bamya-nasil-yetistirilir-shutter-4

Saksıda, Adım Adım Bamya Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Seveni de sevmeyeni de bir hayli fazla olan bamya bugünkü konumuz! Bu kez bamyayı evde, saksıda yetiştirmeyi isteyecek kadar çok sevenlerle buluşalım istiyoruz. Evde bamya nasıl yetiştirilir, bamya ne zaman ve nasıl ekilir gibi soruların yanıtlarını hep birlikte öğrenelim, saksıları bu nefis lezzetle dolduralım diyoruz.

Siz de hemen bize katılmak isterseniz sizi önce bamya yetiştirmenin tüm püf noktalarını öğrenmek üzere hemen aşağıya, ardından da malzemelerinizi hazırlamak üzere hemen balkonunuza ya da bahçenize doğru alalım.

Karşınızda tüm yönleriyle bamya yetiştiriciliğiyle ilgili bilmeniz gerekenler...

İçindekiler

Bamya nasıl yetiştirilir?
Bamya ne zaman ve nasıl ekilir?
Bamya için uygun toprağın özellikleri nelerdir?
Bamya ne sıklıkla sulanır?
  • Bamya nasıl yetiştirilir?

bamya-nasil-yetistirilir-shutter-1

Eğer küçük de olsa bir bahçeniz ya da balkonunuz varsa ve bamyayı çok seviyorsanız evde, saksı içinde bamya nasıl yetiştirilir öğrenmenizin zamanı çoktan gelmiş demektir. Şimdilerde tezgahlarda yerini almaya başlayan bamyayı evde yetiştirebilmek için bilmeniz gereken temel noktaları saksı ve toprak seçiminden sulama sıklığına kadar adım adım anlatalım hemen:

  • Bamya yetiştirmek için öncelikle kumlu-tınlı toprak, drenaj delikleri bulunan derin saksılar, verimli bamya tohumları ya da bamya fidelerini bir araya getirin.
  • Tüm malzemeleriniz hazır olunca saksıyı toprakla doldurun ve her bir saksıya 2-3 tane olacak kadar bamya tohumunu yerleştirin.
  • Üzerini yine hafifçe, çok bastırmadan 2-3 santimetre kadar toprakla kapatın ve can suyunu verin.
  • Tohumların kolayca çimlenmesi için sulamayı püskürtme sulama şeklinde gerçekleştirebilirsiniz. (Temiz sprey şişelerini bunun için kullanabilirsiniz)
  • Bitkiniz çimlenmeye başlayınca yine toprağı nemli kalacak şekilde sulamaya devam edin.
  • Konumlandırma konusuna da değinmeden geçmek olmaz, bamya bitkilerinizi balkon ya da bahçenizde bol güneş ışığı alan yerlerde konumlandırın.
  • Şiddetli rüzgarlardan ve hava akımlarından ise mutlaka koruyun.
  • Bitkiniz yukarı doğru büyüme eğiliminde olacağından uzadıkça çubuk gibi bir malzeme ile destek sağlamayı unutmayın. İşte bu kadar, emeklerinize sağlık!
    • Bamya ne zaman ve nasıl ekilir?

    bamya-nasil-yetistirilir-shutter-2

    Sıcak iklimlerde kolayca yetişme imkanı bulan bamyanın ekimi için hava sıcaklığının en az 15-16 santigrat derecelere gelmesi öneriliyor. Ekeceğiniz bölgeye göre zamanı değişse de hava sıcaklıklarını takip ederek ekim zamanını kolayca saptamanız mümkün oluyor.

    Ancak dikkat, sadece hava sıcaklığı değil toprak sıcaklığına da dikkat etmeniz önemli. toprak sıcaklığının da ortalama 15 santigrat derecelerde olması, hatta bu dereceden daha yüksek olması bamya tohumlarından alacağınız verimi arttırıyor. Ülkemizde hava ve toprağın bu sıcaklıklara ulaşması ise genel olarak ilkbahar aylarına denk geliyor.

    Doğru hava ve toprak koşullarını sağladıktan sonra ise temin ettiğiniz verimli bamya tohumlarını toprakla doldurduğunuz saksıya ekmek için seçtiğiniz derin saksıların 3'te 2'sini toprakla doldurmanız, ardından her saksıya 3'ler bamya tohumu koyup üzerini çok bastırmadan az miktarda toprakla örtmeniz yeterli oluyor. Bamya tohumlarını ektikten sonra can suyunu vermeyi de ihmal etmemelisiniz, bizden hatırlatması.

    • Bamya için uygun toprağın özellikleri nelerdir?

    bamya-nasil-yetistirilir-shutter-3

    Bamya toprak konusunda çok seçici bir bitki değil aslında ancak bamya bitkinizden bolca verim alabilmek için geçirgenliği yüksek, kumlu-tınlı toprak seçmeniz öneriliyor. Bir başka deyişle kil, kum ve silt karışımından oluşan topraklar bamyanın sağlıkla yetişmesini sağlıyor. Eğer toprak çeşitleri konusunda çok bilgili değilseniz endişelenmeyin, çiçekçilerden ya da yapı marketlerin bitki reyonlarında çalışanlardan bu konuda bilgi alabilir ve size en uygun toprağı onlardan yardım alarak kolayca seçebilirsiniz.

    Aynı şekilde toprağın pH'ının 5.0 ile 8.0 arasında olması da bamya bitkinizi sağlıklı ve verimli bir şekilde yetiştirebilmeniz için önemli, aklınızda bulunsun.

    • Bamya ne sıklıkla sulanır?

    bamya-nasil-yetistirilir-shutter-4

    Bamya tohumlarını doğru toprakla ve saksıyla buluşturduk, hava koşullarına da özen gösterdik. Peki ya sulaması? Öncelikle bamya tohumlarının ekiminin hemen ardından can suyunu vermelisiniz. Sonrasında ise toprağın nemli kalmasını sağlamanız yeterli. Kısa süreli kuraklıklara da dayanıklı bir bitki olduğundan bamyayı her gün ya da gün aşırı değil, daha az sıklıklarla sulayabilirsiniz. Ancak dikkat, toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Aynı şekilde çok sulama yapıp toprağının çamurlaşmasına da neden olmayın. Hafif nemli toprak bamyanın yetişmesi için uygun ve yeterli olacaktır.

    Şu yazılarımız da tam size göre:

    Bamya ve Bamya Tohumunun Şaşırtan Faydaları

    Bamya Aslında Nasıl Temizlenir?

    Bamya Buzlukta Nasıl Saklanır?

    Bamya Nasıl Kurutulur?

    Bamya Pişirmenin Püf Noktaları

    Sevmeyenine Bile Kendini Tabak Tabak Yedirtecek 12 Farklı Bamya Yemeği Tarifi


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?