Özellikle kış aylarında ortaya çıkan ve mart-nisan aylarına kadar şiddetli bir şekilde devam etme eğilimi gösteren sinüzit rahatsızlığı, aslında burun ve göz çevremizde bulunan kemiklerin içlerindeki boşluklardan kaynaklanan bir hastalık. Peki ama sinüzite ne iyi gelir, sinüzit nasıl geçer?
Sinüzite ne iyi gelir kısmına geçmeden önce bu boşluklar nedeniyle sinüzit rahatsızlığı neden ortaya çıkar, bundan söz edelim biraz. Çünkü sinüs denilen bu boşluklar, burun içine doğru uzanan kanallardaki tıkanıklıklardan çok çabuk etkilenebiliyor, zaman zaman iltihaplanmalara neden olabiliyor. İşte bu iltihaplanmalar genel olarak sinüzitin oluşumuna neden oluyor. Sinüzit, günlük hayatta en çok yarattığı ağrılar nedeniyle anlaşılabiliyor.
Gelelim anlatmak istediğimiz konuya: Sinüzit ağrısını çeken bilir ama sinüzitten kurtulmak mümkün! “İyi de nasıl? Sinüzite ne iyi gelir?” diye sorduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Sinüzit, hem medikal tedaviyle hem de bitkisel ilaçlar ve ev reçeteleriyle kontrol altına alınabilir. Ancak birazdan anlatacağımız tüm yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza da danışmalısınız, baştan söyleyelim.
O halde sözü uzatmadan buyurun başlayalım sinüzite karşı alabileceğiniz önlemleri bir bir anlatmaya.
İçindekiler
-
Sinüzit nedir? Neden olur?
-
Sinüzit belirtileri nedir?
Sinüzit belirtileri genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar ve şu şekilde olabilir:
- Baş ağrısı: Sinüzit genellikle baş ağrısıyla ilişkilidir. Baş ağrısı genellikle alın, göz çevresi, yanaklar veya şakaklarda hissedilir. Basınç hissiyle birlikte olabilir.
- Yüzde ağrı ve basınç: Yüzde ağrı veya basınç hissi, özellikle yanaklarda ve göz çevresinde olur.
- Burun tıkanıklığı ve akıntısı: Sinüzit, burun tıkanıklığına ve mukus akışına neden olabilir. Burun akıntısı genellikle sarı, yeşil veya beyaz renkte olabilir.
- Gözlerde sulanma ve kaşıntı: Gözlerde sulanma, kızarma veya kaşıntı hissi olabilir.
- Yorgunluk ve halsizlik: Sinüzit, vücudun savunma mekanizmalarını zorlayabilir, bu da yorgunluk ve halsizlik hissine neden olabilir.
- Koku ve tat kaybı: Sinüs boşluklarındaki iltihap, koku ve tat duyularını etkileyebilir.
- Diş ağrısı: Üst çene sinüslerinin iltihaplanması, diş ağrısına neden olabilir. Bu duruma "referans ağrı" denir.
Bu belirtiler genellikle sinüzitin tipine (akut veya kronik) ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Akut sinüzit genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkar ve belirtiler kısa süreli olabilir. Kronik sinüzit ise genellikle daha uzun süre devam eden ve tekrarlayan belirtilerle karakterizedir. Eğer bu tür belirtilerle karşılaşıyorsanız veya şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş, göz çevresinde şişme gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız, mutlaka bir uzmana görünmelisiniz.
-
Sinüzite ne iyi gelir?
Yorumlar
0