Mis gibi kokusu ve peynirin en iyi arkadaşı olması nedeniyle yazın gelmesine bir kat daha sevinmemize neden olan canım karpuz, başlı başına tatlıların en güzeli olmayı da başarıyor.
Öyle ki diyette olan da ondan destek alıyor, yazı doyasıya yaşamak isteyen de ona koşuyor. Ferahlamak için buzdolabından buz gibi çıkan bir karpuzu dilim dilim yemek gibisi de olmuyor.
Kısacası şu upuzun yaz günlerinde ana yemekten ferah bir tatlıya kadar her şekle bürünüveriyor karpuz. Peki, onu bu kadar çok sevip tüketirken acaba vücudumuz nasıl etkileniyor bu durumdan?
Karpuzun bilmediğiniz faydalarını öğrenince ne ayağınıza yapışan çekirdeğinden ne de çarşıdan pazardan eve kadar taşımaktan bıkacaksınız.
Karpuz, antioksidan özelliği sayesinde vücudu hastalıklardan koruyor
Antioksidan özellik gösteren yiyecekleri pek bir seviyorduk, karpuzda da olduğunu öğrenince pek bir sevindik. Fenolik bileşikler açısından oldukça zengin olan karpuzumuz, bu bileşiklerin vücuda olan harika etkisiyle hepimizi mikroplardan koruyor fark etmesek de. Çünkü fenolik bileşiklerin antioksidan özelliği var, bu da hücrelerimiz için zararlı serbest radikallerin vücuttan hop diye atılması anlamına geliyor. Bu etkiden faydalanmak için bize de afiyetle karpuzumuzu yemek düşüyor.
Lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratıyor, sindirim sistemimizin çalışmasını destekliyor
Yaz sıcaklarında da çok çok yemek yemeye devam ediyorsanız karpuzunuzu da ihmal etmeyin deriz. Çünkü karpuzun içine bol miktarda sindirilebilir lif bulunuyor. Bu da hem sindirim hem de boşaltım sistemlerimizin bir harika çalışmasını sağlıyor. Karpuz yediğinizde hem kendinizi tok hissederek daha az yeme eğilimi gösterebilir hem de midenizin rahat etmesini sağlayabilirsiniz.
Damarları rahatlatıyor, kas ağrılarına iyi geliyor
Karpuz, içinde bulunan sitrülin adlı madde sayesinde vücudumuzdaki amino asitlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sağlıyor. Bu da kan dolaşımının ve dolayısıyla damarların rahat bir şekilde işlemesine olanak tanıyor. Bu sayede özellikle aşırı spor ve yanlış hareket yapma gibi nedenlerden oluşan kas ağrılarını hafifletmede ve hatta dindirmede oldukça önemli bir rol oynuyor.
Bu madde en çok karpuzun kabuğunda bulunduğu için karpuzun tamamını katı meyve sıkacağı ya da benzeri ürünlerle sıkıp doğrudan suyunu içen sporcuların sayısının oldukça fazla olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Karpuz, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, hücreler arasındaki iletişimin sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor
Karpuzun bilinmeyen faydalarından biri de vücudumuza bol miktarda C vitamini sağlıyor olması. Öyle ki 150 gram karpuzda yaklaşık 12 miligram C vitamini bulunuyor ki bu da günlük olarak vücudumuzun ihtiyacı olan C vitamininin %21'ine denk geliyor. C vitamini de artık hepimizin bildiği gibi bağışıklık sistemimizin güçlenmesine katkı sağlıyor ve hücrelerimiz birbirleriyle sağlıklı bir şekilde etkileşim halinde olmaya devam ediyor.
Aşırı güneşe maruz kalmanın verdiği halsizliğin çabucak geçmesini sağlıyor
Karpuzun yaz meyvesi olmasına sevineceğiniz bir özelliği var sırada. Aşırı sıcağa maruz kaldığımızda oluşan halsizlik, bitkinlik, "Elim ayağım tutmuyor." durumuna iyi geliyor kendisi. Çünkü içinde bol miktarda su bulunuyor, üstelik elektrolit açısından çok zengin bir su. Bu da hücrelerin ve kasların sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Kendinizi zinde hissedivriyorsunuz.
Karpuz, içindeki A vitamini sayesinde göz sağlığını koruyor
Pek bilinmese de karpuz, A vitamini açısından oldukça zengin bir meyve. 150 gramında yaklaşık %15 ila 18 arası A vitamini bulunan karpuz, bu sayede göz sağlığını koruma konusunda oldukça iddialı. Genllikle yaşlanma nedeniyle oluşan katarakt sorununa yakalanma riskini azaltan güzelim meyve, aynı zamanda göz kuruluğu ve sarı nokta hastalığına karşı da savaş açan gıdalardan.
Karpuz, kemiklerin daha güçlü olmasını sağlıyor
Evet, garip ama gerçek bir özelliği daha var karpuzun. Yaklaşık 150 gramında 10 miligram kadar kalsiyum bulunan karpuz, içindeki bu kalsiyum sayesinde kemiklerin yapısını güçlendirmede en başarılı besinlerin başında geliyor. Özellikle gelişim çağında olan çocukların karpuz yemesi bu yüzden oldukça önemli.
Böbreklerin işleyişini sağlıklı bir şekilde sürdürmesini sağlıyor
Karpuz, doğal bir idrar söktürücü özelliğe sahiptir ve bu sayede böbrekleri yormadan idrarın akışını hızlandırır. Bu da böbreklerin işleyişi için oldukça önemlidir. Ancak hemen uyaralım, karpuz potasyum bakımından da zengin olduğu için böbrekler, fazla potasyumu atmak için ekstra bir çaba sarf ederek yorulabilirler. Dolayısıyla karpuzu yerken zarar görmemek, sadece faydasından yararlanabilmek için aşırıya kaçmamak oldukça önemli. Özellikle böbreğinizle ilgili bir rahatsızlığınız varsa ne kadar karpuz yiyebileceğinizle ilgili olarak doktorunuza mutlaka başvurmanız gerekiyor.
Karpuzun en iddialı etkisiyle prostat kanserine yakalanma riskini azaltıyor olması
Karpuzun içindeki likopenin nimetlerini saymakla bitiremesek de bunu eklemeden olmaz dedik. Likopen, kanserli hücrelerin oluşumunu ve oluşmuş olan kanserli hücrelerin büyümesini engellediği için özellikle prostat kanseri konusunda oldukça etkili bir doğal ilaç niteliğinde. Anlayacağınız karpuzda bol bol bulunan bu madde ile daha sağlıklı yaşamak elinizde.
Yorumlar
0