Hiç Kurumasın, Hep Yumuşacık Olsun: Tavuk Eti Nasıl Marine Edilir?
06 Mart 2018
Favorilerime Ekle
Kırmızı et, balık ve tavuk... Beslenmemizde belki de en önemli protein kaynaklarının başında geliyor. Özellikle tavuk eti, kırmızı et ve balığa nazaran daha çok tercih ediliyor. Çünkü hem ekonomik hem pişirmesi kolay hem de çok lezzetli. Son zamanlarda her ne kadar tartışmalara neden olsa da hala en çok tükettiğimiz yemeklerin içerisinde tavuk tarifleri var.
Onların mümkün olduğunca doğalını da buluyorsanız, değmeyin keyfinize. Şimdi geldik işin lezzetli kısmına. O bildiğimiz tavuklar soslarla dinlenerek öyle nefis, öyle yumuşacık oluyorlar ki yemelere doyum olmuyor. Tavuk göğüsleri asla kurumuyor, tavuk kanatlar çıtır çıtır pişiriyor. İşin sırrı marinasyonda saklı pek tabii. Bildiğiniz tavuğu bambaşka bir boyuta getirmenizi sağlayacak marinasyonlarla tanıştıralım sizi.
E hadi gelin, masalardaki şovu hep beraber başlatmaya gidiyoruz.
Tam kıvamında pişecek tavuk yemeği hazırlamak için onu nereden aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Zira onu nereden aldığınız dahi pişireceğiniz yemeğin lezzetini etkileyebilecek önemli bir unsur. Bu yüzden tavuk etini mutlaka güvenilir, temiz ve kaliteli tavukçulardan, kasaplardan ya da ilgili reyonu bulunan marketlerden temin etmeye özen göstermelisiniz.
Tavuk eti nasıl marine edilir? Tavuk etini marine etmenin püf noktaları
Bir tavuğun en önemli lezzet sırlarının başında nasıl marine edildiği gelir. Tavuğunuz ne kadar taze olursa, marinesi ne kadar güzel olursa ve etler marinenin içerisinde ne kadar çok dinlenirse o kadar tadına tat katılır. ''Marinasyon nedir, ne işe yarar?'' diyenleriniz için hemen anlatalım. Marinasyon, sıvı malzemeler, asidik yapılı malzemeler, tuz ve baharatların temelinde şekillenen, etlere lezzet ve yumuşaklık kazandıran sosların genel adı aslında. Kırmızı et ve tavukların pişirmeden önceki aşamalarında mutlaka marine ediliyorlar. Bu sayede en yumuşacık, en lezzetli kırmızı ve tavuk etleri tüketiliyor. Balığa da uygulanıyor ancak kırmızı ve tavuk eti kadar popüler değil.
Marinasyon işte bu denli mühim. Okuduğunuz birçok yemek kitabında da kırmızı ya da beyaz et pişirmenin püf noktalarında ''Mutlaka marine edin'' ibaresine rastlamışsınızdır. Peki o çok sevdiğimiz ama bir türlü lezzetini ve kıvamını tutturamadığımız tavuk etleri nasıl marine edilmeli?
Öncelikle doğallığından emin olduğunuz tavukları kullanmaya özen gösterin. Tavuğunuz ne kadar taze olursa lezzeti de o kadar şahane olacaktır. Bu tavukları yıkamayın. Tavuklarınızı dilediğiniz büyüklüklerde parçalara ayırın ya da dilerseniz bütün halde bırakın. Ayrı bir kabın içerisinde marinesini hazır edin. Bu marinenin içerisinde mutlaka hafif asidik yapılı bir zeytinyağı olmasına ve bolca baharat kullanmaya özen gösterin.
Ardından tavuklarınızı marinasyon malzemeleriyle buluşturun. Eğer marinasyonunuzun içerisinde limon, sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa çok uzun süreler marine etmemeye özen gösterin. Maksiumum birkaç saat dinlendirin. Bu denli asidik bir malzeme yoksa tavuklarınızı üzeri kapalı, hava almayacak şekilde bir gece dolapta dinlendirerek marine edebilirsiniz. Marine olan tavuklar dinlendikçe tüm marinasyonunu içerisine alacak ve çok lezzetli bir tavuk etine dönüşecektir. Bu marinasyon aşamasında içerisine tuz eklemeyin. Pişirmeden önce ya da pişirme esnasında tavuğunuzun üzerine tuz ekleyin. Bu şekilde daha yumuşacık olacaklardır. Çünkü pişirme aşamasından önce eklenen tuzlar tavuğunuzun daha sert olmasına neden olabilir. Tavuğunuzu en az 2, en fazla 24 saat marine edin.
Tavuk eti marinasyon sosları nasıl yapılır?
İster tavuk kanadı, ister tavuk göğsü olsun her türlü marinasyonunuzun içerisinde mutlaka ama mutlaka zeytinyağı bulundurmaya özen gösterin. Bu zeytinyağı ne kadar gerçek olursa tavuğunuzun lezzeti de o kadar nefis olacaktır. Bolca sarımsak kullanmak işin diğer lezzet sırlarından biri. Dışarıda yediğimiz ve yerken bayıldığımız tavuk etlerinin içerisinde bolca sarımsak ya da sarımsak tozu bulunuyor. Bizim önerimiz sarımsak kullanmanızdan yana. Tabii dilerseniz sarımsak tozu da ilave edebilirsiniz. Limon, balsamik sirke de kullanabileceğiniz diğer sıvı malzemelerin arasında.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor. Marinasyonlarınızın içerisinde mutlaka bu malzemelerden yardım alın deriz. Sıra geldi aromatik baharat ve baharatlara...
Tane karabiber, taze ya da kuru kekik, biberiye, adaçayı, fesleğen... Bu malzemeler gelmiş geçmiş en lezzetli en tadına doyum olmaz tavuklar yapmanızın sırrı. Acılı bir tavuk istiyorsanız hardal, toz kırmızı biber, chili biber gibi baharatlardan yardım alabilirsiniz. Daha ekşi tatlardan hoşlananlar, limon otu, soya sosu, limon gibi malzemelerden yardım alabilirler. Daha tatlı lezzetlerden hoşlananlar ise bal ve pekmeze mutlaka şans versinler. Marinasyonun baharatları tamamen sizin damak zevkinize kalmış. Bizim önerilerimiz bunlar.
Marine edilmiş tavuklarınızın hazırsa onları pişirip afiyetle yeme zamanıdır şimdi. Ellerinize sağlık, keyfi bol olsun.
Tavuk eti nasıl marine edilir öğrendik. Peki kırmızı et nasıl marine edilir diye merak edenleri de şu içeriğimize memnuniyetle alabiliriz: Et Nasıl Marine Edilir?
Yorumlar
0