avokado-nedir

Şaşırtıcı Faydalarından Evde Yetiştirilmesine "Doğanın Tereyağı" Avokado

Favorilerime
Ekle

Mutfaklarımıza ve sofralarımıza renk katan avokado, her şeyle uyum sağlayabilen ve baskın olmayan tadı ile pek çok kişinin gözdesi. Üstelik avokado, lezzetinin yanı sıra faydaları saymakla bitmeyen bir meyve. Evet, alışık olduğumuz gibi tatlı olmasa da avokado, defnegiller familyasına ait bir ağacın meyvesi.

Ana vatanı Orta Meksika olan ve timsah armudu olarak da bilinen avokadonun dünya üzerinde 500'ü aşkın türü var. Türkiye'de Akdeniz bölgesinde başarıyla yetiştirilen avokadolar küre biçiminde, oval ya da elips şeklinde olabiliyor, renkleri ise yeşilden kahverengiye dek geniş bir skalada değişiyor.

Peki, bu sıra dışı meyvenin faydaları neler, avokado nasıl yeniyor, nasıl yetiştiriliyor? Avokadoyu yakından tanımak istiyorsanız aklınıza takılan sorulara burada cevap bulabilirsiniz.

Avokadonun faydaları nelerdir?

Avokado Nasıl Dilimlenir?

Zengin kremalı tadı ve yüksek yağ oranı ile doğanın tereyağı diye bilinen bu leziz meyvenin pek çok faydası var:

  • Muzdan %35 daha fazla potasyum içeriyor.
  • Kan şekerinizi dengelemeye yardımcı oluyor.
  • A, B, C, E ve K vitamini içeriyor.
  • Antioksidan özelliğiyle cildinizi korumaya destek veriyor.
  • Kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.
  • Kolestrolün dengelenmesine destek veriyor.
  • Lifli yapısı ile tok tutuyor.
  • İçerisinde bolca folik asit bulunuyor.
  • Kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı oluyor.
  • Avokado nasıl yenir?

    Azteklerde bereket meyvesi diye de bilinen avokado, kremsi yapısıyla afiyetle yeniliyor. Ancak avokadonun kabuğunun kolayca soyulabilmesi için yeterli olgunluğa ulaşmış olması gerekiyor. Esas olgunlaşmasını ağaçtan toplandıktan sonra tamamlayan ve klimakterik (toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam eden) olarak bilinen meyvelerden birisi olan avokadolarınız yeterli olgunluktaysa onları bir bıçakla dikine kesip ortalarındaki dev çekirdeğini çıkartabilirsiniz. Avokadolarınızı bir kaşık yardımıyla kabuğunun kenarlarından geçerek rahatça çıkartabilir ve ister dilim dilim, ister püre haline getirip afiyetle yiyebilirsiniz.

    Avokado nasıl yetiştirilir?

    Avokadonun yetiştirmesi kolay ama olgunlaşıp meyve vermesi için 5 ile 13 sene arası bir zamana ihtiyacınız oluyor. Beklemeye hazırım diyorsanız başlayalım:

  • Avokadonuzu ikiye kesip çekirdeğini dikkatlice çıkartın.
  • Çekirdeğin alt ortasının dört bir tarafına kürdan saplayın.
  • Kürdanlı avokado çekirdeğini bir bardak suyun üstüne yerleştirin. Böylece kürdanlar çekirdeği ayakta tutacaklar ve sadece alt kısmının suya temas etmesini sağlayacaklar.
  • Çekirdekten çıkacak olan filiz, yaklaşık 15 cm olana dek bu şekilde bekleyin.
  • Filiziniz istenilen boya ulaşınca orta boy bir saksıya geçirin ve onu toprakla buluşturun.
  • Toprağını nemli turun ama çok fazla su da vermeyin. Sevgiyle büyütün.
  • Daha detaylı, adım adım anlatım için şu içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

    Avokado nasıl olgunlaştırılır?

    Sert halleriyle toplanan avokadoları olgunlaştırmak için oda sıcaklığında bekletmek yeterli oluyor. Ancak, daha hızlı bir olgunlaşma istiyorsanız bir kese kağıdı içerisinde avokadonuzu elma ve muz ile birlikte bekletebilirsiniz.

    Avokadonuzun üstüne geçecek kadar pirinçle örterek de olgunlaşmasını hızlandırabilirsiniz. Yumuşayıp istenilen kıvama geldiğinde bekletmeden afiyet yiyebilirsiniz.

    Avokado kalori değeri ve avokado besin değeri

    Süper yiyecek olarak da kabul edilen avokadoların, ortalama 100 gramında yaklaşık 15 gram yağ bulunuyor. Bu yağın üçte ikisi doymamış yağ ve fruktoz oranı da düşük.

    Yine 100 gram avokadoda ortalama 2 gram protein, 9 gram karbonhidrat ve 165 kalori bulunuyor. Yoğun bir lif kaynağı olan avokadonun tek bir tanesi günlük ihtiyacınızın %40’ını karşılamaya yetiyor.

    Avokado tarifleri

    Avokado İçinde Yumurta Tarifi

    Avokado İçinde Yumurta Tarifi

    Artık bizden biri olan avokado kahvaltıdan akşam yemeğine kadar tüm öğünlerde afiyetle yenebilen bir lezzet. Avokado salatasından avokado içinde yumurtaya tüm avokadolu tariflerimiz için şu içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Avokadonun Mutfakta Daha Fazla Rol Alması Gerektiğinin Kanıtı 13 Nefis Tarif

    Afiyet olsun.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?