Orfoz

Favorilerime
Ekle

“Arap”, “Taş Hanisi” ve “Kara” isimleriyle de tanınan orfoz (Epinephelus marginatus), Güney Ege ve Akdeniz sularında taşlık ve kayalık alanlarda yaşayan, dikenli yüzgeçlere ve küçük pullu kalın deriye sahip bir balık türüdür. İri bir kafaya, kalın dudaklara, koyu kahverengi ile füme bir sırta ve açık sarı renkli desenlere sahip olan orfoz, yaklaşık 50 yıl ömre sahiptir.

Türün genç balıkları 20 ila 100 metre arasındaki yüzeye yakın suları, erişkin orfozlar ise 50 ila 300 metre arasındaki derinlikleri tercih eder.

Yaşadığı taşlık bölgelerde iyi kamufle olabilen orfoz, kayaların altında gedikler açarak küçük balıklar için de değerli sığınak alanları oluşturur ve bölgesindeki balık nüfusunun artışına katkıda bulunur. Hakim olduğu bölgede besin zincirinin en üstünde yer alan orfoz, çift cinsiyetli balıklar sınıfına girmektedir.

Orfoz balığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Orfoz A, B1, B2, B3, B6 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra selenyum, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, bakır, mangan ve çinko mineralleri açısından zengindir. Omega-3 yağ asidi yönünden orkinos kadar zengin bir balık olmasa da önemli bir protein kaynağıdır. Orfoz balığı, yüksek oranda kolesterol barındırdığı için kolesterol hastaları tarafından dikkatle tüketilmesi tavsiye edilir.

Orfoz pişirme yöntemi nedir? Nasıl pişirilir?

Orfoz, küçük balıklar ve kalamar, yengeç, ahtapot, salyangoz gibi canlılarla beslenir. Tatlımsı beyaz eti sağlam ve diridir. Türk mutfağında orfoz ile yapılan yemekler arasında buğulama, ızgara ve pilaki başta gelmektedir. Orfoz eti marine edildikten sonra mangalda şişi de yapılır. Ayrıca tuz içinde fırında pişirilmeye de uygundur.

Bu balığın balıkçı tezgahlarında palamut, lüfer ve uskumru kadar sık görülmemesinin nedenleri arasında, türün popülasyonunun azalmasının önemli bir rol oynadığı bilinmektedir.

Orfoz mevsimi ne zamandır?

Akdeniz’in avcı türleri arasında yer alan orfoz balığının üreme dönemi haziran ile ağustos ayları arasına rastlar. Eylül ayından itibaren kasım ortasına kadar avlanabilen bu balığın ağ, olta ve zıpkınla yapılan avcılığı ülkemizde Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler çerçevesinde sınırlandırılmıştır.

Görselin kaynağı: http://azizsaltik.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?