Halk arasında sızdıran bağırsak sendromu olarak da anılan geçirgen bağırsak sendromu her ne kadar gizemli bir hastalık gibi gözükse de aslında hepimizin hakkında bilgi sahibi olması gereken, tahmin ettiğinizden çok daha sık yaşanan bir sağlık problemi. Sindirim sisteminin en önemli merkezlerinden biri olan bağırsaklarda yaşanan bu sendrom, bütün metabolizmayı etkileyebiliyor ve ne yazık ki yaşam kalitesini düşürüyor.
Bağırsaklardaki hücreler arasında kurulmuş olan sıkı bağlantıların çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulması sonucu oluşan geçirgen bağırsak sendromu, toksinlerin kana karışmasına sebep olması nedeniyle vücutta çeşitli sağlık sorunları yaşanmasına neden olabiliyor.
Zamanında önlem alabilmek içinse geçirgen bağırsak sendromunun belirtilerini öğrenmeniz, en ufak bir şüphede doğrudan doktorunuza danışmanız ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda geçirgen bağırsak sendromuna ne iyi gelir öğrenerek uygulamanız gerekiyor. Gelin hep birlikte genel olarak bu sendromu tanıyalım şimdi.
İçindekiler
Geçirgen bağırsak sendromuna ne iyi gelir?
-
Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerden biri, birkaçı ya da hepsi sizde de varsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun yolunu tutmanızda ve gerekli testleri yaptırmanızda fayda var diyor ve geçirgen bağırsak sendromunun en yaygın belirtilerini sıralamaya başlıyoruz:
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Besin alerjilerinin başlaması
- Sedef, egzama gibi deri hastalıklarının oluşması
- Aşırı kilo alma ve/veya kilo vermekte zorlanma
- Nörolojik hastalıklar
- Vitamin eksikliklerinin başlaması
- Kabızlık ya da ishal gibi problemlerinin sıkça tekrar etmesi, başlayınca uzun süre devam etmesi
- Kronik yorgunluk
- Bitmeyen baş ağrıları ya da migren
- Depresyon, anksiyete
-
Geçirgen bağırsak sendromuna ne iyi gelir?
"Leaky gut" olarak da bilinen geçirgen bağırsak sendromu sorununuz varsa öncelikle yapmanız gereken doktorunuzun uygun gördüğü tedaviye başlamak elbette. Aynı zamanda yiyip içtiklerinize dikkat ederek bu sürece olumlu katkılarda da bulunmanız mümkün tabii ki. Tam da bunun için aşağıda sizi bekleyen geçirgen bağırsak sendromuna iyi gelen lezzetleri bilmelisiniz. Ancak tabii ki bu malzemeleri de doktorunuza sormadan düzenli olarak tüketmeye başlamamalı, doktorunuzun onaylamadığı hiçbir besinden destek almamalısınız. Unutmayın, her yiyecek her bünyede aynı etkileri göstermez, aman dikkat.
-
Fermente süt ürünleri
Eğer laktoz intolaransınız yoksa ev yapımı yoğurt, kefir, sade yağ, ekşi krema gibi süt ürünlerini tüketerek bu sorunla baş etmede vücudunuza bir destek sağlayabilirsiniz. Çünkü bu ürünler vücuda probiyotik ve kısa zincirli yağ asitlerinin girmesini sağlayacaktır. Bağırsak florası için önemli etkilere sahip probiyotik ve kısa zincirli yağ asitleri hücreler arasında oluşan sıkı bağ bozulmalarının da önüne geçme konusunda vücudu destekleyici etkiler oluşturacaktır, aklınızda bulunsun. Ancak başında da söylediğimiz gibi eğer laktoz intoleransınız varsa, süt ve süt ürünlerine karşı vücudunuz olumsuz tepkiler veriyorsa tüketmemeli, doktorunuza danışarak hareket etmelisiniz.
-
Fermente sebzeler
Tıpkı süt ürünleri gibi fermente haldeki sebzeler de bu rahatsızlıkla baş etme konusunda yardımcınız olmaya hazır. Probiyotikleri dengeleyen organik asitler içeren turşular, kvass ve kimchi tüketerek bağırsaklarınızın pH dengesini bulmasına destek olabilirsiniz.
-
Kemik suyu
Hasar gören hücrelerin iyileşme sürecini hızlandıran bir etkiye sahip olduğu ve vücuda bolca kolajen sağladığı için kemik suyu da sizi bu konuda destekleyebilecek isimlerden. Evde, kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz kemikli et suyu ya da doğrudan kemik suyu sayesinde vücudunuza amino asit, proline ve glisin gibi yararlı maddelerin girmesini sağlayabilirsiniz. Evde nasıl hazırlayabileceğinizi öğrenmek isterseniz sizi hemen şöyle alabiliriz: Düdüklüde İlikli Kemik Suyu Tarifi
-
Hindistan cevizi ve Hindistan cevizinden üretilen ürünler
Hindistan cevizinin içeriğinde de orta zincirli yağ asitleri olarak anılan ve bağırsaklardaki hasar gören hücrelerin onarılmasına destek olacak maddeler bulunuyor. Doğal olarak taze taze Hindistan cevizi yemek de Hindistan ceviziyle hazırlanan yan ürünleri tüketmek de önerilenler arasında yer alıyor.
Önemli bir not: Yukarıda da söylediğimiz gibi geçirgen bağırsak sendromu da dahil olmak üzere herhangi bir rahatsızlığınız varsa ya da olduğundan şüpheleniyorsanız hiç vakit kaybetmeden doktorunuza danışmayı ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeyi unutmayın. Unutmayın, hiçbir yiyecek-içecek tek başına tedavi edici bir etki oluşturmaz, ancak sağlıklı olmanıza katkıda bulunabilir. Kendinize iyilik yapmak isterken farkına bile varmadan sağlığınıza zarar vermek istemiyorsanız doktorunuzun önerilerinin dışına çıkmamalısınız.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
0