honeybeesweets88.blogspot.com

Hep Çıtır Çıtır Olacaklar: Hamur Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?

Favorilerime
Ekle

Çi böreğin çıtırlığı ve lezzizliği üzerine söylenecek çok fazla söz var. Peki ya o sabah kahvaltılarını güzelleştiren pişiler... Kalorisine aldıramadan yediğimiz çıtır sigara börekleri, üzerine soslar gezdirilmiş bu dünyadaki en nefis tatlılarından donutlar, özel günlerde dökülüp şerbetle buluşan enfes lokmalar... Kabul ediyoruz içinde hem un var hem de kızartılarak yeniyorlar. Adeta her biri kilo aldırmak için yapılmış tarifler ama hepsinin lezzeti birbirinden şahane.

Bu güzelim hamurişi kızartmaları pişme aşamasında içine çok yağ çekince lezzetleri kayboluyor. Çıtır çıtır yemek varken, yağ tadı alıyor, bu da emeklerimizi boşa çıkaran bir duruma dönüşüyor. Gelmiş geçmiş en nefis hamurları yapmak için birkaç sırrımız var. Hazırsanız o sırları anlatmaya başlıyoruz.

Hamur kızartılırken neden yağ çeker?

Henüz kızmamış soğuk yağın içerisine hamurları atmak hamurunuzun çok fazla yağ çekmesine neden olur. Bu şekilde pişen hamurlar dilediğiniz kıvamda olmazlar. Hamurların yağ çekmelerinin bir diğer nedeni ise henüz yapılış aşamasında tam kıvamında bir hamur yapmamış olmak, hamuru yeterince mayalandırmamış ya da tarife uygun bir şekilde dinlendirmemiş olmak olabiliyor.

Çok yağ çekmesinin nedenlerinden bir diğeri de kızartma yağını birkaç kez kullanmış olmak ve tavaya veya tencere gerekenden daha az yağ koymak. Yağınızı birkaç kez kullanırsanız yağınız kızartma özelliğini kaybetmiş olabiliyor. Tavaya veya tencereye az yağ koyduğunuz durumlarda hamurlar yağı çeker ve pişme süresi uzar. Bu da hamurunuzun çok yağlı olmasına neden olur. Kullanacağınız tavanın ya da tencerenin de yanmaz yapışmaz bir kızartma aracı olması önemli. Kullandığınız araç gereçleri ıslak kullanmak, hamurlarınızın yağ çekmesine, uzun sürede pişmesine neden olur. Aklınızda bulunsun.

Hamur kızartılırken yağ çekmemesi için ne yapılır?

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi

Yağ Çekmeyen Çiğ Börek Tarifi

Hamurunuzun pişerken yağ çekmemesi için henüz hamuru hazırlarken içerisine mutlaka sirke ilave edin. İlave edeceğiniz sirke, hamurunuzun daha puf puf kabarmasını sağlayacak ve yağ çekmesini önleyecektir. Gerekiyorsa hamurunuzu uygun sıcaklıklarda dinlendirerek pişirme işlemine geçin. Pişirme işlemi için doğru tava ya da tencere seçin. Kullanacağınız araç gereçlerin ıslak olmamalarına özen gösterin.

Karbonatlı Pişi Tarifi

Karbonatlı Pişi Tarifi

Hamurunuzu ne çok sıcak ne henüz kızmamış yağın içerisine atarak pişirmeyin. Orta kızgınlıktaki bol yağın içerisine atın hamurlarınızı. Çok az yağ kullanmanız durumunda hamur bütün yağı çekebilir ve pişme süresi çok uzayabilir. Bu nedenle tariflerde belirtilen miktar kadar kızartma yağı kullanmaya özen gösterin. Yağınız mutlaka yeni olsun. Hamurları yağa attıktan sonra ilk 10-15 saniye dokunmayın. Bırakın hafif ısıyla ilk renklerini alsınlar, sürekli ters yüz etmemeye dikkat edin. Pişer pişmez kağıt havlu serili tabağın içerisine kevgir yardımıyla süzdürerek alın mutlaka.

Şimdiden ellerinize sağlık diyor, sebzelerin ve etlerin nasıl kızardıklarını ve çok daha fazlasını öğrenmek için sizi şuraya da bekliyoruz: İmkansız Değil: Kızartma Yaparken Yiyeceklerin Fazla Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapmalı?


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?