Belki de Daha Önce Hiç Denemediniz: Çam Kozalağıyla Yoğurt Mayalama
28 Haziran 2017
Favorilerime Ekle
Yazın gelmesiyle birlikte ne yazık ki aşırı sıcaklardan birçok yiyeceğimiz hızla bozulabiliyor, bu nedenle onları büyük bir özenle muhafaza etmek gerekiyor.
Tabii ne kadar iyi muhafaza edersek edelim, daha hızlı bozulmalarına engel olamadığımız da oluyor. Ellerimizle mayaladığımız o misler gibi yoğurtları düşünün mesela, yaz aylarında kısa süre içinde ekşime yapabiliyor, yeniden yoğurt mayalamak için gerekli olan azıcık bir yoğurt bile kalmıyor.
Dolayısıyla bu da bizi başka yöntemler bulmaya itiyor. İşte tam da bu noktada devreye çam kozalağı giriyor. Evet, belki daha önce hiç duymadınız, belki duymuş olsanız da evde denemeyi hiç düşünmediniz. Ama şimdi tam sırası!
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde onlarca yıldır yapılan bu efsanevi lezzeti keşfedin, siz de evinizde çok daha uzun ömürlü ve aromalı bu yoğurdu yapıp yapıp yiyin.
Kolları sıvayın, çam kozalağıyla yoğurt mayalıyoruz!
"Neden çam kozalağıyla mayalayalım ki?" diyenlere: Çam kozalağı ile yoğurt mayalamanın faydaları
"Evdeki birkaç kaşık yoğurtla yeni bir yoğurt mayalamak varken neden çam kozalağıyla mayalamak isteyeyim ki?" diyebilirsiniz, çok da haklısınız. Ama çam kozalağıyla yoğurt yapmanın getirilerini öğrenince siz de denemek isteyeceksiniz, eminiz.
Özellikle şu sıcak yaz günlerinde hızlıca ekşiyip bozulan yoğurtlarla uğraşmak zor, malumunuz. Çam kozalağıyla mayalanan yoğurt daha uzun süre dayanması sayesinde sizi masraftan ve güzelim yoğurtları çöpe atmaktan kurtarıyor, bu cepte. Doğru bir şekilde saklandığında 15 güne kadar gönül rahatlığıyla kozalak yoğurdunuzu kullanabiliyorsunuz.
Evdeki tüm yoğurtlarınız bozulduğunda ya da bittiğinde, yeni bir yoğurt yapmak için ihtiyaç duyduğunuz o birkaç kaşık yoğurdu bulamıyor, belki de sırf bunun için gidip hazır yoğurtlar alıyorsunuz. İşte kozalakla yoğurt mayalama yöntemi sizi hazır yoğurt alma uğraşından da kurtarıyor.
Son olarak, çam kozalağıyla hazırlanan yoğurdun farklı bir aroması olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Özellikle yaz aylarında ferahlattığı söylenen bu aromalı yoğurttan yapılan ayranın da hayranı çokmuş, bizden söylemesi.
Nasıl yapılır bir an önce öğrenmek isteyenlere: Kozalakla yoğurt mayalama tarifi
Çam kozalağı ile mayalanan yoğurdun size neler sağlayabileceğini anlattığımıza göre geçelim nasıl yapılacağına. Aslında kozalak ile yoğurt yapmak, bildiğiniz yoğurt mayalama yönteminden çok da farklı değil.
Normalde süt ve yoğurt kullanılırken bu kez yoğurdun yerini çam kozalağı alıyor anlayacağınız. Ancak minik bir püf noktası var: Çam kozalağının henüz kurumamış, yeşil bir kozalak olması gerekiyor. Elbette kurumaya yüz tutmuş kozalaklarla da yoğurt mayalanabiliyor ama yeterli verimi alabilmek için yeşil kozalakların kullanılması çok daha iyi oluyor.
O zaman sözü uzatmadan çam kozalağından yoğurt mayalama tarifimizi verelim, şimdiden ellerinize sağlık, afiyetler olsun diyelim!
Malzemeler:
2 litre süt
1-2 orta boy yeşil çam kozalağı
Nasıl Yapılır?
Sütü çelik bir tencereye aktarın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Süt kaynama noktasına gelince ocağın altını kısın ve bu şekilde yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin. Ardından yoğurt mayalayacağınız cam, seramik ya da toprak kabı alıp sütü o kabın içine aktarın. Mayalama ısısına gelene kadar sütü soğutun.
Mayalama ısısına geldiğini nasıl anlayacağım derseniz, serçe parmağınızın ucunu sütün içine batırın ve içinizden 10'a kadar sayın. Parmağınız bu ısıya dayanıyorsa süt mayalanmaya hazır demektir.
Yeşil çam kozalaklarını güzelce temizleyin ve mayalanmaya hazır sütün içine koyun. Ardından normalde sütünüzü nasıl mayalanmaya bırakıyorsanız o şekilde mayalanmaya bırakın. Tavsiye edilen, üzerinin ve çevresinin örtülerle güzelce kapatılması ve bu şekilde 10-12 saat bekletilmesi.
Ardından yoğurdunuzu buzdolabına kaldırın ve en az 2 saat dinlendirdikten sonra içindeki kozalakları çıkarın, ardından yeniden buzdolabına koyup dinlendirin ve dilediğiniz zaman afiyetle tüketin. Mis.
Önemli bir not: Elbette çam kozalağıyla hazırlanan bu yoğurt, yapısal olarak bildiğimiz yoğurttan farklı. Çünkü yoğurt, sütün "yoğurt kültürü" olarak da anılan yararlı bakterilerle mayalanması sonucu oluşmasına rağmen bu kez süt, çam kozalağıyla sadece kıvam ve aroma alıyor. Sözün kısası, bu tarif halk arasında yoğurt olarak bilinse de kimyasal olarak yoğurttan çok daha farklı bir yiyecek. Dolayısıyla siz, siz olun, yoğurttan faydalanmak istiyorsanız bildiğiniz yöntemlerle yoğurdunuzu mayalamaya devam edin.
Yorumlar
2