Ele yapışmayan hamur

Evde Poğaça Yaparken Hemen Herkesin Yaptığı 9 Fena Hata

Favorilerime
Ekle

Kim istemez ki çayın yanına, kahvaltıya şöyle pofuduk pofuduk, puf puf kabaran poğaçalar yapmak, misafirlerini pamuk gibi, tam kıvamında poğaçalarla kendine hayran bırakmak?

Ama ne yaparsanız yapın poğaçalarınız istediğiniz gibi olmuyor, sertleşiyor, yeterince kabarmıyorsa bir yerlerde bu mühim hatalardan birini ya da birkaçını yapıyor olabilirsiniz.

Kağıdı kalemi alın, hatalarımızdan ders çıkarıyoruz.

  • Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiğini atlıyorsunuz

kek-malzemeleri-oda-sicakliginda

Sürekli söylüyoruz, sizin iyiliğiniz için de söylemeye devam edeceğiz. Puf puf kabaracak olan bir poğaçanın ilk kuralı kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması. Yani tereyağını buzdolabından çıkarıp beklemeden kullanmak, yumurtayı dolaptan alır almaz kırmak yapabileceğiniz en büyük ve en temel hatalardan.

  • Sütü ısıtmıyorsunuz

Süt Isıtma

Malzemelerin hepsi oda sıcaklığında olacak dedik ama bu durum tarifte kullanılacak süt ve su için biraz daha farklı. Zira süt ve suyun oda sıcaklığında olması yetmez, poğaçaların yumuşak olması için onları ılıtıp kullanmak gerekir. Bunun için süt ve su, ayrı ayrı kaplarda biraz ısıtılması gerekir, el yakmayacak bir sıcaklığa geldiğinde ise kullanıma hazır demektir.

  • Kuru maya kullanıyorsanız toz şekeri ilave etmeyi unutuyorsunuz

Şeker ekleme

Bildiğiniz üzere poğaçalarda üç tür maya kullanılıyor: Yaş maya, kuru maya ve instant maya. Eğer kuru maya kullanıyorsanız az miktarda toz şeker de karıştırmalısınız. Zira mayanın hamuru kabartması için glikoza ihtiyacı var ve bu da toz şeker eklemekten geçiyor. Tabii eğer pamuk gibi poğaçalarınız olsun istiyorsanız...

  • Yoğurduğunuz hamuru ele yapışan bir kıvamda bırakıyorsunuz

Ele yapışmayan hamur

Tüm malzemeleri eklediniz, hamuru yoğurmaya başladınız, ele yapışan bir kıvamı var. Buraya kadar her şey normal. Ancak malzemeler birbirine iyice karıştıktan ve hamur homojen bir kıvam aldıktan sonra bu yapış yapış kıvamdan eser kalmaması gerekir. Zira hamurun ele hala yapışıyor olması malzemelerin birbiriyle tam bütünleşmediği anlamına gelir. Bu noktada küçük bir tüyo da verelim: Eğer hamuru elinizle çektiğinizde kopuyorsa hamur iyi yoğrulmuş demektir, hamura parmakla bastırdığınızda çukur oluyor, parmağınızı geri çektiğinizde çukur kapanıyorsa o hamurun daha yoğrulmaya ihtiyacı vardır.

  • Hamuru dinlendirmiyor ya da 30 dakikadan az bekletiyorsunuz

Hamur mayalama

Hamurun kabarması, mayanın içinde aktive olması için ona biraz dinlenme süresi tanımalısınız. Aceleniz var diye iki dakika önce yoğurduğunuz poğaça hamurunu şekillendirmeye ve fırına vermeye çalışırsanız sonradan telafisi olmayan bir hata yaparsınız. Bu yüzden hamurun üzerini hafif nemli ve pamuklu temiz bir bezle örtmeli ve hava almasını önlemelisiniz. Bu süreyi ise 30 dakikanın altına çekmeyin, yoksa kabarma süresini kısaltmış olursunuz. Oda sıcaklığında 45-60 dakika arasında dinlendirmek en ideali.

  • Dinlenen hamuru ikinci kez yoğurmadan şekil verme kısmına geçiyorsunuz

Hamur Şekil Verme

Dinlenme süresi biten hamuru şekillendirmek için acele etmeyin. Pamuk gibi poğaçalar emek ister. Hamurunuza şekil vermeden önce onu bir kez daha yoğurun ve kabarmasını garanti altına alın.

  • İç harç sıcakken hamura ekliyorsunuz

İç harç

Eğer kıymalı, patatesli poğaçalar yapmak için yola çıktıysanız iç harcı önceden hazırlamalı ve soğuduktan sonra hamurla buluşturmalısınız. Sıcak sıcak eklediğiniz iç harç hamurun kıvamını bozacaktır.

  • Poğaçaları fırına vermeden önce ikinci kez dinlendirmiyorsunuz

null

Amacımız mükemmel poğaçaya kavuşmak, bunun için biraz daha beklememiz şart. Puf puf kabarmış poğaçalar için tepsi mayası denilen işlemi atlamamanız gerekiyor. Bunun için de şekil verip fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz poğaçaları oda sıcaklığında en az 10 dakika bekletmelisiniz.

  • Hamurları fırın tepsisine birbirlerine çok yakın diziyorsunuz

null

Poğaçalarımızın kabarmasını istiyoruz, peki onlara neden kabaracak alan bırakmıyoruz? Mayalanan poğaça hamurlarının fırındaki sıcaklıkla kabaracağını ve tepsiye yayılacağını düşünerek onları aralıklı dizmelisiniz. Yoksa kabaran poğaçalar fırından birbirine yapışık çıkacaktır.

Kabarma garantili poğaçalarınız hazır; şimdi gönül rahatlığıyla verin onları fırına, mutfağın mis kokularla dolmasına tanık olun.

Bu kadar anlattıktan sonra sizi tam kıvamında poğaça tariflerimize doğru almadan da uğurlamayalım: Her Tarif Defterinde Yerini Alması Gereken 22 Farklı ve Kolay Poğaça Tarifi


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?