Gastrit, beslenme alışkanlıklarının ve yaşam tarzının sebep olduğu bir rahatsızlık. Belirtilerini fark edebildiğiniz takdirde erken tedavisi mümkün.
Bir mide rahatsızlığı olan gastrit, aşırı yağlı gıdalarla, asitli meyve ve içecekleri sıklıkla tüketenlerde, çay-kahve gibi içecekleri normalden fazla içen kişilerde daha sık görülüyor. Ayrıca sinirli, kötümser bir karaktere sahip olmak ve bu sebeple de stres altında bir yaşam sürdürmek gastriti tetikleyen etkenler arasında.
İçindekiler
Gastrite ne iyi gelir?
Gastriti olanların yememesi gereken yiyecekler neler?
-
Gastrit nedir, belirtileri nelerdir?
Gastrit, kısaca "mide zarının iltihaplanması" olarak tanımlanır. “Helicobacter” isimli bakteri enfeksiyonu sebebi ile oluşur. Bu bakteri, mideyi koruyan asit dengesinin bozulmasına sebep olarak gastriti tetikler. Gastritin en önemli belirtisi, midenin üst bölümünde oluşan ağrılar ve midede yanma hissidir. Sıklıkla görülmeye başlanan geğirti, iştah azalması, şişkinlik de belirtiler arasında.
Nadiren görülen belirtiler ise, mide bulantısı ve kusmadır. Akut gastritte ise kanama görülebilir ve tedavisi aylar hatta yıllar sürebilir.
-
Gastrite ne iyi gelir?
Gastrit teşhisi konulan hasta, bundan sonra düzenli bir beslenme şeklini benimsemeli ve stresten uzak bir yaşam sürmeye gayret göstermeli. Az ve sık yiyerek, iyice çiğnemeli, yavaş yemek yemeli. Uzun süre aç kalmamaya özen göstermeli çünkü uzun süre yemek yenmediğinde mide asit salgılamaya başlar. Bu durum midede ağrı ve yanmaya sebep olur.
Hastanın diyetinde az yağlı yemekler, koyu yeşil yapraklı sebzeler olmalı. Yağsız et, balık, tavuk, baklagiller, lahana, kuşkonmaz, ıspanak, bezelye, brokoli ve yeşil fasulye genellikle tüketeceği yiyecekler arasında olmalı. Süt ve süt ürünlerinde az yağlı ya da yağsız olanları tercih etmeli. Ayrıca gastriti olanlar gün içinde bol bol su içmeli. Bol su içmek mideyi rahatlatır ve mideyi toksinlerden arındırır.
-
Gastriti olanların yememesi gereken yiyecekler neler?
Gastrit rahatsızlığı olan kişinin yiyeceği ve içeceği şeylerin dışında, neleri yememesi gerektiği daha da önem taşır. Aşırı yağlı, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden, işlenmiş gıdalardan uzak durmalı. Asitli içeceklerden, özellikle kahve, siyah çay ve alkol tüketiminden kaçınmalı. Ek olarak turşular ve konservelerden, fazla tuz oranına sahip oldukları için uzak durulması gerekir.
Herhangi bir tedavi için ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı. Özellikle gastritin belirtilerini kendilerinde fark eden kişiler, çok geçmeden bir doktora görünmeli ve doktorunun önerileri dahilinde tedavisini sürdürmeli.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.
Yorumlar
4