Civanperçemi Çayı

Favorilerime
Ekle

Civanperçemi çayı, bilimsel adı Achillea Millefolium olan ve Papatyagiller familyasından gelen civanperçemi bitkisinin çiçeklerinden ve kabuklarından yapılır. Beyaz ve kırmızımsı çiçekleri ile dağ yamaçlarında ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bitki, yumuşak tüylü yaprakları ve tek dallı dik gövdesi ile tanınır.

Halk arasında akbaşlı, barsama otu, marsama otu, beyaz civanperçemi, kandil çiçeği gibi farklı isimlerle adlandırılır ve geleneksel halk hekimliğinde iyileştirici özellikleri ile kullanılır.

Civanperçemi bitkisinin mevsimi

Çok yıllık dayanıklı bir bitki olan civanperçemi, bahar aylarında büyümeye başlar. Yapraklarının ardından rozet şeklindeki çiçek kısmı büyüyen bitki, mayıs ayı ile ekim ayı arasında tam olgunlaşır. Ekim ayında toplanmaya başlayan civanperçemi, güneşin en dik açıyla geldiği öğle saatlerinde toplanmalıdır.

Civanperçemi bitkisi toplanırken vitamin acısından daha zengin olan yeni açmış çiçekler ve körpe yapraklar tercih edilmelidir. Toplanan civanperçemi yaprakları ve çiçekleri gölgelik bir alana serilerek kurutulur ve hava almayacak şekilde saklanır. Civanperçemi otunu saklarken özellikle ışık almayan bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Çünkü ışık alan bitki kısa sürede karararak bozulacaktır.

Civanperçemi çayı nasıl hazırlanır?

Civanperçemi çayı; aktarlarda ve eczanelerde satılan kurtulmuş civanperçemi ile ve taze toplanan civanperçemi otundan hazırlanabilir. Kurtulmuş ve ince kıyılmış civanperçemi otu kaynamış suyun üzerine eklenerek 10- 15 dakika demlenmeye bırakılır ve süzülerek içilir. Çay hazırlarken bitkiler su ile birlikte kaynatılmamalıdır.

Orta boy bir bardak için 1 tatlı kaşığı kıyılmış civanperçemi ya da 2- 3 dal çiçekli sap kullanılır. Taze toplanmış civanperçemi bitkisinden çay hazırlarken ise kabuk ve tohum kısımları karıştırılarak çay yapılır. Orta boy bir bardak için 2 çay kaşığı tohum ve 1 çay kaşığı kabuk kullanılmalıdır.

Civanperçemi çayının faydaları nelerdir?

- Civanperçemi çayı, böğürtlen çayı gibi şiddetli gribe karşı iyileştirici özelliğe sahiptir.

- Tarçın çayı ve pelin otu gibi mide kramplarını ve mide ağrılarını azaltır, mide asidini arttırır.

- Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Aynı zamanda kanı temizler ve kansızlığa iyi gelir.

- Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

- Karaciğer düzensizliklerine ve iltihaplanmaya karşı iyi geldiği söylenmektedir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?