yer elmasi

Yer Elması

Favorilerime
Ekle

Güneş alan her türlü toprakta büyüyen yer elması, uzun boyu ve sarı renkteki çiçekleri ile ayçiçeğine benzer. Hafif tadı ve düşük kalorisi ile ünlü olan bitki, bej ile turuncu arasında bir renge sahiptir.

Yer elması nasıl tüketilir?

Yer elması toprağın altından çıkarıldıktan sonra meyve gibi soyularak tüketilebilir veya patates gibi haşlanarak püre yapılabilir. Yer elmasının havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle birlikte yemeği yapılır. Bununla birlikte portakal ve mandalına gibi meyvelerle birlikte zeytinyağlı yemek olarak hazırlanır. Yemeklerin dışında çorbası da yapılan yer elması; süt,mercimek veya tavuk gibi malzemeler ile birlikte kullanılır. Çorbanın yanında nohutlu yemeği ve salatası da yapılan yer elması, ince dilimler halinde kızartılarak tüketilebilir.

Yer elmasının faydaları

-Yer elması, semizotu gibi düşük kalorili bir bitkidir. Tok tutar ve zayıflamaya yardımcı olur.

-İçerisinde yüksek oranda inülin bulunan yer elması, bedeni güçlendirir. Bedeni güçlendirirken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına tavsiye edilir.

-Yüksek oranda lif içerdiği için müshil etkisine sahiptir ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar.

-Kansızlığa iyi gelir.

-Yüksek oranda potasyum içerir. Bu özelliği ile yorgunluğa, sinire ve halsizliğe iyi gelir.

-Yer elması, içerdiği B vitamini ile cildi güzelleştirir, saç köklerini kuvvetlendirir ve gözlere iyi gelir.

Yer elmasının mevsimi ve seçilmesi

Tarla kenarlarında, bahçelerde ve güneş alan her türü toprakta yetişebilen yer elması, mart ayında ekilir. Temmuz ve haziran aylarında çiçek açar. Çiçekleri büyüdükten sonra sonbahar başında hasat edilir. Eğer yumruları çok küçük ise tekrar gömülüp ekim ayında toplanır. Ekim ayından kasım ayının sonuna kadar manavlarda ve semt pazarlarında bulunabilir. Yer elması alırken özellikle açık renk olanlar alınmalıdır. Açık renk olanlar hem daha taze hem de daha tatlı olacaktır.

Yer elması nasıl temizlenir ve nasıl saklanır?

Yer elması patates gibi toprak altında büyüdüğü için bol su ile yıkanmalıdır. Yıkandıktan sora çıkıntılı kısımları bıçakla kesilir ve patates gibi soyulur. Yer elması saklanacağı zaman ise önce temizlenmelidir. Temizlendikten sonra beş dakika limonlu suda haşlanır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine konulur ve buzlukta altı ay kadar saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?