Füme Dil

Favorilerime
Ekle

Füme dil kasaplık büyük ve küçükbaş hayvanların dillerinin iyice temizlendikten sonra salamura edilip, pişirilip, en sonunda da tütsülenmesiyle elde edilen şarküteri ürünüdür. Ama çoğunlukla sığır dili kullanılarak yapılır.Adını İngilizce “fume” sözcüğünden alır. Fume, Türkçe duman, is, tütsü anlamına gelir. Köken itibariyle yiyeceklerin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi amacına dayanır.

Günümüzde islemenin yiyeceklere kattığı lezzet özellikle aranan bir unsurdur. Bir sakatat cinsi olarak bazılarının yemek ya da söğüş olarak yemekten kaçındıkları dil, tütsülendikte sonra kazandığı lezzetle tercih unsuru olabilmektedir.

Füme dil nasıl yapılır?

Sağlıklı hayvanların füme yapımı için seçilen dilleri önce çok iyi temizlenir. Ardından 24 saat süreyle tuz dolu kapların içerisinde dinlendirilir. Diller, üstlerindeki tuzdan arındırıldıktan sonra tuzlu salamura suların içine konulur. Dilin salamura suda bekleme süresi yaklaşık olarak 15 ila 21 gün arasıdır. Daha sonra diller iyice durulanır ve derin su içinde 3-4 saat kadar pişirilir.

Bazen bu pişirme işi özel buharlı fırınlarda da yapılmaktadır. Pişirme işleminin de ardından en sonunda tütsüleme işlemine geçilir. Tütsü fırınlarına asılan diller 24 saat burada islendikten sonra artık kullanıma hazır hale gelmiştir. Tütsüleme işleminde en iyi sonucu, meşe ve ardıç ağaçlarından elde edilen talaş dumanı verir.

Füme dil nasıl tüketilir?

Füme dilin en yaygın tüketim alanı dilimlenip sade şekilde servis edilmesidir. Meze ya da şarap eşliğinde başlangıç olarak sunulur. Diğer et çeşitleriyle birlikte hazırlanan füme tabağında yer alır.

Füme dil özellikle sandviçler için vazgeçilmez bir et ürünüdür. Sıcak ve soğuk her tür sandviçte kullanılması mümkündür. İstanbul büfelerinin dilli kaşarlı sandviçleri, bilindiği gibi çok ünlüdür. Özellikle gece geç saatlere kadar uzayan eğlencelerden sonra yenilir. Ayrıca füme dil, tost çeşitlerinde de yaygın olarak kullanılır.

Füme dil kullanımının püf noktaları nelerdir?

Her ne kadar tütsülemiş de olsa, füme dil yine de buzdolabında saklanmalıdır. Kullanırken dikkat edilecek en önemli nokta ise dilin oda sıcaklığında servis edilmesidir. Sandviç yapımında kullanılırken ya da sade olarak servis edilirken de, dil buzdolabından çıkarıldıktan sonra bir müddet oda sıcaklığında bekletilmelidir.

Görselin kaynağı: http://www.sancaket.com/


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?