tasteofhome.com

Hep Çıtır Çıtır Kalsınlar Diye: Baklava Şekerlenirse Ne Yapılır?

Cemre Özgüzel
Yemek.com Dijital İçerik ve Tarif Üreticisi & Boyum ocağa yetişmeden yemek yap...
Devamını okuyun

Sıkça Yenen Konular


Favorilerime
Ekle

Hamuru özenle yoğurulur, tüm lezzetini borçlu olduğu yufkaları büyük bir özenle incecik bir şekilde açılır. O misler gibi kokan tereyağı ya da sade yağ konur arasına. Fırında çıkacağı an heyecanla beklenir. Şerbeti de verildi mi, asıl görsel şölen o zaman başlar. İster fıstıklı, ister cevizli olsun onlarca yıldır bayramlarımızın, özel günlerimizin en sevilen tatlısıdır o. Bugün konumuz baklava!

Türk tatlıları denilince başı çeken bu lezzet harikası, gerek şerbeti gerekse yufkalarının inceliği olsun oldukça hassas bir tatlı aslında. Yufkası biraz kalın olsa, şerbetinin kıvamı bir şaşsa işler çok değişiyor. Bunun en üzücü sonuçlarından biri de baklavanın şekerlenmesi pek tabi. Baklavanız şerbetle buluştuktan sonra ya da birkaç gün içerisinde şekerleniyorsa dikkat etmeniz gerekenler var demektir.

Şekerlenen baklavanın da bir çözümü var.

Baklava neden şekerlenir? Baklavanın şekerlenmemesi için ne yapmalı?

cevizli-baklava-onecikan
Söz konusu baklava olduğunda özellikle şerbeti ve yufkaları büyük önem taşıyor. Şerbeti uygun şartlarda olmadığında, yufkaları çok kalın olduğunda şekerlenme problemlerinin de önü açılmış oluyor. Baklavanızın yufkaları çok kalınsa içerisine çok fazla şerbet çektiği için şekerlenme olabiliyor. Böyle durumlarda baklavanız hem şekerleniyor hem de hamurlaşıyor.

Baklavanızın şerbeti çok fazla kıvamlı ya da kıvamı daha suluysa bekledikçe şekerleniyor ve lezzeti kayboluyor. Bir diğer sebep ise sıcaklık. Baklavanın da şerbetin de sıcak olması gerekir ki baklava şerbetini güzelce çeksin, daha uzun süre dayansın ve şekerlenmesin.

Baklavanın şekerlenmemesi için yufkaların taze ve incecik olmasına özen gösterin. Şerbetini hazırlarken tüm şekerin erimesine dikkat edin. Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz. Glikoz şurubu içeren ürünler kullanmayın. Glikoz şurubu ile yapılmış şerbetli tatlılar çabuk şekerlenir. Şekerlenmesini önlemek için baklavanızı hava almayacak bir şekilde ılık bir ortamda muhafaza edin. Dolapta ya da çok sıcak bir ortamda saklarsanız baklavanız şekerlenir.

Baklava şekerlenirse ne yapılır?

baklava-neden-sekerlenir

O binbir emekle hazırladığınız ya da büyük bir hevesle dışarıdan aldığınız baklavalar şekerlendi diyelim. Bu durumda onu kurtarmak için birkaç yöntem var. Baklavanız yukarıda saydığımız herhangi bir nedenden ötürü şekerlendiyse; büyükçe bir tepsinin yarısına kadar ılık su doldurun. Baklavanızı bir borcamın ya da daha küçük bir tepsinin içerisine alın. Su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına özen gösterin. Bekledikçe suyun ısısıyla şekerler eriyecektir ve baklavanız yeniden eski haline gelecektir.

hurhaber

hurhaber

Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz. Ziyan olmasın, lezzetleri de hep yerinde kalsın. Şimdiden afiyetler olsun.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?