zliving

Hem Kış Hastalıklarına Hem de Fazla Kilolara Çözüm Olan Bir Mucize: Hibiskus

Favorilerime
Ekle

Bugünkü konumuz belki adını reklamlarda çok duyduğunuz ama ne olduğunu tam olarak bilemediğiniz, belki daha önce ismini dahi hiç duymadığınız dünya güzeli bir bitki: Hibiskus!

Kendisi, tanıyınca çok seveceğiniz, hatta faydalarını görünce evinizden bir gün bile eksik etmek istemeyeceğiniz mucize bir lezzet desek yeri. Zira kış hastalıklarından tutun da zayıflamaya dek birçok konuda size yardımcı olmaya pek hevesli. Üstelik sadece hibiskus çayı olarak değil, farklı kullanım şekilleriyle de her an mutfağınızda yemeklerinize lezzet katabilir. Nasıl mı?

Buyurunuz, "Hibiskus nedir?", "Hibiskusun faydaları nelerdir?", "Hibiskus nasıl kullanılır?" gibi aklınıza takılabilecek tüm sorulara yanıt verdiğimiz yazımıza başlayalım.

Hibiskus nedir?

Hibiskus dünyanın birçok yerinde yetişebilen, hem uyumlu hem de çok çeşitli bir bitki. İran'dan İtalya'ya, Meksika'dan Hindistan'a uzanan, kendine yoldukça geniş bir yaşam alanı bulan hibiskusun aslında çeşitli renklerde çiçekleri olanları mevcut ama en çok kırmızı çiçekli olanları meşhur desek yeri. Unutmadan, kendisi ülkemizde de hemen her yerde kolayca yetişebiliyor, bizden söylemesi.

Hatta kendisi ülkemizde güle benzetilen çiçeklerin başında geliyor; bamya çiçeği, gülhatmi, Mekke çiçeği, kerkede, Jamaika gülü gibi farklı isimlerle de anılıyor.

İçeriğinde bolca C vitamini bulunduğu bilinen hibiskus bitkisi, aynı zamanda magnezyum ve demir başta olmak üzere birçok mineral bakımından da oldukça zengin. Peki onu neden hayatımıza dahil etmeli, beslenme düzenimizin içinde ona da yer ayırmalıyız? Hemen anlatalım.

Hibiskus faydaları nelerdir?

Hibiskus, güzelliğinin ardında saymakla bitmeyecek kadar da şifa dolu bir bitki aslında. Mesela...

  • Hibiskus, kan basıncının dengelenmesini sağlıyor, özellikle yüksek kan basıncının, yani yüksek tansiyonun önüne geçiyor.
  • Bu özelliğiyle kötü kolesterole meydan okuyor, yükselen kolesterolün dengelenmesini sağlıyor.
  • Kan basıncını dengelemesi sayesinde uzun vadede oluşabilecek kalp ve damar hastalıklarının da önüne geçiyor, kalp sağlığımızı koruyor.
  • İçindeki bolca C vitamini sayesinde güçlü antioksidan özellikler gösteriyor, kış hastalıklarına karşı vücudumuzu koruyor.
  • Var olan öksürük, burun akıntısı gibi hastalık belirtilerinin ve grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların hızla iyileşmesini sağlıyor.
  • Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde akciğer ve mide kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı vücudumuzu koruyor.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor. Hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemlerin hızla çözülmesini sağlıyor.
  • Bağırsakların da sağlıkla çalışmasına destek veren hibiskus, bu sayede kabızlık probleminin de hızla çözülmesine yardımcı oluyor.
  • Vücutta, özellikle iç organlarda oluşabilecek aşırı yağlanmanın önüne geçiyor.
  • Çay olarak tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyor.
  • Mantar oluşumunu engellediği de bilinen faydaları arasında yer alıyor. Antibakteriyel özellikleri sayesinde cildimizi bu zararlı oluşumlardan koruyor.
  • Antioksidan özelliklerinin beynin sağlıkla çalışmaya devam etmesine de destek olduğu biliniyor, özellikle hafızayı güçlendiriyor.
  • Bu özelliği sayesinde motivasyonu artırma konusunda da oldukça etkili olduğu biliniyor.
  • Hibiskus nasıl kullanılır?

    Hibiskus taze olarak kullanılacaksa genel olarak salatalarda ve birçok sebze yemeğinde kullanılabiliyor. Ama tazesini bulmak pek kolay olmadığından kurutulmuş haline aktarlardan ulaşmak çok daha kullanılan yöntemlerden biri sayılıyor. Peki kurutulmuş hibiskusları aldıktan sonra ne yapıyoruz? Dilersek kek gibi hamur işlerinin içinde, dilersek de reçel, sos, şerbet yapımında değerlendirebiliyoruz. Bitti mi, tabi ki hayır. Hibiskus ülkemizde en çok çay şeklinde tüketilen bitkilerden biri. Bunun için bilmeniz gerekense sadece hibiskus çayını nasıl demlemeniz gerektiği. Buyurun hemen tarifimize geçelim.

    Hibiskus çayı nasıl demlenir?

    Malzemeler:

  • 1 tutam kurutulmuş hibiskus çiçeği
  • 1 su bardağı su
  • * Malzeme miktarını kişi sayısına göre aynı oranda artırabilirsiniz.

    Hibiskus çayı nasıl yapılır: Suyu kaynatıp bir kenara alın, ardından içine kurutulmuş hibiskusları ilave edip bu şekilde 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Süzüp afiyetle için.

    Dilerseniz bu çayı demlerken içine 1-2 adet kuşburnu ekleyebilir, demledikten sonra içmek için tatlandırmak üzere içine bal, limon ya da çubuk tarçın ilave edebilirsiniz. Tamamen sizin damak tadınıza kalmış.

    Hibiskus çayı ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz hibiskus çayı yazımıza da bekleriz.

    Hibiskus zararları nelerdir?

    fashionlady

    fashionlady

    Bu kadar övdük, faydalarını tek tek sıraladık ama hiç mi zararı yok bu hibiskus bitkisinin? Tabii ki hayır.

    Doğadaki birçok bitkinin olduğu gibi hibiskusun da zararları var. Zararlı olabileceği grupların başında hamilelik dönemlerindeki kadınlar geliyor. Düşük riski oluşturma ihtimali olduğundan hamilelik döneminde tüketilmesi asla önerilmiyor.

    Bunun yanı sıra, emziren annelerin de mutlaka doktorlarına danışmaları, doktor onayı olmadığı sürece asla tüketmemeleri gerekiyor.

    Aynı şekilde kalp ve tansiyon hastalıkları başta olmak üzere ciddi, kronik bir rahatsızlığı bulunanların, her gün düzenli olarak ilaç kullanması gerekenlerin, hormonal bir tedavi görenlerin ya da alerjik bir bünyesi olanların da kullanmadan önce doktorlarına danışmaları büyük önem taşıyor.

    Hibiskus, doz aşımında zehirleyici etkiler oluşturabileceğinden günde 1 bardaktan fazla hibiskus çayı içmemek, hibiskusu yemeklerde kullanacaksak tariflerde verilen miktarları asla aşmamak da büyük önem taşıyor.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bu yazıdaki bilgiler de dahil olmak üzere doktorunuzun sizin için uygun görmediği hiçbir yöntemi denememelisiniz.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0 yorum yapılmış

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?