igde

İğde


Ana vatanı Asya olan ve bugün dünyanın birçok yerinde kolayca yetişen iğdenin birçok alt türü vardır. İğde ağacı 7 metreye kadar uzayabilir, yaprakları yeşil-gümüşi renkte, ince, uzun ve tüylüdür. Kabuklu, oval, tüylü iğde meyvesinin çekirdeği hurma çekirdeğine benzer. Mayıs ve haziran aylarında çiçek açan bu bitkinin meyvesi sonbaharda olgunlaşır. Yağmur yemeden önce toplanan meyveler çok daha lezzetli olur.

İğdenin besin değerleri nedir?

İğde organik asitler, A, C, E vitaminleri, flaovan glikozidler, lifler, uçucu yağlar, yağ asitleri ve tanen bakımından zengin içeriğe sahip bir meyvedir. Kalori değeri düşük olduğundan diyet yapan kişilerce tüketilmesi uygundur.

İğdenin faydaları nelerdir?

-C vitamini yönünden oldukça zengin olan iğde soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında faydalıdır.

-İshali keser, bağırsak bozukluğuna iyi gelir.

-Öksürüğe iyi gelir.

-Özellikle bayanlarda cinsel istek arttırıcı etkisi vardır.

-İdrar yolu ve böbrek rahatsızlıklarında olumlu etki gösterir.

-Mide bulantısı ve kusmayı engeller.

-Başta egzama olmak üzere cilt rahatsızlıklarındaki şikayetleri azaltır.

-Meyvelerin yüksek lif içeriği sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar.

İğdenin kullanım ve tüketim alanları nelerdir?

Olgunlaşmış iğde leblebi, fındık gibi çerez ve yemiş olarak tüketilir. Taze haliyle kompostosu yapılır. Özellikle iğde çiçeklerinden reçel yapılır. Çiçek ve yapraklarının haşlanmasıyla elde edilen su, antiseptik özelliği nedeniyle egzamada harici olarak, öksürük ve bağırsak bozukluklarında ise içilmek suretiyle tıbbi amaçla kullanılır. İğde yağı sulandırılarak ağız temizliği için gargara yapılır. İğde ağacı estetik görünümü ve dikenli yapısıyla kırsal kesimde genellikle bahçe-tarla çiti olarak dikilir. Azotu kökünde depolayabilen özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda bile yetişebilir. Bu nedenle farklı türleri erozyonla mücadelede ve toprak ıslahında yaygın olarak kullanılır. Çok hoş bir kokuya sahip bu bitkinin kopan veya kırılan dalları vazoya konularak iç mekânlarda süs amaçlı kullanılır. Kolonya imalatında aroma verici olarak kullanılır. Son yıllarda bazı yabani türlerinin kimyasal bileşimi nedeniyle farmakoloji ve alternatif tıpta da kullanımı üzerine bilimsel araştırmalar hız kazanmıştır.

Görsel kaynak: hearthstrung


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?