tuzlu fistik

Tuzlu Fıstık


Yer fıstığı, baklagiller familyasından, yüksek yağ oranı içeren tohumlara sahip, protein bakımından zengin ve kaliteli karbonhidrattan oluşan bir bitkidir. Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir. Çeşitli vitamin ve mineralleri de içeren yer fıstığının yağ oranı %45-%60 oranında değişiklik gösterir. İçerdiği bu yağ oranında, doymamış yağ asitleri fazladır. Yer fıstığı yağ ve çerez sanayisi için önemli bir bitkidir. Bunun dışında özellikle Birleşik Devletler'de çikolataların içinde ve fıstık ezmesi olarak tüketilir.

Tuzlu fıstık yapımı

Yer fıstığı bitkisinin meyvelerinden bir kısım, işlenmek üzere ayrılır. Tuz, un, su ve limon tuzundan oluşan karışımı içeren kazanlarda yaklaşık 145 derecede kavrulur. Bu işlemin sonunda tuzlu fıstığın son hali ortaya çıkar. Un-su kullanılmasının amacı, tuzların fıstık üzerine yapışmasını sağlamaktır. Fıstıklar, limon tuzu sayesinde kolayca kızarır ve pembeleşen bir renk alır.

Tuzlu fıstığın faydaları

-Vücut için gerekli olan zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan doymamış yağ asidi içerir.

Kontrollü tüketildiğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur.

-B1 ve B3 vitaminlerini içerir. Bu vitaminler sayesinde kan şekerinin yakılmasını sağlar ve kalp sağlığını korur. Aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırır ve zihni açar.

-Kavrama, öğrenme gibi beyin fonksiyonlarının gelişimine yardım eder.

-Kaslarda ve sinir sisteminde etkili mineralleri içerir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

Tuzlu fıstık, kavrulmuş diğer kuru yemişler gibi çiğ olanına oranla daha fazla kalori içerir. Ortalama %50'ye yakın yağ oranı, fazla tüketildiğinde kilo alımına sebep olabilir. Damar sertliği ve yüksek kolesterol sorunu yaşayanlara önerilmez. Kolesterol ve şekeri düşürmez, yalnızca dengelenmesine yardımcı olur.

Tuzlu fıstığın mutfaklardaki yeri

Tuzlu fıstık, ülkemizde eğlence mekanlarında, alkollü içecekler eşliğinde sıklıkla tüketilir. Evlerde de fazlaca tüketilen bir kuru yemiştir. Bunun en önemli sebebi fiyat bakımından, ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi benzer kuru yemişlerden daha uygundur. Tuzlu fıstık, aile içi toplantılarda, düğün vb. etkinliklerde de çoğunluğun favorisi olan bir yiyecek haline gelmiştir.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?