Hamsi

Favorilerime
Ekle

Engraulidae familyasının temsilcilerinden olan hamsi, genellikle bütün tropik ve subtropik denizlerin kıyı kesimlerinde sürüler halinde yaşarlar. Hamsi, ortalama 10-18 cm boyunda, uzun ve yandan basık gövdeli bir balık türüdür. Gündüzleri derin suları tercih eden hamsi, geceleri ise sahile yakın yerlerde yaşar. Ilık alanlarda yaşamayı seven hamsilerin kış göçü yaptıkları görülür.

Ömürleri dört yıl kadar olan hamsinin dünya üzerinde, Güney Avrupa hamsisi, Arjantin hamsisi, Avustralya hamsisi, Japonya hamsisi, Peru hamsisi, Kaliforniya hamsisi ve gümüş hamsi olmak üzere 7 türü bulunur. Hamsi, istavrit ve sardalya ile birlikte ülkemizin en ekonomik ve lezzetli balıklarından biridir. Ekonomik değeri yüksek bir balık olan hamsinin eti yumuşak ve lezizdir. Ocak ve mart aylarında beslenmek için karaya yaklaşan hamsiler, ekim ve nisan arasında avlanılır.

Hamsinin içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Ülkemizde en çok tutulan balık olan hamsi, vitamin ve mineral bakımından zengin bir balıktır. Omega 3 yönünden de zengin olan hamsinin içerisinde A vitamini, E vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, B6 vitamini, folat, B12 vitaminlerinin yanı sıra iyot, çinko, potasyum, selenyum, magnezyum, demir, kalsiyum ve bolca fosfor bulunur.

Hamsinin faydaları nelerdir?

- Kötü kolesterolü ve trigliseridi düşürür.

- Kan dolaşımını düzenleyerek damar ve kalp sağlığını destekler.

- Migren ve depresyona iyi gelir.

- Kemik erimesi hastalığına karşı iyi gelir.

- Serotonin hormonunu arttırarak sinirleri gevşetir.

- Afrodizyak etkisi vardır.

- Zekanın artmasını sağlar.

- Kılçığı ile birlikte iyice çiğnenerek yenildiğinde kemik ve diş sağlığı açısından faydalıdır.

- Deri ve göz sağlığı açısından yararlıdır.

Hamsinin pişirme yöntemleri nelerdir?

Hamsi ülkemizin her yöresinde kızartma, buğulama ve fırınlama teknikleriyle pişirilerek tüketilmesine karşın Karadeniz Bölgesi’nde bir kültür haline gelerek farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Hamsi çorbası, hamsi mücveri, hamsili mısır ekmeği, hamsili börek, hamsili poğaça, hamsili pilav, hamsi salatası, kiremitte hamsi, hamsi salamurası, tuzda hamsi, hamsi kuşu, hamsi dolması, hamsi köftesi, hamsi sarma ve sebzeli hamsi, Karadeniz yöresine özgü hamsi yemeklerinden bazılarıdır. Kızartıldığında besin değerini yitiren hamsi, limon sıkılarak yenildiğinde minerallerin kana karışma oranını arttırmaktadır.

Görselin kaynağı: http://denizer.com.tr


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?