karpuzun-nasil-yetistirilr

Evde de Olur: Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Başlığı görür görmez "Evde karpuz yetiştirilir mi?" demeyin. Biraz uğraştırıcı olsa da rengiyle, şekliyle, lezzetiyle iç ve iştah açıcı bu yaz meyvesini evde yetiştirebilmek mümkün. Siz de kabuğunun denize düşmesiyle yazın geldiğini haber veren; deyimlere, şarkılara konu edilen karpuzu sevenlerdenseniz nasıl karpuz yetiştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Karpuz nasıl yetiştirilir?

Yazın en sevilen meyvelerinden karpuzu evinizde, bahçenizde bile yetiştirebilirsiniz. Gelin karpuz yetiştirmek için gerekli malzemelerden toprak hazırlığına ve adım adım onu nasıl büyüteceğinize tüm detayları öğrenelim.

Başlamadan önce: Karpuz yetiştirmek için gerekli malzemeler

Evde karpuz yetiştirmek için temin etmeniz gereken üç temel malzeme var. Bunlar:

  • Karpuz çekirdeği, hazır tohumu veya fidesi (Sugar baby ya da crimson sweet türü olabilir),
  • "Toprak havuzu" diye de tabir edilen geniş saksılardan herhangi biri,
  • Hazır satın alabileceğiniz ve saksıyı dolduracak kadar kumlu toprak.
  • Ellerinizi kirletme zamanı: Toprağın hazırlığı

    Kolay hava alabilen toprakta çok daha iyi sonuçlar veren karpuz tohumunu, bu nedenden dolayı kumlu toprağa ekmelisiniz. Kumlu toprağı doğal yollardan elde edebilme şansınız yoksa yapı marketlerden, çiçekçilerden ya da internet üzerinden satın alabilirsiniz. Ekim işlemine geçmeden önce kullanacağınız toprağı havalandırmanız gerekir. Özellikle paketlenmiş hazır toprakları kullanmadan önce en az bir gün boyunca bir örtünün üzerine yayıp iyice karıştırabilir ve havalandırabilirsiniz.

    Çekirdekten karpuz nasıl yetiştirilir?

  • Öncelikle ekeceğiniz karpuzun verimli bir şekilde büyüyebilmesi için ideal zamanı seçmelisiniz. Karpuzu ister büyük ölçekli ister evinizin balkonunda yetiştirin; bu işlem için yılın en verimli zamanını ilkbahar aylarıdır.
  • Ayrıca ekeceğiniz karpuzların evde daha kolay yetişmesi için biraz önce gerekli malzemeler arasında da gördüğünüz sugar baby ya da crimson sweet gibi küçük karpuz türlerini seçmelisiniz.
  • Karpuz yetiştirmek için herhangi bir karpuzun çekirdeklerini de kullanabilirsiniz.
  • Çok özverili adımlar gerektirmeyen evde karpuz yetiştirme sürecinde saksının güneş alan bir noktada durması, düzenli sulanması ve ara sıra gübrelenmesi yeterlidir. Hazır gübre yemek artıklarınızdan çıkan çöpleri dahi gübre olarak değerlendirmeniz mümkün.
  • Beklemek istemeyenlere: Karpuz fidesi nasıl yetiştirilir?

    Hızlı bir şekilde sonuç almak istediğinizde karpuz çekirdeğinin ya da hazır tohumun yetişmesini beklemek yerine karpuz fidesini de tercih edebilirsiniz. Çekirdekten veya tohumdan karpuz yetiştirmeye oranla çok daha kolay ve hızlı olan fideden karpuz yetiştirmek için bir önceki başlık altında yer alan adımları aynı şekilde uygulayın.

    Kare karpuz, sarı karpuz nasıl yetiştirilir?

    Uzak Doğu'da giderek yaygınlaşan kare karpuz, farklı bir tohumdan yetiştirilmese de kare şeklindeki kafeslerin içerisinde büyütülerek elde edilir ve oldukça yüksek fiyatlar üzerinden satılır. Çin'de yaygın olarak tüketilen sarı karpuzda ise durum tam tersi; öncelikle sarı karpuzun tohumunu satın almalı, ardından klasik karpuz yetiştirme adımlarını uygulamalısınız.

    Karpuz kaç kalori, karpuzun faydaları neler?

    southfloridareporter

    southfloridareporter

    100 gramı yaklaşık 30 kalori olan C vitamini deposu karpuzun en önemli faydalarını şöyle saymak mümkün:

  • Kan basıncını düzenleyip tansiyonu kontrol altına alır.
  • Etkili bir antioksidan olarak kanser gibi ciddi rahatsızlıklara karşı korur.
  • Sindirimi düzenleyerek kabızlığa iyi gelir.
  • İçeriğindeki kolin sayesinde hafızayı güçlendirir.,
  • Cildi nemlendirip saç hücrelerini güçlendirir.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?