evde-dogal-sabun-yapimi-1-one-cikan

Kendi Ellerinizle Hazırlayabileceğiniz 3 Ev Yapımı Sabun ve Faydaları

Favorilerime
Ekle

Kullandığımız hemen her ürünün ev yapımı olanı daha makbul bildiğiniz gibi. Dışarıda yemeye alışık olduğumuz lahmacundan tutun kebaba kadar zaten birçok yiyecek çoktan bu kapsama girdi, üzerine bir de ev yapımı şampuanlar, doğal duş jelleri hatta organik saç kremleri geldi.

E madem bu kadar çok şeyi evde yapabiliyoruz, sabunu neden atlıyoruz?

Belki bugüne dek aklınıza hiç gelmedi, belki geldi ama nasıl yapacağınızı bilemediğiniz için bu fikri uygulamaya geçirmeyi hep ertelediniz...

Bugün, tüm bahanelerinizi rafa kaldırın, evde sabunumuzu kendi ellerimizle yapıyoruz!

Evde doğal sabun yapımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor, defne sabunundan lavanta sabununa dek o çok sevdiğiniz sabunları evde kolayca yapabileceğiniz tariflerimizi bir bir veriyoruz.

Hadi o zaman lafı fazla uzatmadan, sözü ev yapımı doğal sabunlarımıza bırakıyoruz. Malzemeleri hazırlayın, kalanını el birliğiyle halledelim!

Bunları öğrendikten sonra hemen kolları sıvayacaksınız: Ev yapımı doğal sabunların faydaları

  • Seçeceğiniz sabunun içeriğine göre değişse de ev yapımı sabunlar cildi temizlemede büyük rol oynuyor bildiğiniz gibi.
  • Özellikle yağ çözme konusunda tam bir uzman sayıldıklarından vücudu kirlerden hızlıca arındırıyorlar
  • Doğal sabunlar, kullanıldığı bölgede hızlıca pH dengesini düzenlemede de vücuda yardımcı oluyor.
  • Cildi kuruttuğu düşünülse de aslında doğru şekilde hazırlanan bir sabun, vücudun dem dengesini koruyor.
  • Bazı deri hastalıklarının hızlıca geçmesine destek veriyorlar. Ancak deri hastalıkları ciddi problemler olduğu için hangi sabunu, nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
  • Ev yapımı sabunlar, saç temizliğinde kullanıldığında saç köklerini güçlendiriyor, saç dökülmelerini engelleyebiliyor.
  • Düzenli kullanıldığında cilde canlılık kazandırıyor.
  • Zeytinyağı sabunu gibi doğal yağlarla hazırlanan sabunlar saçların da daha canlı ve ışıl ışıl olmasını sağlıyor.
  • Saçlardaki elektriklenmelerin önüne geçmek isteyenlerin de tercihi ev yapımı doğal sabunlardan yana oluyor.
  • Lavanta sabunu gibi rahatlatıcı özelliği bulunan sabunlar, ciltteki sivilcelenmelerin de azalmasını sağlıyor.
  • Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz: Ev yapımı sabun yapmanın püf noktaları

    Sabun, yapımı zor gibi gözükse de aslında doğru malzemeler ve doğru araç gereçler kullanıldığında evde kolayca yapılabilecek bir ürün. Elbette ev yapımı sabun hazırlarken kostik gibi belki de adını bugüne dek hiç bilmediğiniz, duymadığınız malzemeler de kullanmanız gerekecek. Çünkü bu katı sabunlara kıvamını ve kullanım kolaylığını veren bu adını hiç duymadığınız malzemeler aslında.

    Bu nedenle, evde sabun yapmaya karar verirseniz seçtiğiniz sabun tarifini tüm ölçülerine uygun olarak kullanmaya özen göstermelisiniz.

    İkinci olarak, kullanacağınız malzemeleri güvenilir yerlerden almaya özen göstermeli, her malzemenin gerçekten doğru malzeme olduğundan emin olmalısınız. Aksi takdirde, alacağınız yanlış bir malzeme sabunu hazırlarken harcadığınız tüm malzemeleri ve zamanı çöpe atmanıza neden olabilir, baştan söyleyelim.

    Aynı zamanda sabun yaparken kullanacağınız kostik adlı maddeye karşı dikkati elden hiç bırakmamalı; gözünüze koruyucu gözlükler takmayı, pencerelerin açık olduğu bir ortam seçmeyi, ellerinizi korumayı asla unutmamalısınız.

    Çünkü her ne kadar "doğal" olarak anılsa da evde yapacağınız bu sabunlar için kullanmanız gereken kostik adlı madde bir kimyasal.

    Kısaca bilmeniz gerekenlerden söz ettiğimize göre gelelim evde yapabileceğiniz çeşit çeşit sabun tarifine...

    Misler gibi koksun dört bir yan: Lavanta sabunu tarifi ve yapımı

    Malzemeler:

  • 15 gr kostik soda(Temizlik malzemeleri satan dükkanlardan sabun yapımında kullanmak üzere alabilirsiniz. Ancak tehlikeli bir madde olduğundan cildinize asla doğrudan temas ettirmemeli ve çocuklar başta olmak üzere kimsenin ulaşamayacağı yerlerde kullanmalısınız.)
  • 30 ml saf su
  • 120 ml zeytinyağı
  • 10 ml lavanta yağı
  • Kurutulmuş lavanya çiçeği ve yaprakları
  • İhtiyacınız olacak araç-gereçler:

  • Gözlerinizi tam anlamıyla koruyabilecek bir gözlük
  • Eldiven
  • El blenderı
  • Tahta kaşık
  • Tencere
  • Orta boy cam bir kase
  • Sabunlara şekil vermek için kullanacağınız kalıplar
  • Nasıl Yapılır?

    Öncelikle sabun yapacağınız alanın bolca hava aldığından emin olun, kostik kullanacağınız için asla kapalı alanlarda sabun yapmaya çalışmayın. Gözünüze koruyucu gözlüğünüzü takın, elinize eldivenleri geçirin ve sabun yapmaya hazır hale gelin.

    Ardından cam kaseyi alın, içine kostik sodayı aktarın. Kostik sodanın üzerine saf suyu ilave edin ve karıştırın. Karıştırırken etrafa sıçramamasına özen gösterin. Malzemelerin birbirine iyice karıştığından emin olduğunuzda soğuması için bir süre bekletin. Bu karışımdan dumanlar yükselebilir, bu oldukça normaldir, endişe etmeyin. Ancak yükselen bu dumanları solumamak için bu işlemi mutlaka açık bir alanda yapın.

    Sonasında tencereyi alın ve içine zeytinyağını aktarıp ocağa alın. 40°C'ye ulaşana kadar yağı ısıtın ve ocaktan alın. İçine kostik sodalı karışımı ekleyip el blenderı yardımıyla karıştırın. Karışım jelimsi bir kıvam aldığında içine lavanya yağı ile kurutulmuş lavanya çiçeklerini ve yapraklarını ekleyin ve karıştırın.

    Sabunu dökeceğiniz kalıbı alın, içine biraz lavanta çiçeği koyun ve ardından karışımı içine boca edin. Son olarak döktüğünüz karışımın üst kısmına da lavanta çiçekleri serpiştirin ve soğumaya bırakın. Dilerseniz üzerini havlu benzeri bir örtüyle örtün ve kalıbı 24 saat bu şekilde hiç kıpırdatmadan bekletin. 1 günün ardından sabununuzu kalıptan çıkarın. Nemsiz bir ortamda 1-2 ay bu şekilde muhafaza edin ve ardından dilediğiniz gibi kullanın. İşte bu kadar!

    Önemli bir not: Lavanta sabununu nasıl yapacağınızı anlattık, kostik sodanın tehlikeli bir madde olduğunun altını çizdik. Yukarıda anlattığımız bu yöntemle sadece lavanta sabunu yapılmıyor elbette. Malzemeler içinde yer alan lavanta yağı yerine tarçın, biberiye, badem yağı gibi çeşitli yağlar kullanarak farklı sabunlar da elde edebilirsiniz.

    Külden de sabun yapmak mümkün: Zeytinyağı sabunu tarifi ve yapımı

    nightskyfarm.wordpress

    nightskyfarm.wordpress

    Eğer kostik soda gibi tehlikeli bir maddeyi kullanmak istemezseniz külden de yararlanabilirsiniz. Temiz külden hazırlanan sabunlarda, beyaz kül adı verilen odun külleri tercih ediliyor, aklınızda bulunsun.

    Malzemeler:

  • Temiz (beyaz) kül
  • 30-40 ml su
  • 120 ml zeytinyağı
  • 1 tutam kaya tuzu
  • İhtiyacınız olacak araç-gereçler:

  • Gözlerinizi tam anlamıyla koruyabilecek bir gözlük
  • Eldiven
  • Tahta kaşık
  • 2 adet tencere
  • Sabunlara şekil vermek için kullanacağınız kalıplar
  • Nasıl Yapılır?

    Kostik soda kullanmayacağınız için bu yöntem diğerine göre çok daha tehlikesiz olsa da yine de açık havada uygulamaya, gözlerinizi ve ellerinizi korumaya özen göstermenizde fayda var.

    Temiz odun küllerini alın ve bir tencereye koyun. Ardından üzerine suyu ekleyin ve ocağa alıp karışımı ısıtın, kaynamadan ocaktan alın. Isınan karışımı soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın üzerine 1 yumurta bırakın. Yumurtanın yarısı içeride-yarısı üzerinde kalıyorsa kül miktarını doğru kullanmışsınız demektir. Eğer yumurta tamamen karışıma battıysa karışıma biraz daha kül ekleyin, aksine yumurta karışımın tamamen üzerinde duruyorsa karışıma su ekleyin ve yumurtanın tam ortada kalacak şekilde durmasını sağlayın.

    Ardından başka bir tencere alın ve içine zeytinyağını aktarıp 40°C'ye ulaşana kadar ısıtın. Isınan yağı bir süre ılıttıktan sonra üzerine küllü suyu ilave edin (suyu süzdürerek ekleyebilirsiniz). Tencereyi tekrar ocağa alın ve kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırmaya başlayın. Bu esnada içine bir tutam kaya tuzu da ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Ocakta pişirdiğiniz bu karışım puding gibi ağdalı bir kıvam almaya başladığında olmuş demektir. Hazır olan karışımı sabun kalıbına aktarın, kalıbı hiç kıpırdatmadan 1-2 gün bu şekilde bekletin ve sabunun katılaşmasını sağlayın. Ardından kalıptan çıkarın ve birkaç ay tamamen kurumasını bekleyin. Beklettiğiniz yerin kuru ve temiz olduğundan emin olun. 1-2 ay sonra sabununuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

    Daha kolayı yok: Defne sabunu tarifi ve yapımı

    evde-dogal-sabun-yapimi-4

    Yukarıda saydığımız yöntemler size zor geldiyse çok ama çok pratik bir yöntem daha var! Sadece 2 malzemeyle hazırlayabileceğiniz bu sabunları çeşitlendirmek de sizin elinizde.

    Biz defne sabunu tarifi verdik ama siz dilerseniz kullanacağınız yağı değiştirerek birbirinden farklı çeşit çeşit sabun yapabilirsiniz. Mis.

    Malzemeler:

  • Gliserin barı
  • 5-6 damla zeytinyağı
  • 5-6 damla defne yağı
  • Nasıl Yapılır?

    Online alışveriş sitelerinden ya da temizlik ürünü satan dükkanlardan bulabileceğiniz gliserin barlardan edinin. Gliserin barın şeffaf-renksiz olmasına dikkat edin. Ardından bir tencerede su kaynatıp üzerine cam bir kase yerleştirerek gliserin barı bu kasenin içine alın ve benmari usulü eritin.

    Eriyen gliserin barın içine defne yağını ekleyip tahta bir kaşıkla güzelce karıştırın. Ardından kullanacağınız sabun kalıplarına aktarıp 1-2 gün bu şekilde kurutun. Sonrasında yine yaklaşık 1 ay kadar sabunun tam kıvamını bulmasını bekleyin ve güle güle kullanın. İşte bu kadar basit!

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Cilt doktoruna ve/veya güzellik ve bakım uzmanına danışmadan hiçbir cilt bakım ürününü uygulamamalısınız. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere uzmanların sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    5

    ademirhan30 Temmuz 2018 17:14
    Külden yapılan zeytinyağlı sabun için ne kadar külün üzerine 30-40ml su dökerek ısıtmaya başlamamız gerektiğini belirtir misiniz?
    Yanıtla
    Zeynep Çetin 30 Temmuz 2018 17:57
    Yanıtla
    Merhabalar, Aslında yapılışında da belirttiğimiz gibi kül miktarını ayarlayabilmeniz için yumurta testi yapmanız gerekiyor çünkü kül hem uçucu bir madde olduğundan hem de su ile buluştuğunda yapısı değiştiğinden "Şu kadar gram kül" gibi bir sayı vermemiz pek mümkün olmuyor ne yazık ki. Metnimizin içinde de bulabileceğiniz şu kısma dikkat etmeniz yeterli olacaktır: "Temiz odun küllerini alın ve bir tencereye koyun. Ardından üzerine suyu ekleyin ve ocağa alıp karışımı ısıtın, kaynamadan ocaktan alın. Isınan karışımı soğumaya bırakın. Soğuyan karışımın üzerine 1 yumurta bırakın. Yumurtanın yarısı içeride-yarısı üzerinde kalıyorsa kül miktarını doğru kullanmışsınız demektir. Eğer yumurta tamamen karışıma battıysa karışıma biraz daha kül ekleyin, aksine yumurta karışımın tamamen üzerinde duruyorsa karışıma su ekleyin ve yumurtanın tam ortada kalacak şekilde durmasını sağlayın."
    ademirhan 30 Temmuz 2018 21:56
    Yanıtla
    Merhaba Zeynep hanım, Cevabınız için çok teşekkür ederim. Son iki günümü farklı kaynaklardan araştırıp izleyerek ve küllü su kaynatarak geçirdim. Bana direkt olarak bu konuda yardımcı olmanız mümkün mü? Size soracak o kadar çok sorum var ki nereden başlayacağımı bilemedim. İnatla bu sabunu yapmak istiyorum ve sizin tarifiniz en pratiği gibi görünüyor. Sizinle nasıl iletişime geçebilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?