Bilimsel adı “solanum melongena” olan patlıcan, ülkemizde balcan, baldırcan, bedican, badincan olarak da bilinir. Çin, Hindistan, Mısır, Türkiye, Endonezya ve Japonya gibi ülkeler patlıcan üretiminde söz sahibidir. Sıcak iklimleri seven patlıcan, ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yetişir. İstanbul Kemer patlıcanı, İzmir Halkapınar patlıcanı ve Bostan patlıcanı ülkemizde yetişen türlere verilen adlardır. İçerisinde bulunan nikotin nedeniyle doğa da yalnızca insan tarafından tüketilen nadir bitkilerden olan patlıcan bitkisinin boyu 1 metreye kadar uzayabilir. Griye yakın yeşil yaprakları ve mor çiçekleri vardır. Bu çiçekler yaz aylarında mor renginde ve bol çekirdekli patlıcan meyvesine dönüşür. Her bir patlıcan tanesinde 500 ila 5000 arasında tohum bulunur. Kış aylarında ise seralarda yetiştirilebilir.
Patlıcanın içerdiği vitamin ve minareller nelerdir?
Patlıcan, içeriğinde vitamin, mineral, protein ve karbonhidrat barındırsa da oran itibariyle diğer sebzelere nazaran daha geride yer alır. Patlıcanda A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır. Kolesterol değeri sıfırdır. Patlıcan ayrıca kolin, nikotin, klorojenik asit ve saponin gibi etken maddeler taşır.
Patlıcan hangi alanlarda kullanılır?
Domates, biber ve salatalığın ardından dünyada en çok üretilen sebze olan patlıcan, dünya mutfak kültüründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Patlıcanı farklı pişirme şekilleriyle tüketmek mümkündür. Patlıcan kızartılabilir veya közlenebilir. Başlıca patlıcan yemekleri arasında imambayıldı, musakka, oturtma, türlü, dolma, kebap gelmektedir. Bunun yanı sıra patlıcandan ezme, salata ve börek de yapılabilir. Patlıcanın ayrıca Anadolu’da yüksek lezzette reçeli ve turşusu da yapılır.
Patlıcanın püf noktaları nelerdir?
Patlıcan seçerken öncelikle kabuğu parlak ve yumuşak olanlar tercih edilmelidir. Buzdolabının sebze bölümünde 3 güne kadar saklanabilen patlıcanın besin değerini yitirmemesi için közlenerek veya kısık ateşte pişirilmesi gereklidir. Patlıcanın lezzetli bir şekilde pişirilmesi için pişirilmeden tuzlu suda bekletilerek acılığının alınması tavsiye edilir.
Patlıcanın faydaları nelerdir?
-Hazımsızlığa iyi gelir.
-Tansiyon düşürücü ve sakinleştirici etkisi vardır.
-Karaciğer, pankreas ve böbrekleri kuvvetlendirir.
-Beyin hücre ve fonksiyonlarının korunmasını sağlar.
-Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
-Kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.
Yorumlar
0