Kereviz

Favorilerime
Ekle

Özellikle Kuzey ve Batı Avrupa'nın sazlık kesimlerinde yetişen kereviz, yenilebilen, şifalı bir bitkidir. Hafif tuzlu bir tadı ve beyaz çiçekleri vardır. Hasat zamanı mayıs ayı ile ekim ayı arasında olan kerevizin zamanında toplanmaması halinde, içerisinde yer yer koflanmalar ve boşluklar oluşmaktadır.

Kerevizin faydaları nelerdir?

-Kalorisi çok düşük olan kereviz, diyet yapanlar için çok uygun bir sebzedir.

-İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.

-Hazmı kolaylaştırır, bağırsakta gaz oluşumunu engeller.

-Mide ağrısı çeken ve şeker hastalığı olan insanlar için birebirdir.

-Cilt sorunlarına iyi gelir. Sivilceleri azaltır, cildi güzelleştirir.

-Hafıza kaybı ve unutkanlık için faydalıdır.

-Yüksek lif içerir, karaciğer dostudur.

-Ödem atıcıdır, vücut şişkinliğini önler.

-Son dönemde yapılan araştırmalara göre kanseri büyük ölçüde engellediği öngörülmüştür.

-Romatizma gibi kemik hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.

Kerevizin içerdiği kalori, vitamin ve mineraller nelerdir?

100 gram kereviz sapı ya da yaprağında sadece 17 kalori bulunur. Kolesterol içermez. 0,1 gram yağ, 0,9 gram protein, 3,9 gram da karbonhidrat içerir. 100 gram kök kerevizde ise 40 kalori vardır. 8,5 gram karbonhidrat, 1,8 gram protein içerir. İçinde demir, sodyum, kalsiyum, fosfor, çinko, kireç bakır ve potasyum mineralleri bulunur. Yüksek oranda A vitamini içerir. Ayrıca B, C, K ve E vitaminlerini de içeren oldukça yararlı bir bitkidir.

Kereviz nasıl kullanılır?

Kereviz kullanımındaki yöntemlerden ilki, baharat olarak kullanılabilmesi için tohumunun öğütülmesi şeklindedir. Öğütülmüş kereviz tohumu tuza benzeyen tadıyla yemeklerde ve turşularda kullanılabilir. Kereviz kullanımında diğer yöntem ise, tohumunun kaynatılarak içindeki özünün çıkarılmasıdır. Kerevizin özünden çıkan su, gerginliği ve mide gazını azaltır. Bir çok faydası olan kerevizin yaprağı da çay gibi demlenerek içilebilir. Ayrıca yemeği ve salatası da yapılan kereviz, diyetisyenlerin en çok önerdiği sebzelerden biridir.

Kereviz nasıl saklanır?

Kereviz satın alınırken yuvarlak kısmının sert olmasına ve yapraklarının diri olmasına bakılır. Satın alındığında eğer yıkanmadan buzdolabına konulur ise 15 gün süre boyunca tazeliğini kaybetmez. Yapraklarından daha uzun süre faydalanmak için kurutulmuş kereviz kullanılabilir. Kereviz kurutma işlemi için kerevizler yıkanıp süzüldükten sonra bir tepsiye konup kurumaya bırakılır. Yaklaşık 10 gün sonra yaprakların renkleri değişmeye başlayacaktır. Ayrıca kereviz derin dondurucuda da saklanabilir. Bunun için kereviz alındığında yıkanıp, soyularak doğranır. Üzerine limon sıkılarak poşetlere konur. Hava almayacak şekilde poşetin ağzı bağlandığında derin dondurucuda 1 yıl boyunca saklanabilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?