Taze fasulyeyi çok seviyor ama onu ayıklamaktan pek de hoşlanmıyorsanız, afiyetle yediğiniz sırada bir anda ağzınıza gelen kılçıkla keyfiniz kaçıyorsa bu adımları ve pratik bilgileri öğrenmenizde fayda var!
Taze fasulye nasıl ayıklanır, nasıl kolayca kılçıklarından arındırılır anlatıyor, farklı yöntemlerle onları en kolay şekilde temizliyoruz.
Bu kadarla da kalmıyoruz tabii. Kısacık bir süre bizimle birlikte kalan, sadece yaz sebzesi olarak bildiğimiz bu lezzeti tüm yıl değerlendirebilmek için taze fasulye nasıl saklanır, bunu da adım adım anlatıyoruz.
Dondurucularınızda yer açın, tam mevsimiyken bol bol taze fasulye almayı da ihmal etmeyin. Neredeyse bir yıl boyunca saklayıp afiyetle yiyebileceğiniz taze fasulyelerin sırlarını açıklıyoruz!
1. adım: Taze fasulyeleri güzelce yıkayıp uç kısımlarını kesin
Taze fasulyeleri pişirmeye başlamadan önce onları güzelce ayıklamak gerekiyor ve bu işlem, özellikle çok fazla taze fasulye hazırlanacaksa biraz can sıkıcı olabiliyor. Bu ayıklama işleminin ilk adımı tabii ki her iki ucunu da kesmek. Her bir taze fasulyeyi tek tek elinize alıp kesmek yerine, burada olduğu gibi bir avuç taze fasulyenin uçlarını birbirinde denk gelecek şekilde hizalayıp keskin bir bıçakla tek seferde kesebilirsiniz. Bu size tahmin ettiğinizden de çok zaman kazandıracak. Ancak kullanacağınız bıçağın keskin olduğundan emin olmalısınız yoksa fasulyelerinizin uçları zedelenir ve istediğiniz gibi olmaz.
2. adım: Kılçıklarını temizlemek için sebze soyacağı kullanın
Taze fasulyelerin afiyetle yenebilmesi, yerken kılçıklarının rahatsız etmemesi için iki yanında bulunan o ince, sert dokuyu temizlemeniz de önemli. Taze fasulye ayıklamanın en yorucu kısımlarından biri bu olsa da aslında kullanacağınız küçük bir pratik bilgi sayesinde, yani bıçak yerine sebze soyacağı kullanarak onları hızlıca ayıklayabilirsiniz.
Böylece hem taze fasulyelerinizin her biri aynı görüntüye sahip olur hem de zamandan tasarruf etmiş olursunuz.
3. adım: Taze fasulyelerinizi dondurucuda saklayabilmek için öncelikle güzelce yıkayıp kurulayın
En tazesinden fasulyelerimizi aldık, güzelce ayıkladık, yemek yapacağımız kadar kısmını ayırdık. Geriye kalan taze fasulyeleri, olabilen en taze halleriyle saklama zamanı şimdi! Ayıklama işlemi sırasında üzerinde bir kir kalma ihtimaline karşı taze fasulyelerinizi yeniden güzelce yıkayın.
Bu yıkama işleminin ardından ise fasulyelerinizi kağıt havlu ya da temiz bir bez ile güzelce kurulayın. Tamamen kuruduğundan emin olmak için bir süre kuru bir bezin ya da kağıt havlunun arasında bekletin. Yaklaşık 20-30 dakika kadar bu şekilde beklettikten ve tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra diğer adıma geçin.
"Neden iyice kurumasını beklememiz gerekiyor ki?" derseniz hemen açıklamış olalım: Eğer taze fasulyeleriniz tamamen kurumadan diğer adımları tamamlar ve dondurucuya kaldırırsanız içlerinde kalan su damlaları taze fasulyelerin daha hızlı bozulmasına neden olabileceği gibi taze fasulyelerin soğuğun da etkisiyle birbirlerine iyice yapışmalarına neden olur. Bu da dondurucudan çıkarıp kullanmak istediğinizde işlerinizi zorlaştırır.
4. adım: Uzun süre bozulmadan saklayabilmek için porsiyonlayın
Taze fasulyelerinizi burada olduğu gibi 1 pişirmede ne kadar kullandığınızı düşünerek porsiyonlamayı da unutmamalısınız. Böylece buzluktan sadece kullanacağınız kadarını çıkarıp kalanların bozulmasının önüne geçmiş olacaksınız.
Eğer taze fasulyelerinizi pişirirken genel olarak ikiye-üçe bölerek kullanıyorsanız, porsiyonlama işleminin ardından her zaman yaptığınız gibi fasulyelerinizi bölebilirsiniz.
5. adım: Tamamen kurumuş olan taze fasulye porsiyonlarınızın her birini ayrı bir buzdolabı poşetine ya da kilitli torbaya koyup etiketleyin
Porsiyonladığınız taze fasulyeleri buzdolabı poşeti ya da kilitli torbalara koyarken içinde fazla hava kalmamasına dikkat edin. Eğer vakum makineniz varsa vakumlamanız da daha uzun süre dayanmalarını sağlayacaktır. Bu şekilde paketlediğiniz taze fasulyelerinizi yaklaşık 1 yıl kadar güvenle kullanabilirsiniz. Tabii dondurucunuzun bozulması, elektriklerin uzun süre gitmesi nedeniyle dondurucunuzun bir süre çalışmaması gibi problemler yaşarsanız bu süre elbette kısalacaktır.
Bu nedenle paketleme işlemi yaparken paketlediğiniz günün tarifini de mutlaka paketin üzerine iliştirin. Böylece kullanmak istediğinizde üzerinden ne kadar süre geçtiğini görmüş olur, buna göre hareket edersiniz.
6. adım: Dondurucudan çıkardığınız taze fasulyeleri oda sıcaklığında bekletip buzları çözüldükten sonra dilediğiniz gibi kullanın
Taze fasulyelerinizi dondurucudan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında bekleterek buzlarının çözülmesini sağlayabilirsiniz. Evet, oda sıcaklığında buzların çözülmesi biraz zamanınızı alır ancak besin değerlerinin korunması için bu şekilde uygulamanız önemli. Dondurucudan çıkardığınız taze fasulyeleri doğrudan sıcak bir yemeğe, kaynar bir suya atmanız dokusunun da bozulmasına neden olacaktır, bizden söylemesi.
Yorumlar
0