Tane tane dökülen, misler gibi tereyağı kokan bir pilav hayaliyle girersiniz mutfağa. Tüm malzemeler hazırdır ve pilav yapmaya başlamışsınızdır. Ancak bir şeyler çok da yolunda gitmiyordur. Suyunu pirinçler bir türlü çekmiyor, beklenen kıvam bir türlü gelmiyor. Üstelik ocağın üstünde beklettikçe de dibi tutmaya başlıyor. Ya da her şeyin yolunda gittiğini düşünüyorsunuzdur ama o pilavı biraz dinlendirdikten sonra lapa olduğunu görüyorsunuz...
Ne yapacaksınız? O kadar malzemeyi, o kadar emeği çöpe mi atacaksınız? Durun, durun bunlara hiç gerek yok! Pilav yaparken bir daha hata yapmamak ve lapa olan pilavlarınızı kurtartmak için bilmeniz gerekenler var. Bunlar sayesinde bir daha pilavlarınız asla lapa olmayacak, lapa olan pilavlarınız da çöpe gitmeyecek. E hadi, buyursunlar öyleyse!
Pilav neden lapa olur? Lapa olmaması için ne yapmalı?
En çok bilineni ile başlayalım. Pilav yaparken ölçü kullanmak şart. Aksi takdirde pilavlarınızın lapa olması işten bile değil. Pirincin türüne göre 1 bardak pirince 1,5 bardak ya da 2 bardak su şeklinde su ile ilerlemek şart. Bu ölçüler dediğimiz gibi pirincinizin türüne göre değişebilir. Pirinç ve su oranını göz kararı olarak ayarlamaya çalışırsanız da lapa olma ihtimali çok yüksek olur. Pilavı önden suyun içinde çok uzun süre bekletmemek gerekiyor. Bu da yapılan hatalardan biri.
İnce tabanlı tencere kullanmak... Pilavınızın lapa olmasının önündeki en ciddi nedenlerden biri. Pirinçler tabana yapışabiliyor, ısı eşit miktarda dağılmıyor ve tencere içinde nem dengesi sağlanmıyor. Hal böyle olunca da pirinçler lapa bir hale geliyor. Bu durumun önüne geçmek için pilav tenceresi olarak adlandırılan tencereleri, kalın tabanlı tencereleri ya da seramik pilav tava ya da tencerelerini tercih etmeye özen gösterin deriz.
Bunun dışında pilav yaparken düşülen bir diğer hata ise pişirme aşamasında kapağını açmak ve sürekli olarak karıştırmak. Pilav yaparken kapağını açmamaya ve sürekli olarak karıştırmamaya özen gösterin. Aksi takdirde pilavınızın lapa olma olasılığı %120 diyebiliriz. Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Mükemmel pilavlar için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha var. Onlar için de sizi şöyle alalım: Tane Tane Dökülsünler: Pilavın Lapa Olmaması İçin Ne Yapmalı?
Lapa olan pilav nasıl kurtarılır?
Bir heves yaptığınız pilav lapa oldu ve siz bunu henüz yapım aşamasında farkettiniz. Yapım aşamasında farkettiyseniz kurtarma şansınız çok yüksek. Bu aşamada yapmanız gerekenleri anlatalım. Öncelikle suyunun fazla kaçtığınızı farkettiğiniz an karıştırmayı bırakın. Siz karıştırdıkça daha çok lapa olacaklardır. Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
Ardından yine kapağını hiç açmayarak oda sıcaklığında dinlendirin. Bu şekilde suyunun fazla geldiğini ilk aşamada farkedip kurtarma şansınız var. Suyunun fazla geldiğini çok sonradan farkederseniz ve kağıt havlu ya da normal havluyla nemini almaya çalışmanıza rağmen pilavınız lapa kaldıysa çöpe atmadan nefis tariflere dönüştürme şansınız var.
Kışları ya da yazları farketmez. Lapa pilavınızı o bol naneli yayla çorbasına çevirme şansına sahipsiniz. Pirinçlerinizi tel bir süzgecin üzerine alın ve fazla suyunun, yağının çıkmasını sağlayın. Ardından yayla çorbanızın yoğurtlu karşımını oluşturun ve tencere içinde pirinçlerle buluşturun.
Yorumlar
3