antep fistigi

Antep Fıstığı


İsminde de anlaşılabileceği üzere ülkemizde en çok Gaziantep’te yetiştirilen Antep fıstığı, Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden birisidir. Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Diyarbakır Antep fıstığı üretiminde söz sahibi olan diğer illerdir. Türkiye, normal şartlar altında dünya Antep fıstığı üretiminde İran ve Amerika Birleşik Devletleri’nin ardından üçüncü sırada gelmektedir. İran fıstığının tanesi, iri olmasına karşın yağ oranı azdır. Fındık ve cevizde de olduğu gibi yağlı olan Türk fıstığı daha lezzetlidir.

Antep fıstığı hangi alanlarda kullanılır?

Orta Doğu kökenli Antep fıstığı, yağlı ve ince kabuklu bir kuru yemiştir. Çerezlik kullanımının yanı sıra baklava, katmer, sarma ve künefe gibi geleneksel tatlılara da katılır. Ayrıca çikolata, helva, dondurma ve lokum üretiminde en çok tercih edilen gıda maddelerinden birisidir. Antep fıstığı, lezzet katmak amacıyla salam gibi et ürünlerinde de kullanılır. Öksürük şurubu başta olmak üzere ilaç yapımında da yer alır.

Antep fıstığının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir?

Antep fıstığı içeriğindeki etken maddeler sayesinde tam bir vitamin deposudur. Bir avucu günlük yağ ihtiyacının tamamını karşılayabilir. Dana etine kıyasla iki kat daha fazla protein içerir. Genellikle balıklarda bulunan fosfor ve B1 vitaminini bol miktarda içerir. Ayrıca C ve E vitamini bakımından da zengindir.

Antep fıstığının faydaları nelerdir?

-Antep fıstığı içeriğinde kolesterol olmadığı için kandaki kolesterol seviyesi düşürür, düzene sokar. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

-İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltarak kan şekerini düzenler. Şeker hastaları için sağlıklı bir besindir.

-Akciğer rahatsızlıklarına yönelik göğsü yumuşatır, öksürüğe karşı etkilidir.

-Beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı olur.

-Grip ve nezle gibi kış hastalıklarının daha kısa sürede atlatılmasını sağlar.

-Lifli yapısı sayesinde sindirim sistemini onarıcıdır.

Antep fıstığı çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde uzun, kırmızı, Siirt, halebi, ohadi, değirmi, keten gömleği, beyaz ben, çakmak, vahidi, sultani, mümtaz, sefidi ve hacı şerifi türleri bulunur. İran Fıstığı ayrı bir tür olarak bilinir. Amerika Birleşik Devletleri'nde Siirt fıstığı ile benzerlik gösteren fıstıktan Kirman ve Peter tipi fıstıklar üretilmiştir. Çin'de üretilen Antep fıstığının familyası farklıdır ve yenmez. Biodizel yakıt üretmek için yetiştirilir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?