığı ve oldukça pahalı bir çay olduğu için marketlerde kolayca bulunmaz. Özellikle Giresun’da satılan Tirebolu çayı, Doğu Karadeniz’de hediyelik çay satan dükkânlarda 500 gramlık mavi kutular içinde bulunabileceği gibi büyük şehirlerde lüks marketlerden de temin edilebilir. Aynı zamanda Tirebolu çayına özel kurulan internet sitelerinden de telefonla sipariş edilebilir.

Tirebolu çayı nasıl demlenir? Püf noktaları nelerdir?

Tirebolu çayı, siyah çay gibi porselen demlikte demlenmelidir ve çay demlemek için kullanılan porselen demliğin deterjan ile değil su ile temizlenmesi gerekir. Çay için kireçsiz ve klorsuz su kullanılır. Kaynayan su bir süre bekletildikten sonra demliğe alınır. Su demliğe dökülmeden önce demlik sıcak su ile çalkalanmalıdır.

Suyun üzerine her fincan için bir çay kaşığı Tirebolu çayı konur ve dört beş dakika demlenmeye bırakılır. Tirebolu çayını beş dakikadan fazla demlendirmek çayın aromasını kaybetmesine neden olacaktır. Çayın kendine özgü aromasını kaybetmemesi için farklı çaylar ile karıştırılmadan içilmelidir.

Tirebolu çayı nasıl saklanmalıdır?

Tirebolu çayı, ambalajı açılmadığı sürece rutubetsiz bir ortamda uzun yıllar saklanabilir. Ambalajı açılan çay ise koku ve nemden hızlı bir şekilde etkilenir ve oksijenle temas ettiğinde lezzetini kaybeder. Çayın lezzetini koruması için vakumlu kavanozların içinde hava almayacak şekilde saklanması ve çaya nemli kaşık değdirilmemesi gerekir.

Görselin kaynağı: http://cayaski.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?