hamur-nasil-mayalandirilir-shutter-2022

Evde Hamur Mayalarken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Fena Hata

Favorilerime
Ekle

Çayın yanında keyifle yediğimiz hamur işlerinin sırrı nefis mayalanmış hamurlardan geçiyor. İster poğaçalar, ister börekler olsun onların kabarık mı kabarık, pofuduk mu pofuduk olmasının ve lezzetine hayran bırakmasının sırrı ise hamuru doğru ve tam kıvamında mayalamakta gizli.

Eğer "Ne yaparsam yapayım hamur işlerimin kıvamı tutmuyor" diyorsanız hamuru mayalarken bazı ciddi hatalar yapıyor olabilirsiniz.

İşte tam da bu yüzden bu hataları ve doğruları öğrenmenin tam zamanı.

Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiğini unutuyorsunuz

oda-sicakliginda-malzeme-kek-hamur-shutter-2022

Tıpkı kek yaparken olduğu gibi tarif aksini söylemediği sürece tüm malzemelerin önceden dolaptan çıkarılıp oda sıcaklığında bekletilmesi gerekiyor. Mayanın düşük sıcaklıkta aktive olmayacağını ve hamurunuzun kabarmayacağını unutmayın.

Mayanın tazeliğini kontrol etmiyorsunuz

maya-hamur-shutter-2022

Özellikle yaş maya kullanacaksanız mutlaka son kullanma tarihini kontrol edin. Son kullanım tarihi gelmemişse bile maya bayatlamış olabilir. Tazeliği anlamak içinse şu testi yapabilirsiniz: Yaş mayayı önce elinizle ufalayın. Hemen kopuyor ve dağılıyorsa tazedir, aksine eğer elinize bulaşıyorsa bayattır. O mayayla hemen vedalaşın.

Kullandığınız mayaya ilk aşamada tuz ekliyorsunuz

hamur-mayalama-shutter-2022

Yaş maya veya kuru maya kullanıyorsanız mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak mutlaka dinlendirmelisiniz. Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta şekeri mutlaka ilave etmeniz. Tuzu bu aşamada asla eklememelisiniz. Zira kullandığınız mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var; bu yüzden tuz yerine şeker, bal, pekmez gibi içerisinde glikoz bulunan bir malzeme kullanmanız daha doğru olacaktır. Tuzu hamura yoğurma aşamasında eklemelisiniz.

Kullanacağınız sıvının ılık olmasına dikkat etmiyorsunuz

cig-sut-yasaklandi-mi

Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.

Hamuru yumruğunuzla yoğuruyorsunuz

ekmek-yogurmak

Hamurun yoğrulması işlemi de aslında sandığınızdan çok daha önemli. Eğer elinizi yumruk yaparak yoğuruyorsanız malzemelerin birbiriyle tam olarak bütünleşmeyeceğini ve hamurun istediğiniz kadar kabarmayacağını da kabul etmeniz gerekiyor. Burada kullanmanız gereken doğru yöntem alttan üste doğru hamuru hafif hafif katlayarak yoğurmak.

Hamurun kıvamı olmadı diye sürekli un ekliyorsunuz

hamuru-kasikla-karistirma-shutter-1

Hamuru yoğururken hala ele yapıştığını fark ediyor ve kıvamı olmadı diye sürekli un ekleyerek onu toparlamaya çalışıyorsanız bunun da doğru bir çözüm olmadığını söyleyelim. Burada kılavuzunuz kullandığınız tarif, reçetedeki ölçü olmalı. Aksi takdirde hamuru toplayacağım diye eklediğiniz unlar ters tepebilir ve kaya gibi sert bir hamurunuz olabilir.

Hamuru mayalandırmaya bıraktığınız yer ya çok sıcak ya da çok soğuk

hamur-mayalama-shutter-2022

Hamurumuzu yoğurduk, sıra geldi ona mayalanması için müsaade etmeye. Mayalandırma için en önemli şart oda ısısı. Eğer ortam çok sıcaksa maya bir anda aktifleşir, aniden söner ve pişirme aşamasında yayılır. Eğer soğuksa ise mayanın aktif hale gelmesi ve hamuru kabartması çok uzun zaman alacaktır. Bu yüzden hafif güneş olan, oda sıcaklığında bir ortam mayalanmayı bekleyen hamurunuz için ideal bir ortam olacaktır, aklınızda olsun.

Hamurun üzerini sık sık açıyor ve dokunarak kontrol ediyorsunuz

hizli-hamur-mayalama-shutter-2022

Mayalanması için üzerini nemli bir bezle örttüğünüz hamurunuzun kıvama gelmesi için sabırlı olmalısınız. Bu süre hamurun boyutlarına ve oda sıcaklığına göre bir saate kadar sürebilir. Bu noktada eğer bezi sık sık kaldırıp dokunarak hamurun kıvamını kontrol ederseniz hamurun mayalanma sürecini sekteye uğratır, havayla buluşmasını sağlayarak mayalanma süresini daha da uzatmış olursunuz.

Onu hemen fırına atmak için ikinci mayalama aşamasını atlıyorsunuz

hamur-nasil-mayalandirilir-shutter-2022

İlk mayalama sona erdiğinde her şey de bitmiyor. Yani hamurunuz mayalandı, parmak testi de (parmağınızı bastırdığınızda iz kalıyor, sonra hemen eski haline dönüyorsa mayalama başarılı demek) bunu doğruladı, haydi hemen fırına gibi bir durum yok. Onu çünkü şimdi bir de ikinci mayalama süreci bekliyor. Merak etmeyin ilk aşama gibi detaylı olmayacak bu mayalama. Tek yapmanız gereken tezgahı unlamak, bir-iki tur hamuru toparlamak için onu yoğurmak ve 20-30 dakika daha dinlenmeye bırakmak.

Hamur mayalama ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz sizi şu içeriğimize de bekleriz: A'dan Z'ye Mayalı Hamur Yapma Rehberi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?