Uskumru

Favorilerime
Ekle

Ortalama 25-30 cm boyunda, uzun ve iri gövdeli bir balık cinsi olan uskumru balığı, ılık ve soğuk sularda yaşamayı sever. Geçmişte Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz arasında büyük göçler yapan uskumru, bilinçsiz avlanma ve doğal yaşam alanının yok olması nedeniyle günümüzde oldukça seyrekleşmiştir. 11-13 yıl arası yaşayan uskumru balığının eti hamsi, sardalya, çipura ve levrek gibi çok lezzetli olduğundan ekonomik değeri yüksektir.

Kuzey Amerika sahilleri ve Kuzey Denizi’nde geniş sürüler halinde yaşayan uskumrunun Atlantik Okyanusu’nda lezzetsiz bir türü de yaşar. Planktonların yanı sıra hamsi ve çaça gibi küçük balıklarla beslenen uskumru, torik ve kofana için besin kaynağıdır. Uskumrugiller familyasının diğer bir üyesi kolyos balığı ile karıştırılabilen uskumru, fiyatı ve lezzeti daha yüksek olan bir balıktır.

Boyutuna göre çeşitlere sahip olan uskumru balığı, 20 santimden küçükse kalinarya, 25 santim boylarındaysa uskumru, yumurtlamadan dönüşte çiroz ve yaz aylarında lipari isimleriyle anılır. Dünyada uskumruyu kültür olarak yetiştiren başlıca ülke Norveç’tir.

Uskumru nasıl seçilir?

Geçmiş yıllarda balıkçı tezgahlarında tazesi bulunan uskumru balığının yerini günümüzde Norveç’ten dondurulmuş halde gelen ithal uskumrular almıştır. Bu nedenle uskumrunun taze olup olmadığına değil, çözülmesinin ardından bir daha dondurulup dondurulmadığına bakılmalıdır. Özellikle yaz aylarında alıcı bulsun diye tezgaha konan uskumrular tekrar dondurulunca bayatlar. Bu nedenle mümkünse dondurucudan ilk kez çıkan uskumru tercih edilerek aynı gün pişirilmesi yerinde olacaktır.

Uskumru balığının içerdiği vitamin mineraller nelerdir?

Uskumru balığı, vitamin ve mineral bakımından zengin bir balıktır. D ve B12 vitaminlerini bolca içeren uskumru ayrıca A, B2, B6, C, E, K, thiamin, niasin, kolin, pantotenik vitaminlerine de sahiptir. Omega 3 yağ asidi açısından zengin olan uskumru az miktarda Omega 6 yağ asidi de barındırır. Selenyum, fosfor, magnezyum, potasyum ve demir uskumruda en çok bulunan mineraller arasındadır.

Uskumru balığının faydaları nelerdir?

- Kolin içermesi sayesinde hafıza güçlendirici etkisi vardır.

- İçerisindeki demir yardımıyla kansızlığa karşı etkilidir.

- Kansere karşı vücut direncini destekler.

- Zekanın gelişimini sağlar.

- Deri ve göz sağlığı açısından faydalıdır.

Uskumru nasıl pişirilir?

Uskumru balığı mevsiminde yağlı bir balık olduğu için genellikle fileto halinde ızgarası ve dilimlenmiş şekilde kağıt kebabı olarak fırınlanması önerilir. Mevsiminde tavada yapılan uskumru çok iyi sonuçlar vermeyebilir. Lipariden tava ve pilaki yapılabilir. Yumurtalarını bırakan uskumrular tuzlanıp kurutularak çiroz kurusu elde edilir.

Görselin kaynağı: http://www.eksitarif.com


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?