yavas-yemek-yemenin-yollari-1-one-cikan

Yavaş Yemek Yemeyi Alışkanlık Haline Getirmenizi Sağlayacak 9 Basit İpucu

Favorilerime
Ekle

Tüm beslenme uzmanlarının, tüm doktorların önerilerine rağmen kendini dizginleyemeyen ve önündeki yemeği saniyeler içinde bitirenlerdenseniz, yaklaşın böyle.

Artık "Arkandan atlı koşturuyor sanki", "Nefes almayı unutma" gibi kalp kıran eleştirilere maruz kalmayacak, önünüzdeki tabak sanki bir anda yok olacakmış gibi bir hızla yemek yemeyeceksiniz. Üstelik bunu çok basit yöntemlerle sağlayabileceksiniz.

Peki, neden yavaş yemeniz gerekiyor? Bundan da biraz söz edelim. Çünkü yemekler hızlı bir şekilde yendiğinde sindirim sistemi doğru bir şekilde çalışacak fırsat bulamıyor ve bu da mideden bağırsaklara birçok organa uzun vadede ciddi zararlar veriyor. Aynı şekilde hızlıca yemek yediğinizde daha çok yemek istiyorsunuz, çünkü beynin doyduğunu hissetmesi için aslında biraz zamana ihtiyacı oluyor ve siz, hızlıca her şeyi yiyerek ona bu zamanı tanımıyorsunuz. Dolayısıyla hızla kilo alıyor ya da fazla kilolarınızdan bir türlü kurtulamıyorsunuz.

Anlayacağınız, insanların eleştirilerini boş verin ama sağlığınızı asla! Sağlığınız için yavaş yemek yemeyi öğrenmenin tam zamanı şimdi.

Tabii biraz sabır, biraz özveri ve biraz da kararlılık şart, baştan söyleyelim.

En çok söylenenle başlayalım, lokmalarınızı küçük küçük almaya çalışabilirsiniz

Eğer daha önce de yavaş yemek yemeye çalıştıysanız veya bu konuyla ilgili tavsiyeler aldıysanız bu öneriyle mutlaka karşılaşmışsınızdır. En çok bilinen ve uygulanan yöntemlerden olan küçük lokmalar alma taktiği size de iyi gelebilir.

Burada önemli olan başta da söylediğimiz gibi kararlı durmanız ve küçük lokmalar almaktan vazgeçmemeye çalışmanız. Eğer çatalınız dolu dolu olmadan mutlu olmuyorsanız tatlı çatalı gibi daha küçük çatallarla yemek yemeyi de deneyebilirsiniz.

Küçük bir çatalla ne kadar çok yemek alırsanız alın normal bir yemek kaşığıyla aldığınız büyük bir lokmadan daha çok olmayacaktır. Böylece siz de alışkanlıklarınızdan çok da uzaklaşmadan yavaş yemeye başlayabileceksiniz.

Çatal, kaşık ve bıçağı her lokmanızdan sonra masaya bırakmayı deneyebilirsiniz

Yemek yerken kullandığınız çatalı, bıçağı ya da kaşığı hep elinizde tutmanız daha hızlı yemek yemenize yardımcı olmaktan başka bir işe yaramıyor aslında. O yüzden yemek yeme hızınızı yavaşlatmak istiyorsanız her lokmanızdan sonra elinizdeki çatal-bıçağı masaya bırakın ve bir sonraki lokmayı alacağınız zaman tekrar elinize alın. Bu sayede sadece birkaç saniye geçecek olsa bile yavaş yemeyi alışkanlık haline getirmek için oldukça etkili bir yöntem olduğunu söylemekte fayda var.

Elle yemeye alışık olduğunuz yemekleri çatal-bıçakla yiyebilirsiniz

Pizzalar, pideler, lahmacunlar, dürümler... Elle yemeye alışık olduğumuz, elle yendiğinde lezzetinin en az iki katına çıktığını düşündüğümüz o kadar çok lezzet var ki... Ama ne yazık ki hızlı yemekten vazgeçmenin, yavaş yemeyi öğrenmenin yollarından biri de bu alışkanlıktan vazgeçmek. Çünkü elle yendiğinde iki lokmada bitirdiğiniz bir pizza dilimini, çatal bıçakla ortalama 8-10 lokmada yiyecek, pizzayı kesmekle geçirdiğiniz sürede yavaş yemeyi alışkanlık haline getirebileceksiniz. Biraz sabır, biraz özveri gerekli tabii, o ayrı.

Yemeklerin içinde hangi malzemelerin olduğunu bilme oyunu oynayabilirsiniz

Sofraya oturdunuz, koca bir tabak yemek önünüze geldi, çatalınıza davranıp hızlıca onu yememek için kendinizi zor tutuyorsunuz diyelim. İşte bunu daha eğlenceli bir hale getirmek ve yavaş yemeyi öğrenmek için yemekten bir çatal alın ve yavaş yavaş çiğnemeye başlayın. Karmaşık bir yemekse içinde hangi sebzelerin olduğunu, baharatı bol bir lezzetse hangi baharatlarla lezzetlendirildiğini keşfetmeye çalışın. Eğer yemeği yapanla aynı sofradaysanız ona sorular yöneltin. Böylece hiç farkında olmadan yemeğinizi yavaş yiyecek, her çatalda keşfetmenin tadını çıkaracaksınız.

Üstelik bu sayede damak zevkiniz de epey bir gelişebilir, bizden söylemesi.

Sofraya oturmadan önce stresinizi azaltacak yöntemler deneyebilirsiniz

Hızlı yemek yeme alışkanlığının temel sebeplerinden biri stres olabilir. Bu nedenle sofraya oturmadan önce derin nefes alıp vermeyi deneyebilirsiniz. Elbette bunu bir kez yapmanız yeterli olmayacağı için en az 10 kez derin nefes alıp vermeye çalışın ve ardından sofraya oturun. Eskisine göre daha sakin bir şekilde yemek yemeye başladığınızı fark edeceksiniz.

Yemek yerken "gerçekten" sadece yemek yemeye çalışabilirsiniz

Yemek yerken televizyon izliyor, bilgisayarla uğraşıyor ya da gazete okuyorsanız bu alışkanlığınızdan vazgeçmenin zamanı gelmiş demektir. Çünkü başka işlerle uğraşırken "gerçekten" yemek yediğinizi pek de fark etmez, bu nedenle hızla ve çokça yemek yersiniz. Üstelik bu durumu izlediğiniz şeyin ne olduğu bile etkileyebilir. Örneğin çok heyecanlı sahneleri takip ederken yemeğinizi daha hızlı yemeye koyulabilir, kendinizi izlediğinize kaptırıp saniyeler içinde tabağınızdakileri silip süpürebilirsiniz.

Bunun yerine yemek masasına geçin ve yemeğinizi tadını çıkara çıkara yiyin. Böylece hem daha yavaş yiyecek hem de yediklerinizin lezzetini gerçekten anlayabileceksiniz.

Tüm yemekleri tabağınıza bir anda almamaya çalışabilirsiniz

Sofrada birbirinden farklı yemekler olduğunda, her yemeği tabağınıza bir anda doldurmayın. Çünkü bu, hızlıca hepsini tüketmek istemenize neden olur. Bu nedenle yiyeceğiniz her şeyi kafanızda bir sıraya oturtun ve tek tek yiyin.

Ara öğünlerinizi atlamamaya dikkat edebilirsiniz

kuru-meyve

Eğer her sofraya oturduğunuzda çok aç oluyorsanız ve bu nedenle hızlı yiyorsanız karnınızın bu denli acıkmasının önüne geçmelisiniz. Bunu da ancak ara öğünler yaparak sağlayabilirsiniz. Mideniz hafif hafif kazınmaya başladığında yeşil bir elma, az bir miktar kuru meyve ya da ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler yiyerek sofraya çok çok aç oturma alışkanlığınızı ardınızda bırakabilirsiniz.

Her gün benzer yemekler yemekten uzak durmaya çalışabilir, farklı lezzetler deneyebilirsiniz

https://www.thrillist.com/eat/nation/i-ate-nothing-but-cereal-for-a-week-heres-what-happened | thrillist

thrillist

Her sabah kahvaltılık gevrek ya da yumurta, her akşam makarna yemek gibi rutin bir yeme alışkanlığınız varsa artık alıştığınız bu yemekleri hızlıca yiyip bir an önce bitirmek istemeniz normal olarak karşılanıyor. Bu nedenle eğer yavaş yemek yeme alışkanlığı edinmek istiyorsanız tercih ettiğiniz yemekleri çeşitlendirmeniz şart. Böylece yeni tatları keşfedebilmek için daha yavaş tüketmek isteyecek ve çok büyük bir ihtimalle de bunu başaracaksınız. Tabii hep dediğimiz gibi kararlılık ve sabır şart.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?