gardenerspath

Eviniz Mis Gibi Koksun: Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Favorilerime
Ekle

Hayatımızın birçok alanında karşılaştığımız lavanta, kokusuyla kendine hayran bırakan bir Akdeniz çiçeğidir. Morun en güzel tonlarına sahip lavanta, zarafeti ve estetiği ile de görsel bir şölen yaşatır. Lavanta için “Evinizin en güzel köşelerini süsler.” demek yanlış olur. Çünkü lavanta, evinizde konumlandırdığınız her köşeyi en güzel noktaya taşır. Birçok sektörde doğal bir katkı malzemesi olarak kullanılan lavanta, kolay yetiştirilebilmesiyle de öne çıkar.

Saksıda lavanta nasıl yetiştirilir?

Lavanta, bahçelerinize de evlerinize de büyüleyici bir güzellik kazandırabilir ancak evde yetiştirilmeye daha müsait olan lavantalar ince yapraklı olanlardır. Munstead ve hidcote türleri evde lavanta yetiştirmek isteyenler için en çok önerilen türler arasında yer alır.

  • Saksı seçerken kilden yapılmış ve drenaj deliklerine sahip olan saksılar toprağın daha fazla hava almasını sağlayacağı için daha uygundur.
  • Genel olarak toprak ve hava koşullarına karşı geniş bir toleransa sahip olan lavanta için en ideal toprak kuru olan ve kireç bakımından zengin değerlere sahip topraklardır.
  • 10 dereceden 30 dereceye kadar hava sıcaklığında yetişebilir.
  • Etrafa ışıltı saçan lavanta, güneş ışığını da çok sever. Bu yüzden günde 4 - 5 saat güneş alabileceği yerlerde bulundurmanızda fayda bulunur. Kışın ise soğuk almayan gölge bir yerde güzelliğiyle kendine hayran bırakmaya kaldığı yerden devam edebilir.
  • Lavanta bitkisi, toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır ancak sabah ve akşam sulama yapmanız ve toprağın yanında bitkinin yeşil yerlerini de sulamanız lavantanın daha sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca lavanta, çiçeklerini haziran ve ağustos ayları arasında açarak yazın rengini evinize taşır.
  • Lavanta çiçeği nasıl çoğaltılır?

    Lavantayı çoğaltarak evinizdeki güzelliği katlamanın iki yolu vardır: Lavanta dallarını ekmek, lavanta tohumlarını ekmek. Lavanta dallarını budayarak ekmek, daha kolay sonuç almanızı sağlar. Bunun için 3 – 5 adet arası yaprak düğümü bulunan dallar kesilerek kök salması için toprağa ekilir ve yetiştirme işlemine başlanır. 3 - 6 hafta arası süren kök salma işlemi, eşsiz görüntüye sahip yepyeni bir lavanta çiçeğiyle sonuçlanır.

    Lavanta bakımı nasıl yapılır?

    Lavanta her ne kadar dayanıklı ve uyumlu bir çiçek olsa da iyi bir bakım ister. Çiçeklerinin sulama saatlerinin aynı olmasına dikkat edilmesi daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Çok uzun süre boyunca ışıksız kalmaması gerekir. Senede 1 kez gübreleme işlemi uygulanmalıdır ve her sene saksı değişimi gerçekleştirilerek büyümesine fırsat verecek daha büyük bir saksıya geçilmelidir.

    Lavanta yağı nasıl yapılır, ne işe yarar?

    lavanta yağı

    lavanta yağı

  • Lavanta yağı yapmanın ilk adımı lavanta yapraklarının kurutulmasıdır.
  • Kuruttuğunuz yaprakları iyice ezerek bir kavanoza koyun ve kavanozun içine badem yağı, zeytinyağı ya da aspir yağı, üst kısımda 1,5 – 2 cm boşluk kalacak şekilde ekleyerek kavanozun kapağını kapatın. Bu işlemler sırasında ellerinizin kuru ve temiz olması gerekir.
  • Güneş ışığını seven lavanta, yağ yapımında da güneşe ihtiyaç duyar. Yaklaşık 48 saat boyunca güneş altında bekleyen karışımı 3 ile 6 hafta arası bir süre bekletin ve ara sıra kapağını açarak karıştırın.
  • Bu süre sonunda yağı süzerek bir kaba alın. Lavanta yağınız hazır! Doğal bir parfüm olarak kullanabileceğiniz lavanta yağı aynı zamanda stres azaltıcı etkiye de sahiptir. Ağrıların azaltılması, uyku kalitesinin artırılması ve çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    0

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?