Brokoli Haşlama

Evde Sebze Haşlarken Hemen Herkesin Yaptığı 8 Fena Hata

Favorilerime
Ekle

Vitamin ve mineral kaynağı sebzeleri tüketmenin en sağlıklı yolu onları haşlamaktan geçiyor. Ama bazen farkında olmadan küçük hatalar yapıyor ve onları haşlarken tüm yararlarını da kaybetmesine sebep oluyoruz.

Veyahut o güzelim sebzeler vitaminlerini kaybettiklerini gibi o canlı renklerini de kaybediyorlar. Peki nerede hata yapıyoruz?

Gelin, sebzeleri haşlarken yaptığımız bu tatsız yanlışları ve doğrularını öğrenelim; güzelim haşlanmış sebzelere yazık etmeyelim.

Sebze haşladığınız tencereyi ağzına kadar dolduruyorsunuz

null

Suyun derecesi ne kadar sıcak olursa sebzelerin haşlanma süresi de o kadar kısalır. Ancak tencereyi ağzına kadar doldurup çok fazla malzemeyle doldurursanız yeniden kaynama sıcaklığına ulaşması zaman alır ve sebzelerin vitaminlerini kaybetmesine sebep olur. Bu yüzden sebzeleri gerekirse parça parça haşlayın.

Tencerenin kapağını kapatıyorsunuz

Tencere

Tencerenin kapağı olduğunda içeride oluşacak ısı ve su buharı sebzeleri yumuşatacaktır. Bu da renklerinin solmasına, formlarının bozulmasına sebep olacaktır. Bu yüzden kapağın açık olmasına dikkat edin deriz.

Suyuna karbonat eklemiyorsunuz

İngiliz Karbonatı Nedir

Haşlanan sebzelerin suyuna atacağınız bir miktar karbonat sebzelerin renklerinin canlı kalmasına yardımcı olacaktır. Bir miktar toz şeker ve limon suyu da aynı işlemi görecektir.

Çok uzun sürelerde haşlıyorsunuz

Brokoli Haşlama

Örneğin brokolilerin besin değerinin kaybolmaması için mümkün olduğunca az pişirmek lazım. Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.

Haşlarken sık sık karıştırıyorsunuz

Sebze Haşlama

Nasıl uzun süre haşlanan sebzeler çok fazla yumuşuyorsa karıştırılan sebzelerde de aynı durum geçerli. Haşlanan sebzeleri karıştırmak onların formlarını kaybetmesine yol açacaktır.

Yüksek ateşte haşlıyorsunuz

yüksek ateşte haşlama

Sebzelerin rengini ve formunu kaybetmemesi için kısa süre haşlanması gerektiğini söylemiştik. Yine aynı sebeplerden dolayı kısık ateşte haşlamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde sebzeler suyun içinde dağılacaktır.

Beyaz renkli sebzelerin haşlanırken suyun dışına çıkmasına izin veriyorsunuz

Karnabahar haşlama

Karnabahar, kereviz gibi beyaz renkli sebzeler eğer suyun üzerine çıkarsa rengini hemen kaybeder. Bu yüzden suyun onların üzerinde kalmasına özen gösterin.

Yeşil sebzeler haşlandıktan sonra buzlu suda bekletmiyorsunuz

Blanch etme

Her şeyi doğru yapmış olsanız bile yeşil sebzeler haşlandıktan sonra bile rengini kaybedebilir. Bunu engellemenin yolu ise şoklama yönteminden geçiyor. Bu yüzden haşladığınız sebzeleri süzerek hemen soğuk su ve buz dolu bir kaba koyun. Ancak bu işlem 1-2 dakikadan fazla sürmemeli; yoksa sebzeleriniz çok su emecek, dokusunu ve tadını kaybedecektir.

Not: Sebzelerin haşlanırken vitamin ve mineral kaybına uğraması her zaman bir risk. İşini garantiye almak isteyenler için en sağlıklı pişirme yöntemi olan buharda sebze pişirmeyi tavsiye ediyoruz. Bunun için tek yapmanız gereken bir tencerede su kaynatmak ve tencerenin üzerine yerleştirdiğiniz bir süzgeç üzerine sebzeleri doğrayıp yerleştirmek. Tencereden çıkan buhar sebzelerin ağır ağır ve en sağlıklı şekilde pişmesini sağlayacaktır. Afiyet olsun!


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?