Sütçüden alınan tazecik sütlerden önce yoğurt mayalanır, geriye kalan sütten de enfes bir sütlaç yapardı büyüklerimiz, annelerimiz. O yüzdendir ki sütlaç sütlü tatlıların arasında hep farklı bir yere konan ve çokça sevilerek tüketilen geleneksel tatlılarımızın başında gelir. Mutfaklarımızın vazgeçilmez bu lezzetinin farklı yapılış biçimleri de var. Fırında üzeri nar gibi kızarmış fırın sütlaçlar, üzeri bol tarçınlı klasik sütlaçlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak yapılırken içerisine nişasta koyanlar da var koymayanlar da. Gelin bugün nişasta konduğu zaman ya da konmadığı zaman ne gibi farklar olduğuna birlikte göz atalım.
Sütlaç yaparken içine nişasta konmalı mı, konmamalı mı?
Hem fırın sütlaçlar da hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabiliyor. Öncelikle nişasta kullanıldığı zaman sütlaca yaptığı etkiden biraz bahsedelim. Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor. Ancak en sık tercih edileni pek tabi nişasta. Kıvamının kolaylıkla ve pratik bir şekilde oluşmasını için nişasta ilave ediliyor. Böylelikle daha hızlı bir sütlaç elde ediliyor. İçerisinde tat farkı hissedilmeyecek derecede az oluyor. Ancak sütlaç bekledikçe nişastadan ötürü daha yoğun ve sert hale gelebiliyor. Sütlü lezzetinin içerisinde çok hafif de olsa nişasta tadı gelebiliyor. Nişastanın sütlaca hız ve kıvam katkısı oluyor.
Sütlaca nişasta konmadığı durumlarda ise bazı püf noktalarına ve biraz daha fazla zamana ihtiyaç duyuluyor. Süt ne kadar yağlı bir kıvamdaysa ve pirinçler içerisindeki nişastayı ne kadar çok salarsa sütlacın kıvamı o denli güzel oluyor. Lezzeti çok daha hafif, kıvamı çok daha yumuşacık oluyor. Bekledikçe hafif bir yoğunlaşma oluyor. Süt tadı nişastasız sütlaçlarda daha yoğun oluyor. Nişasta kullanılmadığı zaman pişme süresi tarifi yoğunlaştırmak gerektiği için daha da uzun olabiliyor.
Nişasta zamandan ve kıvamının tutmama riskinden sizleri kurtarırken, nişastasız yapılan sütlaçlar yumuşacık dokuları ve çok daha hafif lezzetleriyle ön plana çıkıyor. Her ikisi de birbirinden nefis! Sizin tercihiniz neler? Yaparken ne gibi püf noktaları uyguluyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. Şimdiden ellerinize sağlık!
Yorumlar
1