Biz istiyoruz ki tüm kekler pamuk gibi olsun, kabardıkça kabarsın, içi hamur kalmasın, yiyeni kendine hayran bıraksın.
Ama bazı hatalar var ki mutfağın en ustasıyım diyen bile zaman zaman kek yaparken bu yanlışlara düşüyor ve ortaya çok da muhteşem olmayan kekler çıkabiliyor.
Onca emeğinize yazık olmasın istiyorsanız bunları bir köşeye not etmeyi unutmayın. Kalem, kağıt hazırsa başlıyoruz.
Sütü, yumurtayı dolaptan çıkardığınız gibi kullanıyorsunuz
Puf puf kabaran bir kekin anayasası olsa değiştirilmesi bile teklif edilemeyecek olan ilk maddesi tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması olurdu sanırız. Terayağından yumurtasına kadar her malzemenin yarım saat önceden dışarıda bekletilmesi şart. Aksi takdirde malzemeler birbiriyle karışmayacak ve kekinize yazık olacak.
Katı malzemeleri elemeden ekliyorsunuz
Anayasa madde 2: Kek yaparken tüm katı malzemeler elenmeli ve öyle kullanılmalı. Hangi malzemeler derseniz hemen sayalım: Un, kakao, karbonat, kabartma tozu... Eğer bu malzemeleri elemeden eklerseniz kekiniz topak topak olacak ve kabarmayacaktır.
Unu çok uzun süre ve çırparak karıştırıyorsunuz
Unu elediniz, tamam. Ancak onu dakikalarca artık iyice gözden kayboluncaya kadar karıştırıyorsanız burada da hata yapıyorsunuz. Halbuki bir spatula yardımıyla alttan üste doğru, sadece un gözden kaybolana kadar karıştırmanız yeterli. Çok karıştırmak kekin kabarıklığını da doğrudan etkiliyor zira. Spatula faktörü de burada önemli. Spatulayla karıştırmak, mikserle çırpmamak en doğru yöntem.
Kuru meyve parçaları, çikolata parçacıklarını unlamadan karışıma katıyorsunuz
Sonra neden dibe çöktü, niye keke eşit dağılmadı diye üzülüyorsunuz, değil mi? Üzülmeyin, zira bunun çok kolay bir çözümü var. Yapmanız gereken kırılmış fındık, ceviz, fıstık parçaları, çikolata kırıkları, kuru meyve küpleri malzemeleri çok az unlamak ve ardından karışıma ilave etmek. Bu şekilde pişme esnasında dibe çökmeyecek, son olarak eklendiğinden katı malzemeleri karıştırma esnasında topaklanmayı artırmayacak ve hamura kolayca karışacaklar.
Şeker tam erimeden karıştırmayı bırakıyorsunuz
Kekçilik okulunun ilk, ikinci ve üçüncü değişmez kuralına hoş geldiniz. Kekinizin kabarmasını mı istiyorsunuz? O zaman biraz emek ve zaman harcamayı göze almak şart. Kabarık keklerin ortak noktası şekerin tamamen eridiğinden emin olana kadar çırpılması. O yüzden şeker erimeden asla karıştırmayı bırakmamalısınız.
Kek kalıbını unlamıyorsunuz
Pişirdiğiniz kekin kek kalıbından çıkarken parçalanmasından şikayetçiyseniz belki de bu noktayı gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Eğer kek kalıptan kolayca çıksın istiyorsanız kek kalıbını ya da neyle pişireceksiniz o kalıbı tereyağıyla iç kısmının her yerini yağlayın. Ardından un serpin. Son aşamada kalıp ya da borcamı ters çevirerek fazla undan arındırıp kek harcını öyle dökün.
Keki fırına verdikten sonra ilk 15-20 dakika içinde kapağı açıyorsunuz
İşte büyük bir yanlış daha. Kekin fırına girdiği ilk 15-20 dakika çok mühim. Fırının kapağını açmak ani ısı değişimlerine sebep olur ve kekiniz bu durumda istisnasız söner. Bunun da olmasını hiç istemeyiz değil mi?
Fırını önceden ısıtmak gerektiğini zaten biliyorsunuz, ondan hiç bahsetmiyoruz bile.
Kekin pişip pişmediğini bıçakla kontrol ediyorsunuz
Yanlış! Kekin pişip pişmediğinin, içinin hamur kalıp kalmadığını anlamanın aslında asla yanıltmayan çok kolay bir yöntemi var ve biz buna kürdan testi diyoruz. Keke bir kürdan batırın, eğer kürdan kekten temiz çıkıyorsa kekiniz tam kıvamında pişmiş demektir.
Keki fırından çıkarır çıkarmaz kesip servis etmeye kalkıyorsunuz
Acelecilik mutfakta hep hatalara mal oluyor. Söz konusu kek olduğunda da bu durum değişmiyor. Kek pişer pişmez onu kesmek tüm emeklerinizin de boşa gitmesi demek çünkü. Fırının kapağını hafif bir şekilde aralayın, 10 dakika kadar fırının içinde kalsın kek. Dinlensin. Soğudukça kıvamını alsın. Aksi takdirde sıcak sıcak kalıptan çıkarmaya çalışırsanız parçalanma ihtimali çok ama çok yüksek. Oda sıcaklığında soğumuş kekin içi hamur kalmayacak ve çok kolay dilimlenecektir, güvenin bize.
Afiyet olsun!
Yorumlar
1