oldpasadenainn

Yemek Buharı ve Toz Nedeniyle Kirlenen, Lekelenen Stor Perde Nasıl Kolayca Temizlenir?

Favorilerime
Ekle

Stor ve zebra perdeleri hem kullanışlı hem de şık gözüktükleri için seviyor, evlerimizde, özellikle mutfaklarımızda onlara bol bol yer veriyoruz. Ama iş onları temizlemeye geldiğinde ne yazık ki çoğunlukla pek de başarılı olamıyor, hatta çoğunlukla dışarıdan destek alıyoruz.

Fakat bugünden sonra işler değişecek, eminiz.

Mutfakta yemek pişirirken yükselen buharlar, camı açsanız da açmasanız da bir şekilde stor ve zebra perdelere yapışıp kalan toz ve kirler, bir süre sonra çok kötü bir görüntüye, daha da kötüsü sağlığınızı bile olumsuz etkileyebilecek bir kirliliğe sebep oluyor. İşte tüm bunlardan kolayca kurtulabilmek için de stor perde yıkama ile ilgili bazı önemli konuları artık bilmeniz gerekiyor.

"Stor perde nasıl temizlenir?", "Evde zebra perde temizliği mümkün mü?" gibi sorularınıza en pratik cevapları almaya hazırsanız buyurun başlayalım.

Stor perde ve zebra perde çıkarmadan nasıl temizlenir?

Stor perde ya da zebra perdeleriniz varsa ve onları nasıl temizleyeceğinizi bir türlü bulamıyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken konu perdenizin evde yıkamanıza ya da temizlemenize uygun bir malzemeden yapılıp yapılmadığı. Eğer ipek gibi özel ve temizlerken çok özen gösterilmesi gereken bir malzeme değilse evde stor perde yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Özel bir malzemeden yapıldıysa mutlaka alanında uzman kişilerden yardım almalısınız diyor ve stor perdeleri çıkarmadan nasıl temizleyebilirsiniz, anlatmaya başlıyoruz.

Öncelikle stor perdelerin üzerindeki toz oluşumlarının önüne geçmek için elektrikli süpürgenizin ucuna fırçalı başlığı takın ve bu fırçalı başlıkla perdenin üzerinde biriken tozların büyük bir kısmını aldırın. Süpürgenizin çekim gücü çok yüksekse dikkati asla elden bırakmamalısınız ki stor ya da zebra perdenizin üst ya da yan kısmındaki mekanizmalar zarar görmesin.

Ardından, güçlü kimyasal maddeler kullanmaktan çekinmiyorsanız deterjanlı su, doğal yöntemlerle temizlemek istiyorsanız limonlu su hazırlayın. Limonlu suyu hazırlamak için 2 su bardağı suya yarım limonun suyunu ilave etmeniz yeterli. Ardından hazırladığınız bu karışımları temiz sprey şişelere aktarın ve temiz mikrofiber bir beze ya da doğrudan perdenin üzerindeki lekeli alanlara püskürtün. Ardından mikrofiber bezle güzelce temizleyin.

Son olarak temiz başka bir mikrofiber bez ve suyla temizlediğiniz alanları güzelce durulayın ve kuruması için pencerenizi açarak hava almasını sağlayın. Unutmayın perdeniz ne kadar kısa sürede kurursa o kadar iyi. Aksi halde üzerinde nemden kaynaklı kötü bir koku oluşabilir, bu durum uzun süre devam ederse perde katları arasında küflenmeler bile başlayabilir, aman diyelim.

Eğer mutfağınızı yoğun bir şekilde kullanıyorsanız bu temizleme işlemini mutfaktaki perdelerinize haftada 1 uygulayabilir, en azından elektrikli süpürge ile toz alma işlemini ihmal etmeyerek çok daha temiz perdelere sahip olabilirsiniz.

Stor perde ve zebra perde yerinden çıkarılarak nasıl temizlenir?

Eğer stor perdenizin yerinden nasıl söküleceğini tam olarak biliyorsanız ya da bildiğiniz bir tanıdığınız varsa daha köklü bir temizlik yapabilmek adına perdenizi yerinden çıkarabilirsiniz. Tüm spor perdelerin benzer olsa da farklı bir mekanizması bulunduğundan bu konuda dikkati elden bırakmamanızda fayda var, bizden söylemesi.

Stor veya zebra perdenizi yerinden sökmeden önce tamamen kapatın ve yerinden bir rulo şeklindeyken çıkarın. Bu sayede perdenizin katları bozulmayacak ya da kırışmayacaktır. Buna ek olarak, stor perdeyi yerinden çıkarmadan önce, perdenizin açık halinin boyutlarında temiz bir zemin hazırlayın.

Rulo halinde yerinden söktüğünüz stor perdeyi hazırladığınız temiz zemine tıpkı oklava kullanır gibi dikkatli bir şekilde açın. Tüm katlarını açtığınızdan emin olduktan sonra temizleme işlemi için yine limonlu su ya da deterjanlı su hazırlayın. Kullanacağınız su ılık olursa perde üzerinde biriken kir ve lekeler daha hızlı temizlenecektir, bizden söylemesi.

Ardından yumuşak ve temiz bir sünger alın, hazırladığınız ılık karışıma süngeri daldırıp çıkarın ve fazla suyunu süzdürün. Perdenin her bir katını güzelce temizleyin. Bu işlemi arka yüzü için de uygulamayı unutmayın. Son olarak temiz başka bir sünger ve temiz suyla durulama işlemini gerçekleştirin.

Eğer perdenizde süngerle çıkmayan inatçı lekeler varsa bu lekeler için artık kullanmadığınız ama temiz olan diş fırçalarından destek alabilirsiniz. Çok baskı uygulamadığınız sürece diş fırçası perdeye zarar vermeyecek ama lekenin çıkmasını kolaylaştıracaktır, aklınızda bulunsun.

Stor ya da zebra perdenizi temizledikten sonra, eğer kumaşı/dokusu uygunsa kuru bir sünger ya da mikrofiber bezle kurulayabilir ya da balkon gibi havadar ve kuru bir alana sererek kurumasını bekleyebilirsiniz. Kuruyan stor perdeyi yine rulo haline getirmeli ve ardından yerine güzelce asmalısınız, aman dikkati elden bırakmayın, stor perdenizi temizlemek isterken ona yanlışlıkla, bilmeden zarar vermiş olmayın.

Stor perde temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar

oldpasadenainn

oldpasadenainn

  • Her şeyden önce stor ya da zebra perdelerinizin yıkanabilir malzemelerden hazırlandığından emin olmalısınız. Eğer ipek, tafta gibi malzemelerden hazırlanan bir perde ise kendiniz evde temizlemeye çalışmamalı ve kuru temizlemeye vermelisiniz.
  • Stor perdelerinizi yerinden sökerek temizleyecekseniz talimatlarına uygun olarak sökmeli, takıldığı mekanizmanın zarar görmemesinden emin olmalısınız.
  • Eğer stor ve zebra perdeleri yerinden çıkarma konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz sökmeden temizleme yöntemini tercih etmeli ya da konunun uzmanı kişilerden destek almalısınız.
  • Stor ya da zebra perdeleri yerinden çıkarmadan önce en yukarıda toplayıp rulo haline getirmelisiniz, böylece stor perdenizde kırılma, kırışma ya da katlar arasında bozulma gibi problemler yaşamazsınız.
  • Yerinden çıkardığınız stor perdeleri asla ama asla çamaşır makinesine atmamalısınız.
  • Stor ve zebra perde temizliğini asla ihmal etmemeli, mümkünse sık sık tozunu-kirini almalısınız ki bu kirler kalıcı lekelere dönüşmesin.
  • Stor ve zebra perdeler için genel temizlik süresini 6 ayda 1 olacak şekilde düşünmeli, bu süreyi daha fazla uzatmamaya özen göstermelisiniz.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?