simplyleb

Yumuşacık Bir Tavuk Eti ve Şifalı Bir Tavuk Suyu Hazırlamak İçin Bilmeniz Gereken Püf Noktaları

Favorilerime
Ekle

Kırmızı ete göre daha ekonomik oluşu ve yüksek oranda protein içermesi nedeniyle sofralarımızın neredeyse olmazsa olmaz isimlerinden biri tavuk. Üstelik tavuğun sadece kendisi değil, suyu da başlı başına bir besin kaynağı, çorbalarımızın, pilavlarımızın olmazsa olmazı.

Eğer siz de et yemeden yapamayanlardansanız ve genel olarak tavuk etini tercih ediyorsanız sizi hemen böyle alalım, tavuk haşlamanın püf noktalarını bir bir anlatalım.

"Tavuk haşlamakta ne var ki canım?" diyor olabilirsiniz ama tavuk göğsünden bütün tavuğa, aslında tavuğun her bir halini haşlarken ayrı ayrı bilmeniz gerekenler, uygulamanız gereken püf noktaları var.

Tavuk nasıl haşlanır, tavuk haşlamak kaç dakika sürer, düdüklü tencerede tavuk nasıl haşlanır ya da bütün tavuk nasıl haşlanır gibi aklınızda tavuk etini haşlama ile ilgili oluşabilecek tüm sorulara yanıt veriyoruz, toplanın!

Tavuk nasıl haşlanır, kaç dakika sürer?

Evde tavuk en kolay ve en lezzetli şekilde nasıl haşlanır merak ediyorsanız bu noktalara dikkat etmenizde fayda var.

  • Öncelikle kullanacağınız tavuğun üzerinde kan kalıntısı, toz, kir gibi maddeler kalmadığından emin olmalı, bol suyla tavuğun üzerindeki kalıntıların tamamen gittiğinden oluncaya dek yıkamalısınız.
  • Tavuğu bir bütün halinde mi yoksa but ya da göğüs gibi kısım kısım mı haşlamak isteyeceğinize karar vermeli, eğer bütün olarak haşlayacaksanız tavuğun rahatlıkla girebileceği bir tencere ya da düdüklü tencere ayarlamalısınız.
  • İçine suyunu da ilave ettikten sonra tencereden taşmayacağından emin olduğunuz büyüklükte bir tencere ayarladıktan sonra tavuğu içine yerleştirmeli ve üzerini geçecek kadar suyu da eklemelisiniz. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.)
  • Bu aşamada hem tavuğunuzun hem de elde edeceğiniz tavuk suyunun lezzetli olması adına tencerenin içine soğan, sarımsak, havuç dilimleri, defne yaprağı gibi çeşitli malzemeler ve baharatlar ilave edebilirsiniz. Bu, tamamen damak tadınıza kalmış.
  • Tüm malzemeleri tamamladıktan sonra tencerenizin kapağını kapatıp ocağa almanız ve orta-kısık ateşte tavukları haşlanmaya bırakmanız yeterli olacaktır. Eğer içine soğan, havuç gibi ilave sebzeler koyduysanız haşlama işlemini kısık ateşte kontrollü bir şekilde yaparak sebzelerin çok yumuşayıp lapalaşmasına engel olacak şekilde de pişirme işlemini tamamlayabilirsiniz.
  • Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz. Ancak piyasada köy tavuğu olarak da bilinen gezen tavuklar için bu süre 1 saati bile aşabilir, aklınızda bulunsun.
  • Haşlama işleminin ardından dilerseniz hem suyunu hem de haşlanmış tavuk etlerinizi bir ana yemek olarak rahatlıkla servis edebileceğiniz gibi dilerseniz haşlanmış tavuk etlerini ve suyunu ayrı ayrı değerlendirebilirsiniz.
  • Tavuk suyunu önce oda sıcaklığında soğuttuktan sonra hava almayacak cam kavanozlara kaldırarak buzdolabında ya da ayrı ayrı kullanılmak üzere porsiyonladıktan sonra derin dondurucuda saklayabilir, daha sonra yapacağınız tavuk suyuna çorbalarda ve pilavlarda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Dondurulmuş tavuk ya da piliç nasıl haşlanır?

    Tavuk haşlamanın püf noktalarını genel hatlarıyla anlattık ama bitti mi, tabii ki hayır. Birçoğumuzun buzdolabında kullanılmayı bekleyen dondurulmuş tavuk etine de değinmeden olmaz mesela. Eğer buzdolabınızda donmuş tavuk varsa ve bu tavuğu haşlamak istiyorsanız şu adımları uygulamayı asla ihmal etmemelisiniz.

  • Donuk haldeki tavuğu asla ama asla doğrudan haşlamaya başlamamalısınız. Nasıl olsa suyun içinde buzları erir gider diye düşünmemeli, biraz zaman ayırarak en sağlıklı şekilde tavuğunuzu haşlamalısınız.
  • Eğer donmuş tavuğu hemen haşlamaya kalkarsanız tavuğunuz pişmeyecek ya da eklem yerlerinde kan toplanması gibi ne göze ne de mideye hoş gözüken durumlar oluşacaktır.
  • Bunun için dondurucudan çıkardığınız tavuğu buzdolabının alt kısmında bekletmeli, buzlarının çözülmesini bu şekilde sağlamalısınız.
  • Oda sıcaklığında ya da oda sıcaklığından da yüksek sıcaklıklarda tavuğu uzun süre bekletmenin sağlıksız olacağını unutmamalı, dondurucudan çıkardığınız tavuğu masa üstünde, radyatörlere yakın yerlerde ya da sıcak bir suyun içinde, üzerinde çözdürmemelisiniz.
  • Tavuğunuzun buzlarının çözüldüğünden emin olduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamaları takip ederek kolayca tavuk haşlama yapabilirsiniz.
  • Bütün tavuk nasıl haşlanır?

    Bildiğiniz gibi bütün tavuk pişirmek tavuğun bir parçasını pişirmekten hem daha zor hem de daha çok vakit alan bir süreçtir. Ama elinizde bütün bir tavuk varsa ve onu haşlayarak değerlendirmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki tavuk haşlama püf noktaları çok işinize yarayacak.

  • Bütün tavuğunuzu önce güzelce temizlemeli, içinde dışında hiçbir kan kalıntısı, kir, toz, pislik olmadığından emin olmalısınız.
  • Tavuğunuza uygun boyutta bir tencere seçmeli ve tavuğu içine yerleştirdikten sonra su için yeterince yer kaldığından emin olmalısınız.
  • Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız.
  • Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
  • Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
  • Bu kontroller sırasında bir kaşıkla dikkatlice karıştırarak tavuğun her yerinin eşit şekilde piştiğinden de emin olabilirsiniz.
  • Aynı şekilde kaynama işlemi başladıktan bir süre sonra suyun yüzeyinde oluşan köpüklenmeleri de bir kaşık yardımıyla alarak daha lezzetli bir tavuk suyu elde edebileceğinizi unutmamalısınız.
  • Eğer bütün tavuğu pişirirken içine havuç, patates, soğan gibi sebzeler ilave ettiyseniz bu sebzelerin dağılmamasına dikkat etmeli, tavuk suyunun olabildiğince berrak kalmasını sağlamalısınız ki daha sonra kalan tavuk suyunu pilav ve çorbalarda rahatça kullanabilin. (Elbette bu sebzelerin aroması da tavuk suyuna kötü bir tat vermeyecektir ama hem dondurucuda tavuk suyunu daha uzun süre bozulmadan saklamak hem de onu en saf haliyle kullanmak yemeklerinizin lezzetini artıracaktır.)
  • Bütün tavuk haşlama süresi 1 saatten daha fazla zamanınızı alacaktır, bu nedenle tavuk haşlamaya ortalama 1,5 saat zaman ayırabileceğiniz bir günde bu işlemi rahat rahat gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmamalısınız.
  • Düdüklü tencerede tavuk nasıl haşlanır?

    Zamandan tasarruf etmek ve haşlanmış tavuğa daha hızlı ulaşmak isterseniz elbette düdüklü tencerede de tavuk haşlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Düdüklü tencerecede tavuk nasıl haşlanır merak ediyorsanız onun püf noktalarını da bir bir sıralayalım.

  • Öncelikle tabii ki düdüklü tencerenizin güvenlikli olduğundan emin olmalı, herhangi bir kazaya mahal vermeyecek şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Düdüklü tencerenin içinde tavukları ve suyu aldıktan sonra yine dilerseniz sebzeler ve baharatlar ilave edebilir, yapabileceğiniz yemeğin lezzetini katlayabilirsiniz.
  • Düdüklü tencereye ekleyeceğiniz su miktarı, normal tencerede yaptığınızda eklediğinizden az olabilir, çünkü bu su normal tenceredeki haşlama işleminde olduğu kadar buharlaşmayacaktır. Bu nedenle dilerseniz sadece tavuğun üzerini geçecek kadar su koyabilirsiniz.
  • Son olarak tuzunu da ilave ettiğiniz tavuk haşlama için düdüklü tencerenin kapağını çok dikkatli bir şekilde, talimatlarına uygun olarak kapatın ve ocağın üzerine alın.
  • Düdüklü tencereyi başta orta ateşte ısıtmaya başladıysanız bu işlemin sonuna doğru mutlaka ama mutlaka kısık ateşe almayı unutmayın ki herhangi bir kaza yaşanmasın.
  • Son olarak, düdüklü tencerede tavuk haşlama süresi 15 ila 30 dakika arasında değişiklik gösterecektir, aklınızda bulunsun.
  • Tavuk göğsü nasıl haşlanır?

    bhg

    bhg

    Tavuk etinin hem kullanımı en kolay hem en ekonomik hem de en proteinli kısmı olan tavuk göğsünü haşlayarak değerlendirmek istiyorsanız tavuk göğsü haşlarken dikkat etmeniz gerekenleri de sıralayalım.

  • Tavuk göğsü kolayca pişen bir et olduğundan haşlama işlemi boyunca başından ayrılmamalı, sık sık kontrol ederek fazla haşlanmasının önüne geçmelisiniz.
  • Eğer tavuk göğsünü küçük parçalara ayırırsanız haşlama işlemi süresi neredeyse yarı yarıya azalacaktır, Eğer vaktiniz darsa bu yöntemi değerlendirebilirsiniz.
  • Tavuk göğüslerini de yine dikkatlice temizlemeli, üzerinde kan vb. kalıntıların kalmadığından emin olmalı ve ardından tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ve bir miktar tuz ilave etmelisiniz.
  • Kaynama işlemi başladıktan sonra suyun üzerinde oluşan köpüklenmeleri bir kaşık yardımıyla almayı unutmamalı bu sayede hem daha lezzetli bir tavuk suyu hem de daha lezzetli tavuk etleri elde etmelisiniz.
  • Tavuk göğsü haşlama süresi tavuk etinin boyutundan cinsine göre farklılık gösterse de ortalama 20 ila 30 dakika kadar zamanınızı alacaktır, aklınızda bulunsun.
  • Son olarak haşladığınız bütün ya da parça tavuk etinin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını merak ediyorsanız bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabilirsiniz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişmeye ihtiyacı var demektir, eğer tamamen hepimizin bildiği o haşlanmış tavuk eti rengine büründüyse bu iş tamam demektir! Ellerinize sağlık.
  • "Ben tavuğumu haşlar, hemen de afiyetle yerim" derseniz sizi hemen şu tarifimize doğru da alabiliriz: Tavuk haşlama tarifi

    Afiyet, şifa olsun.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?