Geyik Eti

Favorilerime
Ekle

Geyik eti geyiğin, yasal olarak avlanabildiği ya da besiciliğinin yapılabildiği ülkelerde, avlanan ya da kesilen geyiklerden elde edilir.Türkiye'de avlanması ya da besiciliğinin yapılması yasal değildir. Bu yüzden ne eti, ne de geyik etinden üretilen şarküteri ürünlerine ülkemizde rastlanmaz.

Ancak bazı avlaklarda sınırlı sayıda ve önceden tespit edilmiş geyiklerin, av turizmi kapsamında avlanmasına izin verilir. Bu avlardan elde edilen etler ise av eti sunan restoranlara satılırlar. Çok özel olarak ithal edilmiş birkaç tür şarküteri ürünü yüksek fiyatlara, İstanbul’da sınırlı sayıdaki şarküteride bulunabilir.

Geyik eti nasıl olur?

Geyik eti süt danasına benzer açık pembe renkte bir ettir. Geyik çok hareketli bir hayvan olduğu için yağsız bir eti vardır. Bu yüzden biraz sert ama kolesterol oranı çok düşük olan bir ettir. Ancak kuzey ülkelerinde yaygın olarak besiciliği ve avcılığı yapılan Ren geyiklerinin, derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. Bu yağ tabakası ise etten kolayca sıyrılıp temizlenebilir.

Geyik etinin hangi bölgesi kullanılır?

Geyik eti tıpkı bir sığı eti gibi düşünülmelidir. Derisi yüzüldükten sonra elde edilen eti, bir sığır gibi parçalara bölünebilir. Pirzolası, filetosu, bonfilesi, gerdanı ve butları çıkarılır ve kullanılır. Sığırdan farklı olarak but kısmı biftek yapmaya çok uygundur.

Geyik eti nasıl tüketilir?

Geyik eti yasal olarak avlandığı ve üretildiği ülkelerde tıpkı sığır eti gibi tüketilir. Biftekten haşlamaya, yahniden fırında ızgaraya kadar farklı şekillerde pişirilir ve tüketilir. İsveç ve Norveç gibi ülkelerde konservesi yapılır. Ayrıca çeşitli biçimlerde şarküteri ürünü olarak da tüketilebilir.

Geyik eti denilince, bir de ekonomik olarak değerli bir tür olan Ren geyiği eti akla gelir. İsveç, Norveç, İzlanda, Finlandiya, Kanada, Grönland, Alaska ve Sibirya’da yaşayan Ren geyikleri o yörelerin halklarının beslenmesinde önemli role sahiptir.

Genellikle yavrulama mevsiminin ardından bahar aylarında avlanan Ren geyiklerinin etleri tütsülenerek, dondurularak veya konserve yapılarak saklanır ve yerli halk tarafından bütün kış boyunca çeşitli usullerde pişirilerek tüketilir. Hatta dondurulmuş geyik eti, tıpkı batı mutfaklarının popüler başlangıç yemeklerinden olan carpaccio gibi, kâğıt inceliğinde dilimlenip çiğ olarak yenir.

Görselin kaynağı: http://www.outcook.co.uk


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0 yorum yapılmış

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?