greensotka

Tüm Evi Mis Kokular Sarsın: Saksıda Adım Adım Frezya Çiçeği Yetiştirme ve Bakımı

Favorilerime
Ekle

Bahçelerde, balkonlarda, hatta pencere pervazlarında, kısacası imkan bulduğu hemen her alanda saksı saksı çiçek yetiştirmeyi sevenler, bitki bakımıyla arası iyi olanlar hemen buraya. Bugünkü konumuz evde yetiştirmesi ve bakımı aslında düşündüğünüzden çok daha kolay olacak güzeller güzeli frezya!

Eğer şimdiye dek onunla tanışma fırsatı bulamadıysanız hemen şimdi frezya bitkisi nedir, onu evde, saksı içinde yetiştirmek mümkün müdür, frezya nasıl yetiştirilir ve bakımı nasıl yapılır anlatıyoruz, toplanın.

Onu yakından tanıyınca boş saksılarınızı hazır edecek, diğer bitkilerinizin yanında hemen ona da yer açacaksınız, eminiz.

Frezya bitkisi nedir?

Mis gibi kokusuyla, şahane görüntüsüyle süs bitkilerinin en sevilenlerinden biri frezya. Kendisi ana vatanı Güney Afrika olan ama güzelliği ve nefis kokusu sayesinde ünü tüm dünyaya yayılan, hemen her yerde yetiştirilebilen bir bitki. Öyle ki Avrupa'da karanfilden sonra en çok yetiştirilen bitki olduğu söyleniyor.

Baharın gelmesiyle birlikte çiçeklenmeye başlayan ve o güzeller güzeli haliyle etrafına mis kokular yayan frezya, çeşidine göre farklı renklerde karşımıza çıkabiliyor. En yaygın olan renkleriyse beyaz, sarı ve pembe tonlarında çiçeklere sahip frezyalar denebilir. Soğanlı, yumrulu ve rizomlu süs bitkilerinden olan frezyaları siz de saksıda yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gerekenler için hemen aşağıda buluşalım.

Saksıda frezya nasıl yetiştirilir?

Evinizde, saksı içinde frezya bitkisi yetiştirmek istiyorsanız toprak seçiminden ekim zamanına, bu noktaları asla göz ardı etmemelisiniz:

Toprak seçimi: Frezya bitkisinin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için nemli, su tutma kapasitesi yüksek, gevşek, kumlu ve hafif alkali toprakları tercih etmelisiniz. Bu topraklara çiçekçilerden ve yapı marketlerin bitki reyonlarından hazır paketler halinde kolayca ulaşabilir, güvenilir online alışveriş sitelerinden de bitki toprağı temin edebilirsiniz. Alırken mutlaka içeriğini okumalı ve kumlu, gevşek ve hafif alkali olduğundan emin olmalısınız.

Saksı seçimi: Frezya çiçeğini sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için saksı seçiminize de önem vermelisiniz. Toprak ya da seramik saksılar seçebilirsiniz. Seçeceğiniz saksının altında fazla suyun akacağı delikler ve tabla bulunduğundan da emin olmalısınız.

Ekim zamanı: Frezya düşük sıcaklıklarda yetişebilen bir bitki olduğundan doğru şartlar sağlanabildiği takdirde evde her zaman dikimi yapılabilir ancak genel olarak kış ayları tercih edilir. Bu sayede yaz aylarında bitki çiçeklenmiş olur. Aynı şekilde sonbaharda çiçek almak istiyorsanız ilkbaharda, ilkbaharda çiçek almak istiyorsanız sonbaharda ekimini yapabilirsiniz.

Ekimi: Frezya soğanlarınızı çiçekçilerden, yapı marketlerden ya da online alışveriş sitelerinden temin ettiniz ve sıra geldi ekimine. Önce saksınızı güzelce uygun toprakla bir miktar doldurun (15-20 santimetre derinliğide doldurmanız yeterli olacaktır) Ardından soğanları güzelce yerleştirmeye başlayın. Eğer aynı saksıya birden çok soğan ekecekseniz mutlaka aralarında en az 5 santimetre kadar boşluk bırakın. Aynı şekilde soğanların saksının tam kenarlarına gelmediğinden de emin olun ve ekimin ardından üzerini de bir miktar toprakla çok bastırmadan, çok da gevşek bırakmadan kapatın. Ekimin ardından can suyunu vermeyi de ihmal etmeyin.

Frezya bakımı nasıl yapılır?

https://greensotka.ru/tsvetushchie/freziya-vyraschivanie-i-ukhod-v-domashnikh-usloviyakh.html | greensotka

greensotka

Frezya bitkimizi evde yetiştirmek için ilk adımı attık ancak hepsi bu kadar değil, sıra geldi ondan rengarenk çiçekler ve bolca verim almak için ihmal etmememiz gereken kısma, frezya bakımına. Frezya soğanlarını ektikten sonra şu adımlara dikkat ederek frezya bakımınızı kolayca yapabilirsiniz:

  • Frezya saksınızı beklettiğiniz ortam sıcaklığının 14-18 santigrat derecelerde olmasına özen göstermelisiniz. Bundan daha sıcak ortamlarda kalması durumunda frezya bitkisinin çiçeklenmesi gecikecektir.
  • Tıpkı aşırı sıcak gibi aşırı ışığı/ışıksızlığı da sevmeyen frezyalarınızı verimli çiçeklenmesi için doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı şekilde muhafaza edebileceğinizi unutmamalısınız.
  • Sulamasını ihmal etmemeli, soğanları ektikten sonra her gün azar azar sulayarak toprağının nemli kalmasını sağlamalısınız. Sürgün vermeye başladıktan sonraysa damla sulama yöntemi ile sulama yapmanız verimliliğini artıracaktır, aklınızda bulunsun.
  • Eğer frezya çiçeğinizin yapraklarında sararmalar oluyorsa sulamaya ara vermeli ve sulama mniktarınızı değiştirmelisiniz.
  • Buna rağmen sararmalar devam ediyorsa toprağın/saksının drenajlı olup olmadığından emin olmalı, varsa saksının tablasında biriken suyu hemen boşaltmalı ve toprağın nem dengesini sağlamalısınız.

  • Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    2

    mtrkz11 Ocak 2021 13:05
    Güney afrika kökenli bir bitkinin güneş ten ve 18 dereceden fazla ısıdan etkilenmesi garibime gitti. Ülkemizde yazın hava sıcaklığı kesinlikle bu ısının üzerinde geçer. Nerede yetiştirilecek bu çiçek ? klimalı güneş görmeyen odalarda mı ?
    Yanıtla
    Zeynep Çetin 11 Ocak 2021 15:37
    Yanıtla
    Merhaba, söylediğiniz gibi sıcaklıktan etkilenmemesi adına genel olarak kış aylarında ekimi yapılması öneriliyor. Bu sayede havalar ısınana kadar gelişip çiçek vermeye başlayabiliyor. Güneş ışığına doğrudan maruz kalmaması önemli ancak güneş görmeyen odaları tercih etmenize gerek yok. Gün ışığı alan, gölge ya da yarı gölge oda ya da balkonlarda yetiştirilebilir.

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?