İskorpit

Favorilerime
Ekle

Scorpaenidae familyasından gelen iskorpit lezzetli eti ile bilinse de, bu balığın zehirli dikenleri, balığın tutulmasını ve temizlenmesini zorlaştırmaktadır.İskorpit adı dilimize Yunanca “Skorpidi” kelimesinden geçmiştir.

Türkiye'deki denizlerin kumluk bölgelerinde sıkça rastlanan iskorpit, halk arasında çarpan adıyla da bilinmektedir. Farklı türleri bulunan balık, 60 cm boy ve 5 kg ağırlığa kadar ulaşabilmektedir. Büyük bir kafa yapısına sahip olan iskorpit, kafasında ve sırt yüzgecinde bulunan dikenler ile kendine özgü savunma geliştirmiştir.

İskorpit nasıl temizlenir?

İskorpit, zehirli dikenlere sahip olduğundan mümkünse balıkçılar tarafından temizlenmelidir. Evde temizleneceği durumlarda sırt ve kuyruk altı dikenleri pense ile dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. Pullu bir yapıya sahip olduğu için bıçak ile pulları ayıklandıktan sonra baş kısmı kesilmelidir. Bu işlemin ardından karın kısmından kesik açılarak balığın içi temizlenir. Böylece iskorpit pişirilmeye uygun hale gelir.

İskorpitin kalın deri tabakası birçok kişi yerken rahatsız edebilir. Bu durumda derisi, pense yardımıyla tutturularak kuyruk kısmından baş kısmına doğru sıyrılabilir. Deri alındıktan sonra pişirirken balığın dağılmaması için fileto çıkararak kızartmak uygun olmaktadır.

İskorpit nasıl pişirilir?

İskorpit, beyaz ete sahip lezzetli bir balık türüdür. Kırlangıç balığı ile aynı familyadan olmamasına rağmen tatları benzerlik göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı iskorpit, ticari bir değere sahiptir.

İskorpit ile yapılabilecek en meşhur yemek, iskorpit çorbasıdır. Hazırlanışı diğer balık çorbaları ile aynı olan iskorpitin, salatası, haşlaması ve kızartması da yapılmaktadır.

İskorpit zehirlenmesinin tedavisi nasıldır?

İskorpitin baş ve sırt yüzgecinden bulunan dikenler zehirli ve batıcı özelliktedir. Dikenlerin insan vücuduna temas etmesiyle ağrılı yaralar, bulantı, terleme, ateş ve bitkinliğe sebep olabilir. Nadir olarak kişilerde şok durumları ve bayılmalar görülebilir. Zehrin etkisi birkaç gün sürebilmekle birlikte, sokulduktan bir saat sonra acı doruk noktasına ulaşmaktadır.

İskorpit sokmasından sonra yaradaki dikenler temizlenmeli, yaralı bölgeye antiseptik ilaçlar, ağrı kesici ve antihistaminik merhemler uygulanmalıdır. Diğer balık sokmalarında olduğu gibi sirkeli bir solüsyon ile dezenfekte edilebilir ve amonyak tedavisi de yapılabilir. Bu tedavilerden sonra bölgeye ara ara gevşetilen sıkı bir turnike uygulanmalıdır.

Görselin kaynağı: http://www.underwatersydney.org/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?