Eti çözdürme

Kurban Eti Pişirirken Hemen Herkesin Yaptığı 8 Fena Hata

Favorilerime
Ekle

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle buzdolapları her zamankinden on kat daha fazla et ile dolacak, sofralarda günlerce kavurmalar, kızartma ve sulu et yemekleri boy gösterecek.

Peki kurban etini doğru saklamayı ve pişirmeyi gerçekten biliyor muyuz? Eğer pişirdiğiniz kurban etleri yumuşacık olmuyorsa, çiğnerken sakız gibi oluyorsa, çok çabuk kuruyorsa bir yerlerde hata yapıyor olabilirsiniz.

Gelin kurban eti pişirirken sıklıkla yapılan hataları gözden geçirelim.

Eti buzdolabında dinlendirmeden pişiriyorsunuz

null

Taze kurban etini hemen pişirmek istiyorsanız hata yapıyorsunuz. Uzmanlar etin en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda dolaba ilk koyduğuz eti ilk önce çıkarmalı ve onu pişirmelisiniz.

Eti oda sıcaklığında çözdürmüyorsunuz

Eti çözdürme

İş buzdolabında bekletmekle bitmiyor. Çünkü dolaptan çıkardığınız eti mutlaka oda sıcaklığında çözdürmeniz gerekiyor. Zira hala donmuş ve soğuk haldeyken ateşle buluşturduğunuz etler sertleşecek ve lezzetini kaybedecektir.

Donmuş et nasıl çözülür sorusuna cevap ise şu içeriğimizde.

Eti pişirmeden önce marine etmiyorsunuz

null

Pişirdiğiniz etin yumuşacık olmasını istiyorsanız onu önce marine etmelisiniz. Süt, zeytinyağı, kekik ve benzeri malzemelerden oluşan bir karışımda bekleyen etler piştikten sonra yumuşacık olacaktır.

Kırmızı et nasıl marine edilir diye merak edenleri ise şu içeriğimize alabiliriz.

Eti kısık ateşte kavuruyorsunuz

Eti kavurmak

Eğer kavurma yapacaksanız yüksek ateşi tercih etmelisiniz. Kısık ateşte kavurmak etin sulanmasına neden olacaktır. Eti kendi suyunda ve yağında pişirmek ise en doğru seçim.

Izgara yaparken ise yüksek ateş kullanıyorsunuz

Izgara et

Izgarada ise tam tersi bir durum söz konusu. Zira mangal yaparken etle ateş birbirine çok yakın durumda oluyor, bu da kanserojen maddelerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ayrıca iç kısmının pişmemesi ve protein kaybı da yaşanabiliyor. Bu yüzden çok harlı ateşten uzak durmakta fayda var.

Baharatları pişirmenin ilk aşamalarında ekliyorsunuz

Eti tuzlamak

Tuz, karabiber gibi baharatları en son aşamada eklemeli, biraz daha pişirdikten sonra ocağın altını kapamalısınız. Zira baharatları ilk aşamada eklemek etin tat ve rengini değiştirdiği gibi tuz etin sertleşmesine sebep olacaktır.

Kavurma yaparken hemen tereyağı ekliyorsunuz

Kavurmaya tereyağı ekleme

Halbuki kavurmanın kendi yağında pişmesi en doğru pişirme yöntemi. Kavurma yaparken en azından ilk on dakika kendi yağında pişirin, ardından dilerseniz diğer yağlardan da ekleyebilirsiniz

Eti çevirirken çatal kullanıyorsunuz

Eti Çatalla Çevirme

Eti tavada ya da ızgarada çevirirken çatal kullanırsanız çatal eti delecektir. Et bu şekilde suyunu salacaktır. Bu da etin besin değerini ve lezzetini kaybetmesi demek. Aman diyelim.


Doyamayanlar için bir de videomuz var!

Yorumlar

0

Vallahi Bırakmayız, Bir Tabak Daha?