Saksılar Yeşillensin, Çekirdekler Çöpe Gitmesin: Evde Adım Adım Şeftali Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?
07 Ağustos 2020
Favorilerime Ekle
Afiyetle yediğimiz sulu sulu şeftalilerin içinden çıkan çekirdekleri ekerek şeftali bitkisi elde etmemiz mümkün olabilir mi? Peki ya bahçemiz olmadan sadece saksı içinde şeftali çekirdeklerini çimlendirebilir miyiz? Sizin de aklınıza bu sorular takılıyorsa, balkonunuzda saksı içinde bitkiler yetiştirmeyi, domatesler, salatalıklar, kayısılar, çilekler yetiştirip gönül rahatlığıyla onları tüketmeyi seviyorsanız hemen buyurun bu tarafa doğru alalım sizi.
Evde, saksı içinde şeftali nasıl yetiştirilir öğrenince hemen denemek isteyecek, "Keşke şimdiye dek denemiş olsaydım" diye düşüneceksiniz. Bitkiniz yeşermeye başladıkça ise mutluluğunuz ikiye katlanacak, eminiz.
Hadi hemen şimdi evdeki şeftalilerinizi afiyetle yiyip çekirdeklerini bir kenara ayırmaya başlayın. Sonrasını gelin adım adım anlatalım.
Saksıda şeftali nasıl yetiştirilir: Şeftali çekirdeği çimlendirme
Şeftalilerinizi afiyetle yedikten sonra elinizde kalan o sert kabuklu çekirdekleri nasıl değerlendirebileceğinizi düşünüyor, onları çimlendirmenin yollarını arıyorsanız doğru yerdesiniz demektir. Elbette çekirdekleri o şekilde doğrudan toprağa gömerek de sonuç almayı bekleyebilirsiniz ama sert kabuğu sebebiyle içindeki çekirdek ihtiyacı olan besin ve suya ulaşamayabilir ve çimlenmeyebilir. Tam da bu yüzden biz şeftali çekirdeklerini çimlendirme ihtimalinizi yükseltecek soğuk katlama yönteminden söz edeceğiz. Şeftali çekirdeklerinizi sağlıkla çimlendirmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
Öncelikle şeftalinin birçok türü olduğu için şeftali alırken saksıda yetiştirebileceğiniz türleri seçmelisiniz. "Garden Gold", "“El Dorado" gibi birkaç şeftali türü bu açıdan daha verimli olarak biliniyor. "Eğer şeftali türlerinden çok anlamam" derseniz satın alırken sorarak detaylarını öğrenebilirsiniz.
Aldığınız şeftalileri tükettikçe sert kabuklu çekirdeklerini de biriktirin. (Tek bir şeftali çekirdeğiyle de yapabilirsiniz ancak her çekirdek çimlenmeyeceğinden başarısız olma ihtimaliniz yükselir.)
Ardından biriktirdiğiniz şeftali çekirdeklerinin sert kabuklarını içindeki tohumuna zarar vermeyecek şekilde, bir çekiç yardımıyla dikkatlice kırın.
Sert kabuğun içinde sizi bekleyen bütün halde ve bademe benzeyen şeftali tohumlarını güzelce ayıklayın.
Temiz birkaç kağıt havluyu küçük parçalara ayırın.
Her bir kağıt havlu parçasının içine birer şeftali tohumunu yerleştirin ve kağıt havluları temiz suyla tamamen ıslatın.
Küçük kilitli poşetlerin ya da buzdolabı poşetlerinin içine tek tek içinde tohumların yer aldığı ıslak kağıt havluları yerleştirin. (Her birini tek tek yerleştirmemizin sebebi çimlenme ihtimalini artırmak. "O kadar çok sayıda küçük kilitli poşetim yok" derseniz büyük ve tek parça bir kağıt havluya tüm tohumları aralıklarla dizerek de aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.)
Hazırladığınız bu kilitli poşetleri yaklaşık 15-20 gün boyunca 20-23 santigrat derece sıcaklığın bulunduğu karanlık bir ortamda bekletin.
20 günün ardından kilitli poşetleri ağzını hiç açmadan buzdolabına koyun. (Buzluğa değil buzdolabına koymanız gerekiyor, aklınızda bulunsun.)
Buzdolabına koyduğunuz şeftali tohumlarını bu şekilde 2,5-3 ay boyunca buzdolabında bekletin. (Bu işlem soğuk katlama için gerekli)
Mevsim sonbahara gelip 2,5-3 ayı tamamladığınızda tohumları buzdolabından ve kilitli poşetlerin içinden çıkarın. İçini verimli toprakla doldurduğunuz saksıların üzerine aralıklarla yerleştirmeye başlayın.
Tohumları yerleştirirken filizlenmeye başlayan kısmın üstte kalmasına özen gösterin.
Tohumların üzerinin toprakla çok örtülmediğinden emin olun ve can suyunu verin.
Doğru bir bakımla şeftali tohumlarınız yavaş yavaş yeşermeye ve filiz vermeye başlayacaktır. Elinize sağlık.
Evde şeftali yetiştirirken mutlaka bilinmesi gerekenler nelerdir?
Şeftali çekirdeklerini nasıl çimlendirebileceğinizi anlattık ancak tohumları sadece çimlendirmekle yetinmek olmaz. Şeftali bitkisi yetiştirebilmek için toprak seçiminden sulamasına, şeftali bakımına da çok önem vermek gerek.
Toprak seçimi: Şeftali bitkisi torf, yani organik maddeler bakımından zengin topraklarda daha verimli bir şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple mutlaka şeftalinin yetişmesine uygun toprak seçtiğinizden emin olun. Eğer toprak türlerini ayırt edemiyorsanız çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan bu konuda destek alabilirsiniz.
Saksı seçimi: Pek çok bitki gibi şeftali bitkisi de drenajlı saksılarda daha verimli bir şekilde yetişiyor. Bu sebeple saksının altında fazla suyun akıp gitmesini sağlayacak kanalların (deliklerin) bulunduğundan emin olun.
Sulama: Şeftali bitkisinin sağlıkla yetişmesi için toprağının nemli olması gerektiğini unutmayın. Ancak toprağın çok ıslak olmadığından da emin olun. Toprağın çok kuru ya da ıslak olup olmadığından emin olmak için bir parmağınızı toprağın içine daldırıp çıkarın. Eğer tamamen kuru çıkıyorsa hemen sulama yapın, eğer nemli ise birkaç gün sonra sulama yapabilirsiniz. Eğer çok ıslak çıkıyorsa köklerin çürümesinin önüne geçmek için saksının drenajını kontrol edin, eğer saksının altındaki tablada su biriktiyse hemen suyu boşaltın.
Şunları bilmenizde de fayda var:
Tıpkı kayısı bitkisinde olduğu gibi saksıda bir süre yetiştirebileceğiniz şeftali bitkisini daha çok verim alabilmek için mümkünse uygun topraklı bir bahçeye dikmelisiniz.
Yeşeren bir fidan haline gelen şeftali bitkinizden verim alabilmek için zamanı geldiğinde aşılama yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Tüm bunlar için ziraat müdendislerinden ya da şeftali ağacı yetiştiriciliği yapanlardan bilgi ve destek alabilirsiniz.
Tüm bu koşulları doğru bir şekilde sağlandığında şeftali bitkisinden ancak 3-4 yıl sonra ilk mahsüllerinizi alabileceğinizi de unutmamalısınız. Sözün kısası şeftali bitkisini yetiştirebilmek için bolca emek vermeniz ve sabır göstermeniz gerekecek, aklınızda bulunsun.
Yorumlar
0