Keçi ve koyun sütünün farklı oranlarda karıştırılması ile hazırlanır. Tuzlu suya daldırılarak yapıldığı için tuzlu ve hafif keskin bir tada sahiptir. Aynı zamanda az yağlı bir peynir olan feta peyniri, çabuk ufalanan bir yapıda olabileceği gibi orta derecede kremsi bir kıvamda da olabilir.
Küçük delikli yapısı ile küfsüz ve kabuksuz bir peynirdir. Feta peyniri hem tat olarak hem de yapı itibari ile beyaz peynire benzerliği ile bilinir. Kelime anlamı olarak ise “dilimlenmiş yiyecek” anlamına gelen feta peyniri, özellikle Avrupa ülkelerinde ve Akdeniz mutfağında yaygın bir şekilde tüketilir.
Feta nerede bulunur?
Feta peyniri Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu’da gibi bölgelerde nadiren tüketildiği için bulunması zor bir peynirdir. Genellikle küçük kutular içinde lüks marketlerde satılır. Akdeniz’de ve Ege’de ise daha yoğun oranda tüketildiği için marketlerde ve büyük alışveriş merkezlerinde bulunur. Şarküterilerde, gıda satışı yapan internet sitelerinde ve ithal peynir satan sitelerden satın alınabilen feta peyniri, rokfor peyniri gibi, gurme marketlerden de temin edilebilir.
Feta peyniri nasıl yapılır?
Feta peyniri oldukça zor hazırlanan bir peynir türüdür. Koyun ve keçi sütünün mayalanması ile elde edilen karışımdan hazırlanır ve kalıplarda bekletilir. Sıkıştırıp süzülen peynir daha sonra tuzlu suda bekletilir ve üç ay sonra tüketilebilir. Sütün yağ oranı, kullanılan maya, tuz miktarı ve hayvanın nerede otlatıldığı feta peynirinin lezzetini belirleyen temel unsurlardır. Feta peyniri keçi sütü dışında koyun ve inek sütünün mayalanması ile de yapılabilir.
Feta peyniri nasıl tüketilir?
Feta peyniri az yağlı bir peynir olduğu için mutfakta geniş bir kullanıma sahiptir. Taze meyvelerle yenilebilen, sade halde kahvaltılarda tüketilebilen feta peyniri, sandviç yapılarak yenilir ve omletin içine ufalanarak katılır. Hellim peyniri gibi kızarmaya elverişli bir yapıda olduğu için, kızartılarak servis edilir ve peynirli makarna yapımında kullanılır.
Sos yapımında da tercih edilen feta peyniri, Yunan veya Akdeniz salatası diye tanınan salatanın temel malzemelerinden biridir. Meksika mutfağında ise cotija peyniri olarak tanınan peynir yerine kullanılır.
Görselin kaynağı: https://www.flickr.com
Yorumlar
0