pegan-diyeti-nasil-yapilir-shutter-2

Kısıtlanmadan Zayıflamayı Vadeden Son Zamanların Popüler Diyeti: Pegan Diyet

Favorilerime
Ekle

Yediklerine dikkat edenler ve şu sırada farklı diyet programlarını inceleyenler başta olmak üzere iyi yaşamak, sağlıklı beslenmek isteyen hemen herkesin dikkatini çeken, özellikle son yıllarda popülaritesi giderek artan bir diyet programını inceleyeceğiz bugün birlikte: Pegan diyeti!

Pegan diyetin vegan beslenme ile ne ilgisi var, paleo diyeti bu işin neresinde, pegan diyet nasıl yapılıyor, daha da önemlisi pegan diyet ne işe yarıyor gibi aklınıza takılabilecek her türlü sorunun cevabı hemen aşağıda sizi bekliyor.

Sizi daha fazla bekletmeden gelin bu özel diyet programının vadettiklerine birlikte göz atalım.

İçindekiler

Pegan diyeti nedir?
Pegan diyeti nasıl yapılır?
Örnek pegan diyeti listesi
  • Pegan diyeti nedir?

pegan-diyeti-nedir-shutter-1

Pegan diyeti kavramı hayatımıza fonksiyonel tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınan dünyaca ünlü isimlerden Mark Hyman tarafından dahil edildi. Son yıllarda giderek bilinirliği artan bu diyet programının temelinde vegan beslenme ve paleo diyetinin en önemli noktaları yer alıyor, ismini de yine bu iki beslenme programının birleşiminden alıyor.

Vegan beslenmeden esinlenerek sebze ve meyvelerin bol bol tüketilmesi gerektiğini söyleyen pegan beslenme, paleo diyetinden esinlenerek ise beslenme listelerimizde hayvansal gıdaların da mutlaka bulunması gerektiğini vurguluyor. Yine her iki beslenme düzeninden ilhamla pegan diyetinde de süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar gibi yasaklı gıdalar bulunuyor.

Pegan diyeti diğer diyet programlarından ayıran özelliği ise vegan beslenme ya da paleo diyetindeki kadar katı kısıtlamaların olmaması. Çok daha esnek bir beslenme programı sunan bu diyet programını uygulayan kişilerin yememesi gereken yiyecekler listesi, diğer birçok beslenme programına göre çok daha az. Afiyetle tüketilebilecek seçenekler ise bir hayli fazla. Bu da diyetin sizi kısıtlamasının, o olumsuz psikolojiye girmenizin önüne geçmesini sağlıyor.

Peki pegan diyet listesinde hangi yiyecekler yer alıyor, pegan diyet nasıl uygulanıyor, gelin şimdi asıl önemli kısma geçelim...

  • Pegan diyeti nasıl yapılır?

pegan-diyeti-nasil-yapilir-shutter-2

Pegan diyetinde temel olarak sebzelerin tabağın %75'ini oluşturması gerekiyor, kalan %25'lik kısımda ise sağlıklı hayvansal seçenekler tercih edilebiliyor.

Pegan diyet programını uygulamak isteyenlerin öncelikle tüketebileceği ve tüketemeyeceği yiyecekleri bilmesi gerekiyor. Sebze ve meyve ağırlıklı bir program sunan pegan beslenmeye göre aşağıda yiyecekleri gönül rahatlığıyla tüketebiliyorsunuz. Tabii ki ölçülü olmak kaydıyla.

Pegan diyetinde yenebilecek yiyecekler

  • Sebzeler (Patates, bezelye gibi nişastalı olanlar günde 1/2 bardaktan fazla tüketilmemeli)
  • Meyveler (Özellikle glisemik indeksi düşük meyveler tercih edilmeli)
  • Et
  • Yumurta
  • Balık (Civa oranı düşük, az pestisit içeren balıklar olmalı)
  • Tohumlar (Susam, çörek otu gibi)
  • Kuru yemişler (yer fıstığı hariç)
  • Zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağlar ya da yağ içeren besinler
  • Ve tabii ki bol bol su
  • Yiyebileceğiniz besinlerin listesi bir hayli çeşitlendirilebilir gördüğünüz gibi. Yine de pegan diyetinde uzak durmanız gerekenler de yok değil. Bakınız şöyle:

    Pegan diyetinde uzak durulması gereken yiyecekler

  • Süt ürünleri (Özellikle peynir az tüketilmeli, süt ürünleri mutlaka tüketilecekse otla doğal yollarla beslenmiş küçük baş hayvanlardan elde edilenler tercih edilmeli)
  • Baklagiller (Mercimek hariç. Mutlaka baklagil tüketilecekse günde 1/2 bardağı geçmemeli)
  • Yağlar
  • Rafine şeker
  • İşlenmiş gıdalar
  • Glutenli yiyecekler
  • Bu yiyecekleri de göz önünde bulundurursanız tabağınızın %50 ila %75 kadarını karbonhidratlara, % 25 ila %30 kadarını proteinlere, kalan kısmını ise sağlıklı yağlara ayırabilirsiniz.

    • Örnek pegan diyeti listesi

    ornek-pegan-diyeti-listesi-shutter-3

    Pegan diyetinde temel olarak nelerin yenebileceğini ve nelerden uzak durulması gerektiğini öğrendik. Ancak fikir oluşturması adına size bir günlük pegan diyet listesinin de nasıl olabileceğini göstermek istedik. Unutmayın, bu liste sadece fikir edinmeniz açısından paylaşılmıştır, eğer bu diyeti uygulamak isterseniz diyetisyeninize ve doktorunuza danışarak kendinize uygun bir liste oluşturmalarını isteyebilirsiniz diyor ve uyarımızın ardından sizi hemen pegan diyet listesiyle baş başa bırakıyoruz:

    Kahvaltı: 2 adet yumurta, 2 adet cevizin içi, susamlı ya da çörek otlu bol yeşillikli ve sebzeli salata, 8-10 adet zeytin ya da tam tahıllı glutensiz ekmek üzerine yarım avokado ile hazırlanmış tost

    Ara öğün: 1 porsiyon meyve (tercihen çilek ya da kivi)

    Öğle yemeği: Bol yeşillikli ve sebzeli bir salata. (Dilerseniz içine 1/2 bardağı geçmeyecek şekilde mercimek de ekleyebilirsiniz)

    Ara öğün: 1 avuç kuru yemiş, 1 adet salatalık

    Akşam yemeği: Karnabahar, brokoli gibi sebzelerle hazırlanmış bir haşlanmış sebze yemeği, 80-90 gram protein (ızgara et, tavuk, balık olabilir)

    Önemli bir not: Pegan diyet de dahil olmak üzere hiçbir diyeti doktorunuza, beslenme uzmanı ve/veya diyetisyeninize danışmadan, bilinçsizce uygulamayın, sağlığınızı riske atmayın. Sizin için en uygun diyet programını diyetisyeniniz gerekli ölçümleri yaptıktan sonra bünyenize uygun olacak şekilde hazırlayacaktır. Unutmayın, bir kişide işe yarayan bir beslenme programı bir başka kişide işe yaramayabilir, hatta zararlı sonuçları dahi olabilir, aman dikkat.

    Önemli Uyarı

    Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, reçete niteliği taşımaz. Bir beslenme uzmanı ve/veya diyetisyene danışmadan hiçbir beslenme programını ya da diyeti uygulamamalısınız. Ciddi, kronik bir rahatsızlığı olanların kendi doktorlarına da danışmaları gerektiğini hatırlatalım.


    Doyamayanlar için bir de videomuz var!

    Yorumlar

    1

    reallymens9 Ekim 2024 06:34
    Whether you're trying to beat your own high score or competing with friends, Doodle Jump offers endless fun and challenges that keep you coming back for more. It's a classic game that combines nostalgia with a modern touch, making it a must-try for anyone looking for a quick gaming session.
    Yanıtla

    Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?