Hamilelik çok önemli bir evre ve süreçtir. Yediğimiz yiyecek, içtiğimiz içecekleri geçtik dinlediğimiz müziklerin bile etkisi kanıtlanmış durumda. Hal bu olunca da yediğimiz şeylerin önemini sorgulamak bile yersiz olur.
Bazı yiyecekler vardır ki hamilelerin uzak durması gerekir, bazılarına ise sımsıkı sarılması. Bu yazımızda ise yendiği takdirde bebeğin gelişimine katkı sağlayarak onlara güç kuvvet veren yiyeceklere değineceğiz.
Ancak küçük ama çok etkili bir not düşmek istiyoruz: Hamilelik sürecinde veya öncesinde bu besinlere alerjisi olan kişilerin muhakkak bir doktor kontrolünde tüketmesini öneriyoruz.
Şeker mi şeker: Havuç
Havucun tüketildiğinde insan vücuduna yararlarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde anne karnındaki bebek de havucun vitamin ve besin değerlerinden yararlanır. Bebeğin ileride çıkacak diş sağlığına, gözlerine ve en önemlisi kemik gelişimine katkısı oldukça büyüktür.
Biraz uzaklara gidelim: Mango
Uzaklara gidelim dedik ama lafın gelişi yahu, her marketten artık kolaylıkla satın alabilirsiniz. Hamileyken gün içinde tüketeceğiniz mango bebeğinize, A, C vitaminleri ve özellikle de potasyum yönünden büyük katkılar sağlayacaktır. Eğer sade olarak tüketmek size çok tatlı geliyorsa süzme yoğurt ya da labneli bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Olmazsa olmazımız: Yumurta
Hepinizin bildiği üzere Omega 3 bakımından tam bir kaynak olan yumurta hamilelik sürecinde tüketildiğinde annenin kilo alma sürecini yavaşlatıyor. Bunların haricinde asıl konumuza dönecek olursak; bebek için yararlı vitaminleri içererek protein konusunda bebeği besliyor. Aynı zamanda Omega 3 ise bebeğin zeka ve beyin gelişimini tetikliyor.
Sürekli elinizin altında bulunsun: Kuru yemişler
Hamilelik sürecinde canımız atıştırmalık bir şeyler çektiğinde üzülmek yok. Kuru yemişler bunun için var. İyi ki de var! Yiyeceğiniz ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalı yağlar ve vitaminler içermektedir. Aynı zamanda tüm bu yemişler magnezyum, bakır, potasyum, kalsiyum ve E vitamini bakımından da oldukça zengindir. Doktorunuzun önerdiği miktar ve sıklıkta her gün bunları tüketebilirsiniz.
Derya kuzularını unutmamak lazım: Balıklar
Protein kaynağı ve sağlıklı bir besin olan balığın tüketimi her zaman önemli iken araştırmalar; hamilelik döneminde yüksek civa barındıran balıkları sık sık tüketmenin, fetusun beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Central Hospital'dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak; somon, ton balığı, sardalya, beyaz balık, alabalık ve uskumrunun gebelik döneminde tüketilebilecek balıklar olduğunu belirtti.
Tahıl grubundan özellikle de: Yulaf
Hamilelik döneminde tüketeceğiniz yulaf bebeğinize lif ve B vitamini olarak geri dönecektir. Kahvaltılarda ara öğünlerde kolaylıkla tüketebileceğiniz için listemizde bu besine de yer vermek istedik. Ayrıca mideyi fazla yormayıp, kabızlık gibi sorunların da tedavisinde doğal bir yardımcı olacaktır.
Neler neler yapılmaz ki: Mercimek
Kırmızısı, yeşili, çorbası, salatası... Her haliyle ve her yemeğiyle kalbimizi fethediyor mercimek. Siz bir de onun hamilelik dönemi boyunca nelere destek olduğunu duysanız. Salgın hastalıklara karşı, bağışıklık sistemini destekliyor, adeta bir kalkan görevi görüyor. Enerji veriyor. Yani yorgunluk, halsizlik, hamilelik döneminde size hiç uğramaz. Protein ve lif yönünden gizli bir hazine olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Hamilelik dönemine katkısının yanında, sonrasına da büyük etkisi var. Mercimek, anne sütünün arttıran mucizevi besinlerden.
Her yemeğin yanında lütfen: Yoğurt
Yoğurt, kemik ve iskeletinizi güçlendirerek, hamilelik süresince yaşayacağınız eklem ağrılarınızı azaltır. Aniden yükselen tansiyonunuzu düşürme özelliği taşır. Kalsiyum, sodyum, magnezyumu her zerresinde taşır ve bunu bebeğinize güzel bir şekilde aktarır. Gereksiz atıştırmaların önüne geçer. Tüm hamilelerin büyük korkusu, şüphesiz ki kilo almak. Hamilelik süresince düzenli olarak tüketeceğiniz yarım yağlı ya da yağsız yoğurtlar, kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.
Sadece rengi bile yeter: Kırmızı biber
Bir bitki düşünün. A vitamini yönünden tüm bitkileri sollasın. C vitamininde narenciyilerin önünde koşsun. Tadı, kokusu yetsin. Konumuz hiç şüphesiz kırmızı biber. Hem sizin, hem bebeğinizin alması gereken tüm vitaminler onda. Hasar görmüş hücrelerinizi yeniler, enerji verir.
Yorumlar
0