Küçükken burun kıvırdığımız, annemizin bize yedirmek için arkamızdan koştuğu o şifa dolu sebze yemeklerinin kıymetini büyüyünce anladık, soframıza daha çok dahil etmeye, mutfakta daha çok pişirmeye başladık.
Mutfağı sağlık ve lezzet kokutan çeşit çeşit sebze yemeğini siz de çok seviyor, ıspanaksız bir kış, patlıcansız bir hayat düşünemiyorsanız doğru yerdesiniz.
Çünkü sebze yemeklerini pişirirken sıkça yapılan bu hataları düzeltmek ve onlara hak ettiği değeri daha çok vermek hedefimiz.
Öyleyse kalem-kağıt hazırlansın, notlar alınmaya başlansın.
Sebzeleri haşlarken suya tuzu önceden eklemiyorsunuz
Sebzeleri pişireceğiniz suya önceden ekleyeceğiniz az miktarda tuz onların bütün besleyici değer ve vitaminlerini korurken renklerini de olduğu gibi muhafaza eder. Yani tuzu pişirme suyuna mutlaka sebzeyi koymadan önce eklemelisiniz.
Sebzeleri yüksek ateşte pişiriyorsunuz
Aslında pişirme ısısı, kaynama noktasının (100°) üzerine asla çıkmamalı. Aksi takdirde sebzelerin vitaminlerini kaybetmesine sebep olursunuz.
Sebze yemekleri yaparken bakır, demir ve alüminyum kaplar kullanıyorsunuz
Ama aslında böyle yaparak vitamin ve besin değerlerinin kötü etkilenmesine sebep oluyorsunuz. Bunun olmasını istemiyorsanız emaye, çelik, ısıya dayanıklı cam-seramik ya da toprak kaplar kullanmalısınız.
Çok fazla su ekliyorsunuz
Malum sebzeler içinde bolca su muhteva ediyor. Dolayısıyla pişerken de kendi sularını salıyorlar. Bu nedenle az su kullanmalı, su mutlaka kontrollü olarak eklenmeli, hatta kullandığınız sebzelerle doğru orantılı olarak belki de hiç su eklenmemeli.
Yumuşayan sebzeleri pişirmeye devam ediyorsunuz
Sebzenin pişip pişmediği yumuşamasıyla belli olur. Yumuşayan sebzeleri ateşte pişirmeye devam edip pişme süresini gereksiz yere uzatırsanız yemeğin tadını bozar, lezzetini kaybetmesine yol açar ve tüm vitaminlerini öldürürsünüz.
Ispanak gibi sap ve yaprakları birlikte kullanılan sebzeleri bir bütün olarak tencereye ekliyorsunuz
Ancak bu gibi sebzeleri pişirirken kök kısımlarını diğer malzemelerle birlikte önceden pişirmeli, onlar biraz yumuşadıktan sonra yaprak kısımlarını tencereye eklemelisiniz.
Vitaminleri kabuğa yakın kısımlarda olan patates, pancar gibi sebzeleri soyduktan sonra haşlıyorsunuz
Böyle yaparak aslında o vitaminlerin uçup gitmesine sebep oluyorsunuz. Bu sebzeleri kabuğuyla haşlamak, ardından soymanız çok daha doğru bir tercih olacaktır. Ayrıca eğer pancarın rengini kaybetmesini istemiyorsanız çatalla delmeden pişirmelisiniz.
Yorumlar
0