thepioneerwoman.com

Evde Yoğurt Mayalarken Hemen Herkesin Yaptığı 5 Üzücü Hata

Favorilerime
Ekle

Ev yoğurdunun tadını hiçbir yoğurtta bulamayanlar, evde kendi yoğurdunu yapmak isteyenler... Hadi toplanın gelin tüm yoğurt severler. Şu zamana kadar evde birçok kez yoğurt yapmayı denemiş ancak beklediğiniz sonuçları alamadıysanız bu devri hep birlikte kapatalım. Artık evinizde yoğurt mayalarken kıvamının tutmama, çok sulu olması ya da çabuk ekşimesi gibi sorunları yaşamayacaksınız. Bu zamana kadar bu sorunlarla karşılaşmışsanız buralarda birkaç hatanız olmuş demektir.

Evde yoğurt yapmak birkaç püf noktaya ve ısıya bakıyor aslında. Yapımı çok pratik olsa da bu hatalardan kaynaklı hayalini kurduğunuz o lezzetlere ulaşamayabiliyorsunuz. Eğer yoğurdunuzu hep tam kıvamında tutturmak istiyorsanız bu bilgileri bir köşeye not edin.

Sütünüzü havalandırarak kaynatmıyorsunuz

Çiğ sütünüzü aldınız şöyle güzel bir yoğurt mayalamak için sütünüzü kaynatmaya başladınız. Sütü kaynatırken yapılan en büyük hataların başında ise havalandırmamak geliyor. ''Nedir bu havalandırmak ve neden önemli?'' derseniz de sütünüzü havalandırdığınız takdirde sütünüzün üzerindeki kaymak tabakası kalınlaşır ve daha lezzetli bir yoğurt elde etmiş olursunuz. Havalandırma işlemi ise süt ilk hafifçe kaynadıktan sonra bir kepçe yardımıyla sütü alıp yukarıdan tencereye boşaltmaktır. Bu işlemi 10-15 dakika arası sürekli yaparsanız hem sütünüz tam dilediğiniz gibi kaynar hem de yoğurdunuz lezzetlenir. Bu işlemi yapmadan klasik bir kaynatma işlemi yapmayın.

Sütü tam ısısında mayalamıyorsunuz

Sütün ne çok ılınması ne de çok sıcak olması gerekiyor mayalama işlemini yapmak için. Sütünüzü ocaktan aldıktan sonra birkaç dakika kadar havaladırma işlemini yapın. Sütün üzerini bir tülbentle kapatın ve oda sıcaklığında ılınmaya bırakın. Evinizde ısı termometresi yoksa serçe parmağınızı sütün içerisine daldırın, 10 saniye kadar bu sıcaklığa parmağınız dayanabiliyorsa sütünüz mayalanmaya hazır demektir. Hala çok sıcaksa ya da çok soğuk olmuşsa mayalandırma işlemini gerçekleştirmeyin. Soğuksa ısıttıktan sonra gerçekleştirin. Eğer bir termometreniz varsa 45 derecede mayalamanızı öneririz.

Mayalamadan önce ön mayalama işlemi yapmıyorsunuz

Kaynattığınız, beklenen ısıya gelen sütünüzün bir kısmını alıp mayayla birlikte güzelce karıştırıp bir 5-10 dakika bekletin mutlaka. Bu şekilde hazırladığınız maya tüm süte eşit oranda dağılacak ve sütünüzün mayayı tutup kolaylıkla yoğurda dönüşmesini sağlayacaktır. Direkt konan mayalar sütün içerisinde eşit miktarda dağılma göstermeyebiliyor, bu da yoğurdun tutmamasına neden olabiliyor.

Mayalarken oda sıcaklığına dikkat etmiyorsunuz

Havaların çok soğuk ya da çok sıcak olduğu durumlarda yoğurdunuz beklediğiniz kıvamda olmayabiliyor. Bu nedenle mayalama işlemi için oda sıcaklığı oldukça büyük önem taşıyor. Mayaladığınız kapları çarşaflara sarıp sarmalayarak sıcak tutabilir ya da fırında hızlı bir şekilde mayalandırabilirsiniz. Fırında mayalama işlemini merak edenleri şu taraftan alalım: Sulanmasın, Tam Kıvamında Olsun: Adım Adım Fırında Yoğurt Mayalama

Yoğurdu uygun kaplarda mayalamıyorsunuz

leftyspoon.com

leftyspoon.com

Yoğurtları çok büyük kapların içerisinde mayalamaya çalıştığınızda bazen tutmama gibi durumları oluyor. Bu nedenle yoğurtları tek seferde tüketebileceğiniz kapların içerisine aktarmak ve içlerinde mayalamak oldukça önemli. Bu şekilde yoğurdun hem daha geç ekşimesini ve sulanmamasını da sağlamış olursunuz. Yoğurt yapımıyla ilgili diğer püf noktaları için sizi şuradan alalım: Tam Kıvamında Tutsun, Uzun Süre Dayansın: Evde Yoğurt Yapma Rehberi

Şimdiden ellerinize sağlık!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?