ebegumeci

Ebegümeci

Favorilerime
Ekle

20-30 metreye kadar uzayabilen ebegümecinin en bilinen türü büyük ebegümecidir. Yaprakları sebze olarak çiçekleri ise tıbbi amaçlı kullanılan bitki, halk arasında kazan karası, ilbik ve develangir gibi farklı isimlerle anılır. Mor çiçekleri ve hoş kokusu ile bilinen bitki, doğada kendiliğinden yetişir.

Ebegümeci nasıl tüketilir?

Şifalı bir bitki olarak bilinen ebegümeci farklı yiyeceklerde kullanıldığı gibi çay olarak da tüketilmektedir. Doğada kendiliğinden yetişmesine rağmen pazarda, marketlerde ve manavlarda kolayca bulunan ebegümeci et yemeklerinde, çorba olarak, salata şeklinde ve börek olarak pişirilebilir. Farklı sebzelerle birlikte zeytinyağlı yemek olarak da pişirilen ebegümeci, kavurma şeklinde tüketilebilir. Börek gibi hamur işlerinin yanında pide içi olarak kullanılan ebegümeci, şifa amaçlı kullanılacaksa biberiye gibi çay olarak hazırlanır. Çayın yanı sıra lapa olarak hazırlanan ebegümeci ağrılı bölgelere sarılarak kullanılır.

Ebegümeci pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Çorba, zeytinyağlı yemek ve salata olarak tüketilen ebegümeci, sert yapraklara sahiptir. Bunun için ebegümecini yapraklarını hazırlamadan önce kaynatmak gerekir. Ebegümeci yapraklarını kaynatırken yaprakları kendi suyunda pişirmek gerekir. Pişirme süresi ise 10 ile 12 dakikayı geçmemelidir. Ebegümeci pişirilirken dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta su miktarıdır. Yapraklar pişerken kendi suyunu da vereceği için bir bardaktan fazla su eklenmemelidir.

Ebegümecinin mevsimi ve saklanması

Doğada kendiliğinden yetişen ebegümeci, yol kenarlarında, harabelerde ve tarlaların ekilmemiş kısımlarında büyür. Mayıs ve ağustos ayları arasında yaprakları çiçek açar. Çiçekleri büyüdükten sonra toplanabilen ebegümeci, haziran ayının başından eylül ayına kadar toplanabilir. Genellikle taze olarak tüketilen ebegümecinin kökleri çıkarılarak kurutulur. Yaprakları ise güneş almayan bir bölgede kurutularak kavanozlarda saklanabilir.

Ebegümecinin faydaları nelerdir?

-Protein ve C vitamini acısından zengin olan ebegümeci; öksürük, bronşit, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir. Göğsü yumuşatır, ateş düşürür ve vücuda rahatlık verir.

-İçeriğindeki malvin sayesinde ağız içi iltihaplarına, diş eti hastalıklarına ve plağa karşı etkilidir. Gargara yapıldığında kronik bademcik iltihaplanmasına iyi gelir.

-Yaraların üzerine sarılan lapası, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar. Burkulma ve incinme gibi durumlarda şişkinliği alır.

Görsel kaynak: cicek.net


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?